Cecilia tar en bachelorgrad i Asian Studies i Seoul i Sør-Korea. Drømmen om å reise til Asia har hun hatt lenge.
– Stemoren min er adoptert fra Seoul, og helt siden jeg møtte henne har jeg hatt en interesse for Asia og spesielt Sør-Korea, forteller Cecilia.
Navn: Cecilia Tomine Skram
Alder: 22
Studieretning: Asian Studies
Universitet: Yonsei University - Underwood International College
Studiested: Seoul, Sør-Korea
Hvordan var søknadsprosessen?
Cecilia forteller at søknadsprosessen var lang og komplisert. Hun søkte gjennom Yonsei University sin egen nettside, og måtte dermed gjøre alt selv.
– Søknadsprosessen var irriterende for å være ærlig. Det var mye mer å finne ut av og gjøre klart enn det ville ha vært hvis jeg hadde søkt i Norge. Jeg måtte få vitnemålet mitt oversatt til engelsk, få det notarisert, og sendt med posten.
– De andre dokumentene de krevde måtte også sendes i posten: Søknad, offisiell TOEFL engelsktest, osv. Jeg skrev også et essay om meg selv og om et tema som jeg kunne velge fra en liste de sendte.
Hva heter studiet ditt og hva innebærer det?
– Jeg tar en bachelorgrad i Asian Studies hvor vi studerer alt som har med Øst-Asia å gjøre. Historie, kultur, politikk, økonomi, språk, osv. Jeg har også valgt en double-major (andre bachelorgrad) som heter Comparative Literature and Culture, som jeg skal begynne med snart.
– CLC handler om litteratur, kultur og tradisjoner i ulike tidsepoker og land, blant annet film, musikk, og populærkultur.
Hva er den største forskjellen fra å studere i Norge?
Cecilia forteller at det både er positive og negative forskjeller ved å studere i Sør-Korea i forhold til i Norge.
– Studiet er veldig intensivt og det er mye fokus på konkurranse. Sør-Korea, og spesielt Yonsei University/UIC, har veldig mange arbeidskrav med korte innleveringsfrister, og det handler mye om å gjøre det best karaktermessig. De er også veldig strenge på fravær, og du kan stryke i et fag hvis du går glipp av mer enn en tredjedel av timene i et semester.
Men det sosiale er bra, og Cecilia opplever å ha et tett nettverk av venner og kollegaer.
– Noe av det mest positive med å bo her er at jeg føler jeg har en tettere gruppe venner og kollegaer her enn i Norge. Vi som har flyttet til Sør-Korea eller koreanere som har vokst opp utenfor Korea finner hverandre fort, og man knytter bånd over at man har de samme opplevelsene om ting som kan være vanskelige i Sør-Korea.
– Vi hjelper hverandre og støtter hverandre mye, forteller hun.
LES OGSÅ: Iris har studert koreansk i Sør-Korea
Kan du beskrive en vanlig dag for deg der du er nå?
For Cecilia har studielivet forandret seg mye fra da hun startet til nå.
– En vanlig dag for meg nå er veldig annerledes fra når jeg først begynte på universitetet. Da jeg startet våren 2021 og fram til sommeren i år var alt online, og vi brukte mesteparten av tiden vår på dormrommet alene.
– Da var det bare å våkne 5 minutter før timen, ta på en fin skjorte og sitte i pysjbukser. Nå står vi opp tidlig, spiser frokost med romkamerater, og må inn i bygningene på campus som var stengt under korona.
– Det kommer an på dagen, men som oftest er jeg i klasserommet fra ti om morgenen til syv om kvelden. Når en time er over har jeg ti minutter på å komme meg til neste klasserom. Noen dager har jeg noen timer fri mellom timene.
– Når skoledagen er over går de fleste tilbake til rommene sine for å studere videre og gjøre oppgaver, mens andre velger å gjøre det på biblioteket eller kaféer. Jeg er som oftest på rommet mitt eller på kafé.
Hvordan er studentmiljøet der?
– Studentmiljøet er konkurransesentrert, men også tett knyttet sammen.
– Førsteårselevene blir delt ut i ulike hus hvor de blir oppfordret til å bli med på ulike aktiviteter utenfor skolen sammen med RA'ene sine (Residential Assistants - passer på førsteårselevene og svarer på spørsmål om skolen, dorms og tips og triks for å leve i Korea) og en professor som er sjef over det huset kalt RM (Residential Master).
Hun forteller videre at de fleste finner vennene sine i de ulike husene.
