Tiden er kommet til å sitte innendørs. En flaske sherry eller portvin legger til rette for godt selskap.

 

Man kunne kommet unna med å kalle dem dem drinkene til det britiske imperium, portvin og sherry. De kom inn på markedet i 1678 da Storbritannia innførte en embargo mot de «ostespisende froskene». Slik slapp spansk og portugisisk vin toll. Begge viner ble formet i Storbritannia og resten er historie.

 

– Portvin og sherry er fortifiserte viner. Det vil si at det er tilsatt sprit for å stoppe gjæringsprossessen forteller Torstein Østenstad, vinkelner på  restauranten Ylajali i Oslo.

Østenstad forteller at portvin opprinnelig ble tappet fra fat og var en bordvin. Den gang, før 1700,  smakte bordvin litt annerledes enn i dag.

–  1700 tallet sendte en vinhandler i Liverpool sin sønn til Portugal for å kjøpe opp vin. Etter lang tid fant kom han til et kloster hvor munkene hadde begynt å tilsette sprit i porten før gjæringen var ferdig. Det gjør at vinen blir søt holder seg bedre og derfor kan fraktes. Man kan jo bare tenke seg hvilken hit dette var,  når man var vant til å drikke litt dårlig bordvin. Så introduseres en søtere portvin som var godt balansert.


Sherryen ble derimot fortifisert tidligere. Den er laget på hvite druer som lettere oksiderer. Teknikken fungerte godt. 

– Da Columbus la ut fra Cadiz, tok han med en flaske sherry. Det var altså den første drink drukket i Amerika. Det sies at Magellan brukte mer penger på sherry enn våpen.

LES OGSÅ: Edru studenter dropper oftere ut

 

 

Ufortjent dårlig rykte?

 

Etter at sherryen kom til Amerika og tok Storbritannia med storm, har den fått et noe dårlig rykte. Sherryeksporten tok av på 1970-tallet, der la man mye av grunnlaget for masseprodusert vin av lav kvalitet.

– Det ble i en periode laget utrolig mye dårlig og søt sherry og blir fortsatt lagd. Et eksempel kan være Bristol Cream. Samtidig var sherry og portvin plaget av svindel. Derfor er fikk portvinen et avgrenset område hvor det dyrkes portvin (som med champagne, journ. anm.).

Østenstad forteller at det ble laget sherry at tørkede dårlige druer som ble tilsatt søt mos. At dette ødelegger renommeet er en ting, men kombinasjonen med ryktet om at blåhårede eldre damer likte søt sherry, ble det virkelig skadelig.


– Det er alltid blitt laget mye god sherry. Dagens produkter er ikke nødvendigvis bedre.

LES OGSÅ: Bildeserie: Halloweenfest på NISS 2010

 

 

Lett og elegant vs mørk sjokolade

 

Kelner Østenstad forteller at det finnes to typer sherry. Fino er laget av de beste druene, og har aldri mer en 15,5 prosent alkohol. Typisk for fino er at den har et florlag på toppen...

– Og flor, det er?

– Det er en type sopp som man typisk finner på den iberiske halvøy. Soppen ligger i luften. Hvis man lar vin stå en liten stund får den et florlag. Florlaget gjør at vinen ikke blir utsatt for oksidering. 
Finoen blir på grunn av denne beskyttelsen en sherry med lys fare som er en lett og elegant type vin. Den andre typen sherry er oloroso.

– Dette er en sherry som er noe sterkere, med opptil 18 prosent alkohol. Smaken på denne sherryen er mer rustikk. Hvis du tvinger meg til gi noen smakssammenligninger, må jeg si at den har et drag av nøttesmak og mørk sjokolade. 

En eksklusiv type fino er manzanilla. Den har har mest flor, og er for mange typisk for fino-sherry.

– Disse sherryene har samme punch som andre sherryer, men de er raffinerte og har en finesse. Det er så langt du kan komme fra Bristol Cream. Det er en hvis saltsmak i dem som kommer av floren.


 

 

Julehygge

 

– Men hva skal man spise til herligheten?

– Det er ikke helt uten grunn at man sier «man må ha ha suppe til sherry» Et godt alternativ er en kraftig oksehalesuppe. Kanskje tilsetter du litt sherry til suppen for å gi den ekstra punch. Til en slik kraftig rett vil jeg anbefale en olorosa fra Lustou.

Men kanskje det mest spennende er å blande det til fisk.

– Å drikke sherry til fisk er en klassiker. Sherryen kommer jo fra tapasland. Sitter man på en tapasrestaurant i Spania med en manzanilla, skalldyr og kanskje en helstekt fisk med litt sitron på, ja da er man lykkelig.

– Portvinen er derimot ikke fullt så krevende?

– Nei, dens konsum har holdt seg godt. Men det er jo en sødmefull og fruktig. Det er jo lett å holde tradisjonen i hevd med et glass portvin til desserten, sier Torstein Østenstad.

Han forteller at portvin kan også fungere godt sammen med mørk sjokolade og brente mandler. Den kan derfor være et godt supplement til julegløggen.

– Portvinen er innarbeidet i engelsk historie. Når det innsettes en engelsk dronning skåles hun alltid inn i portvin. Siden flere portviner skal lagres lenge er det vanlig å gi portvin i dåpsgave. Da har poden har noe å kose seg med på myndighetsdagen.


Denne artikkelen er også publisert i studentmagasinet Campus