God punsj krever presisjon, improvisasjon og en stor bolle. Charter-Svein viser vei.

 

Charter-Sveins punsj:


1 kopp frisk lime juice
2 kopper sirup
3 kopper brun rom
4 kopper appelsinjuice
frukt
litt revet muskat

 

– I Syden er det ti liters boller med punsj og bare ett sugerør på deling!

Svein Østvik, aka Charter-Svein, har akkurat tatt av seg på overkroppen, plassert seg bak baren og begynt å måle opp billig brun rom.

I denne utgavens edle dråper  skal det handle om punsj, og charter-Svein, kjent fra blant andre TV-seriene Charterfeber, Skal vi danse og Sangstjerner, er dagens bartender. Vi har funnet en oppskrift på klassisk karibisk rompunsj, som Svein lager mens han forteller om sine erfaringer med drink i bolle.

– I Syden er jo punsj tegnet på at det er god stemning. Hvis det er en kjempekveld, kommer det gjerne en svær bolle med gratis punsj på bordet. Så går folk og tar seg en slurk fra sugerøret mellom ølene sine. Dermed deler vi bakterier, hele gjengen, men for å være ærlig er det vel ikke så farlig, sammenlignet med alt det andre som skjer i Syden.


 

 

Hemmeligheter bak baren

 

Svein har nok av erfaring med å drikke punsj og ser ut til å trives bak baren. Rom er på plass i bollen. Svein heller appelsinjuice i måleglasset og konstaterer at han har dagen med seg.

– Det er alltid et veldig stort problem å ikke søle når man heller det første glasset, men dette gikk jo fint.

Juice og rom får selskap av sirup og limejuice. Svein bestemmer seg for å pynte litt på oppskriften og heller oppi en skvett Farris. Men det er liksom noe som mangler.

– Vet du hva som hadde gjort seg?

Svein fisker frem en halvfull colaflaske fra bak baren og tømmer den i bollen.

– Det som er litt spennende med dette, er at vi ikke vet hvem som har drukket av colaen før oss.

LES OGSÅ: Hvorfor får vi bakrus?

 

 

Studentvennlig drikke

 

 

Campus-redaksjonen ble enig om at noe er i gjære; punsjen. Plutselig begynte den å vise seg på fester, denne litt stusselige fetteren til drinken. Verten står der med et ironisk smil om munnen og byr deg på en bolle med rødgul væske og cocktail bær. Du tar høflig imot og unnlater å spørre hva det er du er i ferd med å helle i deg. Punsj kan være alt  - fra champagnebaserte forfriskelser til vodka med julebrus. Nettopp derfor er punsj studentvennlig drikke. Billigste sort alkohol kan gjøres drikkelig i punsj-format.

One of sour, two of sweet…

Den klassiske punsjen lages etter følgende regle: "One of Sour, Two of Sweet, Three of Strong, Four of Weak.” Det sure er lime eller sitron, mens det søte gjerne er sirup eller sukker. Det sterke er ofte rom eller  vodka, men kan også være whisky, vin, champagne eller andre drikker. Det svake er gjerne en form for fruktjuice eller brus. Så finnes det naturligvis et uendelig antall variasjoner. Man kan selvfølgelig også lage alkoholfri punsj.


 

 

Lime og paraplyer

 

Bak baren på Lemongrass Restaurant i Oslo er Charter-Svein i ferd med å legge siste hånd på verket, nemlig frukten. En punsjbolle med respekt for seg selv må ha frukt. I denne anledningen hermetisert sådan. Etter å ha tømt et par bokser i bollen, farer en bekymret mine over ansiktet til Svein.

– Det er noe med fargen på det her. Den er ikke helt god. Minner meg mest om løs mage.

Campus utsendte må nikke seg enige. Svein putter oppi noen limebåter og pynter bollen med små paraplyer. Det begynner å ligne noe. Så kommer tiden for å smake på vidunderet. Svein forsyner seg gjennom rosa sugerør.

– Den her er jo kjempegod!

Campus utsendte må dobbeltsjekke fakta, og de lander på samme konklusjon.

LES OGSÅ: Studentparken: Vil bedre studentmiljøet i Oslo

 

 

Kald juice

 

Punsj er risikabelt. Det er lite som er vondere enn vond punsj, men så kan det altså også være så godt som denne karibiske rompunsjen. Vi oppsummerer erfaringene fra dagens økt.

– Juicen må være kald. Denne her er ikke kald nok, så knuste isbiter hadde gjort seg. Jeg tror colaen ga en ekstra piff.


Vi kaller opp dagens punsj etter Charter-Svein og konstaterer at punsj er den nye vinen.

 

 

 Fakta om Punsj:


• Stammer opprinnelig fra India og ble importert til Europa av britene tidlig på 1600-tallet. 

• Den originale indiske punsjen ble laget av sprit, sukker, sitron, vann og te eller krydder og servert i store boller. 

• Da Jamaica begynte å produsere rom midt  på 1600-tallet, ble dette den faste ingrediensen i drikken. Fortsatt er rom regnet som punsjsprit nummer én.