– Jeg var selv i huset kalt Appenzeller og endte også opp med å være en RA for de som flyttet inn forrige semester. Det var utrolig gøy og jeg fikk møte en haug med folk jeg aldri hadde møtt utenom. Vi har også ulike klubber man kan bli med i. Det er klubber for alt mulig: debatt, politikk, dans, skuespill, band, film, studie, osv.
– Jeg er selv med i to klubber dette semesteret kalt UGC (Underwood Global Community) og YES (Yonsei English Society). UGC er en klubb hvor vi møtes og gjør ulike aktiviteter sammen, som for eksempel piknik i parken, går på bar, ser film og Halloweenfest.
– YES er en klubb hvor internasjonele studenter og Koreanere kan møtes, henge sammen og hjelpe hverandre med engelsk. Klubber er veldig essensielle for å møte nye mennesker og få venner for folk som er på andreåret og høyere.
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
– Når jeg ikke er på skolen studerer jeg på kaféer, drar på utstillinger, møter venner, drar på barer med venner, drar på konserter, drar på pc-rom for å spille videospill eller så er jeg bare på rommet mitt og slapper av sammen med romkameratene mine, forteller Cecilia.

Hvordan er prisene, sammenlignet med i Norge?
– Prisene i Korea sammenlignet med Norge er mye lavere, med unntak av ting som frukt og storfekjøtt. Boligprisene er høye, noe som er litt vanskelig for de som vil flytte ut av dorms, men utenom det er det veldig greie priser for oss studenter.
– Det er veldig billig å spise ute i forhold til i Norge og offentlig transport er mye billigere, noe som er gull verdt for oss som liker å reise rundt for å oppleve ulike steder i landet.
LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Seoul
Hva er mest utfordrende med å studere i Seoul?
For mange internasjonale studenter er språket det mest utfordrende. Cecilia forteller at det også er slik i Sør-Korea.
– Språkbarrieren er definitivt det mest utfordrende. Jeg snakker greit Koreansk og kan enkelt komme meg gjennom daglige gjøremål som å bestille mat og stille enkle spørsmål, men på offentlige steder som immigration office, legekontor, bank, og lignende steder er det som oftest aldri en engelsktalende ansatt.
– Det er enkelere å finne folk som snakker engelsk i Seoul, men her i Incheon hvor jeg bor, er det sjeldnere. En annen utrolig utfordrende ting for meg personlig er hvor lite jeg ser familien min. Det er dyrt å reise til Norge, så jeg kan som oftest bare reise hjem én gang i året, forteller hun.
Er det noe du skulle ønske du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?
– Noe jeg skulle ønske at jeg visste før jeg dro er hvor vanskelig det kan være å finne engelsktalende ansatte på offentlige steder. Jeg gjorde mye research om hva slags type land Korea var, men ble likevel ikke overrasket over mange ting.
– Jeg skulle ønske at jeg hadde brukt tiden mellom da jeg søkte og da jeg reiste på å bli enda bedre i språket. Jeg kunne allerede lese, skrive og snakke greit da jeg reiste, men skulle ønske jeg var enda bedre siden det virkelig hadde hjulpet mye.
Hun forteller videre at å skaffe seg et SIM-kort så fort som mulig er viktig.
– Det er nesten umulig å gjøre noe uten et koreansk telefonnummer. Anbefaler påfyllingskort over telenfonplan for folk som bare vil studere kort i landet og ikke bli mer enn det.
LES OGSÅ: Sarah er praktikant på den norske ambassaden i Seoul
Har du noen andre tips til studenter som vurderer å gjøre det samme som deg?
1. Lær språket før du drar! I det minste ha muligheten til å lese, skrive, tall, og å introdusere deg selv. Det er gull verdt.
2. Start søknadsprosessen tidlig. Jo mer tid jo bedre. Jeg brukte litt under et år på å gjøre klart alt av dokumenter.
3. Spar penger. Tuition kan være veldig mye for oss som ikke er vant til å betale mye for skole, så spar så mye som du kan.
4. Ikke vær redd for å begynne litt senere enn det som er "normalt." Jeg begynte når jeg var 21 etter å ha jobbet ett år og følte meg mye mer klar for dette store steget. Hvis du ikke føler deg klar, ikke tving deg selv.
5. Kos deg! Utforsk landet, møt mange mennesker og opplev! Jeg har lært så utrolig mye av å bare møte mennesker som er helt annerledes fra hvordan jeg er.