(StudentTorget.no):

 

– Jeg har så lenge jeg kan huske hatt et ønske om å bli skuespiller, sier skuespiller Cecilie Svendsen.

 

Cecilie har nå vært frilans skuespiller i 6 år. Hun har alltid visst at det var skuespiller hun skulle bli.

 

– Jeg har visst at jeg skulle bli skuespiller helt siden jeg danset fremfor kameraet til pappa da jeg var liten og fikk skryt av bjeffingen min når vi lekte sauer i første klasse på barneskolen. Ja, du hørte rett, ler hun.

 

Uttrykker følelser gjennom skuespill

Cecilie har gått på teater fra hun var liten og gikk dramalinjen på videregående. Etter videregående gjorde hun et forsøk på å gjøre noe annet ved å ta en bachelor ved Norges handelshøyskole. Da fant hun ut at hun måtte satse på skuespill.

 

– Når jeg tross alt sitter i markedsføringstimene og tenker «Dette kan jeg bruke i skuespill!», så er det klart hvor fokuset ligger, forteller hun.

 

– Hvorfor jeg ville bli skuespiller lurer jeg fremdeles på. Jeg har alltid syntes det har vært et rart spørsmål: «Hvorfor vil du bli skuespiller?» Jeg vil det fordi jeg må. Det er min måte å uttrykke følelser.


 

LES OGSÅ: Maja er skuespiller og casting agent

 

Lar seg fascinere av andre mennesker og deres historier

Det beste med å være skuespiller mener Cecilie er at man får oppleve en annen persons synspunkter og opplevelser. Cecilie forteller at hun elsker å se for seg ulike situasjoner, og at hun alltid blir fascinert når hun hører sterke historier fra andre mennesker.

 

– Empatien min er stor, så stor at jeg ofte ikke klarer å se på nyhetene, da jeg fort graver meg ned i hvordan andre mennesker har det, forteller hun.

 

Denne empatien bruker Cecilie i skuespillet og det er her hun får utløp for alle følelsene sine.

 

– I tillegg elsker jeg også komedie og er utrolig glad i humor. Jeg vil påstå at jeg er over snittet lattermild og ler høyt. Jeg ler av mye, og ser alltid humor i ting rundt meg, sier hun.

 

LES OGSÅ: Kunstterapaut hjelper mennesker gjennom bilder og uttrykk

 

Mange ulike kurs innen skuespill

I tillegg til å ha studert økonomi, så har Cecilie tatt mange kurs innen skuespill og ulike teknikker. Cecilie startet med kurs her i Norge, et kveldskurs på NSKI høyskole i method acting. Hun fortsatte så å ta jevnlige kurs i Chubbuck-teknikken, både hos Vera Holte i Oslo og Elisabet Sevholt i Sverige.

 

– Videre har jeg vært i New York, og en del i Los Angeles, og har lært mye om andre type teknikker, samt auditionteknikk og hvordan bransjen fungerer i USA.


 

Hun forteller at det er et annet land, et annet språk og en stor industri i USA, og at bransjen oppfører seg annerledes på mange områder.

 

– Etter å ha fått innblikk i hvordan skuespillerne jobber der borte har jeg blitt ekstremt ydmyk og har stor respekt for hvor hardt de arbeider. De er virkelig spesialister på det de gjør, og de arbeider HARDT, sier hun.

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Malte bilder for kost og losji

 

Viktig å kunne lære manus raskt

En vanlig hverdag for Cecilie er mye påvirket av mentaliteten fra LA og hun jobber mye.

 

– Du har alltid et manus å jobbe med, og jeg klager ikke hvis jeg får ti sider å lære meg til neste dag. That´s life, sier Cecilie.

 

Hun mener at man kommer mye lenger ved å trene seg på å jobbe raskere, heller enn å klage på at man ikke «får nok tid».

 

– Så mye arbeid går med til å lære seg manus fort, jobbe med forskjellige teknikker og studere skuespillere i ulike sjangre, forteller hun.

 

Hvordan vil du beskrive deg selv som skuespiller?

 

– Hardtarbeidende, åpen og samarbeidsvillig. Jeg jobber i mange sjangre, og har stor respekt for alle roller i filmlagingsprosessen, sier Cecilie.


 

LES OGSÅ: Alternative friår – Sto på scener over hele verden

 

Jobber med ulike roller og sjangre

Cecilie har spilt mange forskjellige typer roller, men forteller at det pleier å gå i sterke, kvinnelige roller som gjerne har moralen godt i minnet.

