Det er snart torsdag kveld i BI Nydalen i Oslo, og det er klart for festen over alle fester ved studiestedet; spritfestivalen 2010. Det er et tradisjonsrikt arrangement, som har hentet frem mang en partyløve fra BI-studentenes rekker. I år smører de jaggu på litt ekstra og avholder Wet T-shirt konkurranse med dommere fra TV-serien Paradise Hotel, i tillegg til Rio-rytmer rett fra karnevalet i Brazil, hvor de selvfølgelig har de mest fantastiske og deiligste damene til å friste deg natten gjennom.

hjemmesiden til arrangementet kan man i tillegg lese at denne kvelden er det best du legger hemningene dine igjen hjemme, Spritfestivalen er nemlig et arrangement du aldri vil glemme. Spørsmålet som gjør seg gjeldende er vel om det tilsynelatende høye spritinntaket tillater deltakerne å huske noe i det hele tatt. Hvis ikke blir kanskje minnene foreviggjort på nettet, av mobilblogger og via sosiale medier som Facebook og Twitter.

 

 

Må ta ansvaret selv

 

Men hva innebærer egentlig en Spritfest av dette kaliberet for deltakerne i en Wet T-Shirt konkurranse? Arrangementholderne skryter av å ha plass til 1500 deltakere, og på et karrierefokusert studiested som BI-Nydalen, hva vil eventuelle digitale spor på nettet kunne bety for fremtiden?

Prosjektleder for Spritfestivalen 2010, Kine Johannessen mener at hver enkelt deltaker må passe på seg selv.


- Folk er forskjellige, og alle er ansvarlige for sine egne handlinger. Vårt mål er ikke å sende overstadig berusete mennesker på scenen, vi har også vakter som passer på arrangementet, og påmelding til Wet-T-Shirt konkurransen har skjedd i forkant. – Vi må kunne forvente at folk har tenkt gjennom sin deltakelse på et slik arrangement.

- Du må huske på at dette er unge mennesker som liker en fest, det skjer ingenting her i kveld som ikke skjer på byen ellers.

Synes du at en spritfestival er et bra tiltak for studentene ved skolen?

- Jeg har ingen betenkeligheter ved å holde dette arrangementet. Det som BI er veldig gode på er å lage et godt samhold mellom elevene, jeg vil si at dette er et samlende arrangement.

LES OGSÅ: Hvorfor skummer ølet?

 

 

En apefest

 

Uenig i dette er Elin Ørjasæter, ekspertkommentator på jobb og karriere i E24. Hun mener arrangementet gir assosiasjoner til dyreverden.

- Jeg vil ikke gå så langt som å kalle dette en karrierekatastrofe, men spesielt smart er det heller ikke. Kort sagt, synes jeg hele arrangementet ser direkte lavpannet ut, og jeg ville ikke ansatt folk som gav meg assosiasjoner til slike ape-parties.


Hvilken skade kan korttenkt opptreden på et slikt arrangement få i fremtiden?

- Det blir neppe noen katastrofe, dels fordi arbeidsgivere er like ulike som alle andre, og mange arbeidsgivere har kanskje selv arrangert slike partys som studenter.

- I tillegg har nok mange såpass mye liggende på nett av uheldige bilder fra slike arrangementer at det vil drukne i mengden ved et google-søk.

LES OGSÅ: Edru studenter dropper oftere ut

 

 

Ukultur eller tradisjon?

 

Er Spritfestivalen et uskyldig arrangement som kun oppfordrer unge mennesker til å ha det moro, eller er det en betenkelig partyfilosofi som gjennomsyrer studiestedets festtradisjoner. Ørjasæter levner liten tvil.

- Jeg har lyst til å være litt moralsk her: Det er da typisk BI-folk at de kun er opptatt av mulige konsekvenser for karrieren? De burde heller stille spørsmål ved hvorfor uhemmet sprit og "deilige damer" og "kast alle hemninger" er den rådende kulturen. Det hele virker narcisistisk og hedonistisk i mine øyne.

Prosjektleder Johannesen forklarer at arrangementet i år ikke holder noe tilbake for tidligere år, men i stedet ivaretar tradisjonen om en skikkelig fest.


- I år har vi hentet inn profesjonelle djs, dansere og laget et mer fengende tema for festivalen som jeg tror vil trekke mye folk.

På hjemmesiden lover dere ”å kjøre like hardt” for at også de under 20 skal få en kveld de sent vil glemme, når aldersgrensen på sprit er 20, hva innebærer dette?

- Det innebærer at vi har en egen lounge hvor vi naturligvis ikke serverer brennevin, men hvor også de under 20 kan få delta på morroa, det eneste de går glipp av er Wet T-Shirt konkurransen.

- De som ikke ønsker å drikke er også velkomne på spritfestivalen, skyter Johannesen også inn.

Kan du forstå at utifra beskrivelsen på hjemmesiden og flyeren kan festen fremstå som et over the top fylleslag?

- Ja, men det må jo være lov til å ha det litt gøy, man skulle jo tro at man har kommet lengre i 2010 enn at man trenger å finne et arrangement som dette støtende.