Hva gjør en paramedisiner:

Som paramedisiner vil du gi den første livreddende behandlingen til mennesker som trenger akutt medisinsk og psykososial hjelp.
Paramedisiner er spesialisert ambulanse- og redningspersonell som gir avansert, livreddende førstehjelp utenfor sykehus. Du har en viktig funksjon i helsetjenestens akuttkjede og skal sikre befolkningen akuttmedisinsk beredskap, undersøkelse, behandling og vurdering til riktig nivå i helsetjenesten.

 

Yrkesguiden: Hva gjør en ambulansearbeider?

 

Personlige egenskaper: 

Du trenger å være fysisk og psykisk sterk for å kunne handle hensiktsmessig under komplekse og krevende situasjoner. Her gjelder det å ha god vurderingskompetanse, og evnen til å jobbe selvstendig og tverrfaglig. Du bør like å jobbe under alle værforhold og i alle former for terreng.

 

Se video: Slik lyktes Sunniva med paramedic-studiet

 

Utdanning / kompetansekrav:

For å bli paramedisiner må man først bestå fysisk opptaksprøve, fylle helsekrav til førerkort klasse D, samt ha førerkort klasse B.
Dersom man har det i boks så er det flere høgskoler og universitet som tilbyr bachelor i Paramedisiner. Det finner også flere masterstudier dersom man ønsker å spesialisere seg ytterligere innen faget. Mer informasjon om innehold og studieforløp finner du på skolenes hjemmesider.


 

Les også: Slik er det å studere Paramedic ved OsloMet

LES OGSÅ: Fra arkitekt i New York, til filmskaper i London


Jobbmuligheter:

Arbeidsmarkedet etterspør i økende grad denne kompetansen innen:

  • Ambulansetjenesten
  • Akuttmottak og legevakt
  • AMK-sentraler
  • Ambulansebåt og -fly
  • Hjemmebaserte tjenester
  • Forsvarets sanitetstjenesten i inn- og utland
  • Yrket kan også utøves i andre nordiske land og sammenlignbare vestlige land.