 

– Det hender jo noen ganger at man får «the bitch» og andre mindre moralske karakterer, men det pleier å være mest av det førstnevnte, sier hun.

 

Cecilie har drevet med amatørteater fra hun var liten, men de aller fleste profesjonelle oppdragene hun har gjort har vært relatert til kameraarbeid, for nasjonale og internasjonale selskaper.

 

Prosjektene hun jobber med rangerer mellom alt fra tv-serier til spillefilmer, kortfilmer, reklamer, musikkvideoer og andre prosjekter som involverer kameraarbeid. Hun har i tillegg gjort noen voiceoppdrag.

 

– Jeg er generelt veldig fascinert av filmlagingsprosessen, og har også gjort litt av regi, manus samt jobbet litt i art departments med mer, forteller hun.

 

LES OGSÅ:  Maiken studerer arkitektur i Australia

 

Mange muligheter som skuespiller

– Jeg elsker drama fordi jeg får utfoldet meg i følelsene til en karakter og levd meg inn i en kanskje helt syk situasjon, sier hun.

 

– Jeg elsker også å jobbe med et sinnsykt morsomt manus, hvor jeg kjenner at det bobler inni meg fordi det er så morsomt. Da har jeg det virkelig gøy!


 

Cecilie forteller at hun syns det er gøy når hun får kjenne på alle mulighetene man har som skuespiller, og alle retningene man kan ta for å forme karakteren man spiller og bringe manuset til live.

 

– Jeg driver i tillegg med taekwondo, parkour og film fighting, så det er ingen hemmelighet at jeg gjerne vil gjøre mer action også, forteller hun.

 

Hva er den kuleste rollen du noen gang har hatt?

 

– Oi, her er det jo litt å velge mellom da, så det er veldig vanskelig å svare på. Den kuleste rollen jeg har fått… vanskelig å si. Den kanskje morsomste rollen jeg har fått var en rolle der jeg fikk være med på å utvikle en kortfilm helt fra starten av idéfasen, forteller hun.

 

LES OGSÅ: Stian er illustratør, scenograf og grafisk designer

 

Kortfilm – Fra idé til ferdig produkt

Cecilie og regissøren satte seg ned tidlig i prosessen, snakket rundt idéer, og kom frem til både idé og karakterer sammen.

– Jeg fikk da lov å ta frem det jeg ønsket selv på bordet og forme karakteren som jeg ville. Jeg hadde i forkant vært en del i USA og jobbet med flere castere der borte, og var veldig fascinert av «do’s and don´t´s» i skuespillerverdenen.


 

Dette bragte de derfor inn i kortfilmen og webseriepitchen ble kalt «Inside the Biz – Backhead Casting».

 

I kortfilmen spiller Cecilie Angelina Castellano fra New York, som i denne verdenen er regjerende caster av bakhoder i Hollywood – noe hun selvfølgelig tar veldig seriøst.

 

– Det var veldig morsomt å spille en karakter med så lite selvinnsikt og så stort ego at hun tror at hun gjør verden en tjeneste ved å velge ut talentfulle bakhoder (som selvfølgelig er veldig vanskelig), forteller hun.

 

–Av den grunn er vel kanskje også dette et av de kuleste prosjektene jeg har jobbet med, og en av karakterene jeg er mest stolt av også.

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Håkon vil bli sirkusartist

 

Forskjellige måter å få en rolle på

Rollene får Cecilie gjennom ulike kanaler.

 

– Noen ganger søker jeg på nettsider som har utlysninger for roller, eventuelt gjennom Facebook. Jeg sjekker også jevnlig NFI sine sider for støtteordninger, sier hun.

 

For å søke på en rolle sender Cecilie inn en søknad med headshot, CV og litt om seg selv, samt en link til showreel. En showreel er en video med klipp fra hva hun har gjort tidligere.


 

– Andre ganger finner agenten min auditioner til meg. Noen ganger kontakter regissør eller caster meg hvis de synes jeg passer til en rolle, forteller hun.

 

Avhengig av om hun har jobbet med dem tidligere eller har nok å vise til som passer for rollen, så får hun rollen med en gang eller etter en eventuell audition eller selftape.

 

LES OGSÅ: Johanna er gravejournalist

 

Planlegger å reise til USA for å jobbe som skuespiller

Akkurat nå jobber Cecilie med forskjellige prosjekter. Hun er med i en sosiale medier-serie som har holdt på i ett og et halvt år som heter «As We Say in Norway», som man kan finne på Instagram og Facebook.

 

– Dette er et konsept hvor man oversetter norske ord og uttrykk direkte til engelsk og spiller dem ut. Det er veldig morsomt, og en helt annen prosess som skuespiller, sier hun.

 

– Ellers skal jeg også jobbe på et prosjekt i slutten av oktober hvor jeg spiller en journalist som lager en krimpodcast om et uløst mysterie om en forsvunnet klassekamerat, noe jeg absolutt forelsket meg i.

 

Det er den samme karakteren som går igjen i flere av prosjektene; den sterke kvinnelige karakteren med et stort moralsk kompass.

 

– Det er veldig spennende å jobbe med, sier Cecilie.

 

Foruten reklamer og auditioner til andre prosjekter, så er Cecilie også i gang med en visumsøknad til USA, hvor hun nå er i sluttfasen og sparer opp penger til å reise til USA i 2020.

 

– Da man kun kan jobbe med skuespill med det visumet jeg søker om, så er det greit å ha spart opp litt penger til å leve der en stund uten å belage seg på å jobbe fra første stund, forteller hun.

 

– Det tar gjerne tid å komme inn i auditionene og nettverket, så da er det greit å vite at man kan betale for (den dyre) leien.

 

LES OGSÅ: Drømmer om høye fjell og tøffe turer

 

Jobber som frilans skuespiller

Cecile begynte å jobbe som frilans skuespiller rett etter hun var ferdig på NHH.

 

– Det var vel bare å bestemme seg for at det var dette jeg ønsket å gjøre, og ettersom jeg visste at det var film og tv jeg ville jobbe med, så var frilanserlivet ikke helt til å unngå, sier Cecilie.

 

Hun forteller at det er mange frilansere som har jobber ved siden av skuespillerkarrieren, og at hun alltid hatt noe annet å jobbe med i tillegg til å være skuespiller.

 

– Jeg har jobbet med yrker relatert til økonomistudiene, i hjemmetjenesten, som personlig assistent, social media manager og som skuespillercoach. Det er greit å vite at man kan få inn inntekter fra andre steder dersom det skulle være rolig en periode, forteller hun.

 

LES OGSÅ: Julia er hudpleier og selvstendig næringsdrivende

 

Den travle skuespillerhverdagen

En vanlig dag på jobben ser for Cecilie ut slik at hun står opp om morgenen, lager frokost og kaffe, setter seg ned med den gjeldende favorittserien og analyserer skuespillet til hun er ferdig med kaffen. Så ser hun kanskje på de forskjellige castingsidene om hvilke oppdrag hun skal søke på, og gjør det dersom det dukker opp noe spesielt.

 

I enkelte perioder justerer hun også på markedsføringsverktøyet sitt, som headshots (tar nye og eventuelt redigerer disse), fikser på showreel, samler sammen materiale hun har gjort tidligere til showreel, ordner hjemmeside og CV, samt sørger for at de forskjellige castingsidene er oppdatert med den relevante informasjonen hun har.

 

– Jeg sørger for å oppdatere Instagram jevnlig, og bruker litt tid på dette. Ellers jobber jeg ofte med auditioner, selftapes og oppdrag, og har alltid et manus for hånd som jeg analyserer, forteller hun.

 

– Jeg bruker gjerne litt tid på dette, eller så setter jeg av tid til å sette meg inn i fiktive situasjoner for å trene opp tilgjengeligheten min for forskjellige følelser og fantasien man gjerne bruker i ulike situasjoner. Jeg bruker ofte substitusjoner, men synes det er viktig å holde de emosjonelle musklene og fantasien varm i tillegg.

 

Da Cecilie liker å jobbe en del med action, så er trening, da spesielt taekwondo, parkour og styrketrening, veldig viktig for henne, og mye tid går med til dette. I tillegg coacher hun forskjellige skuespillere, og det går en del tid til dette også.

 

– Og så leser jeg en del om hva som skjer i bransjen og sørger for å holde kontakt med folk og gjøre ting som er satt opp på «sjekklista», avslutter hun.

 

LES OGSÅ: Slik får du praktisk erfaring 

 

Tips til deg som ønsker å bli skuespiller

– Dyrk først og fremst talentet ditt. Sørg for at du er dyktig nok, og streb etter å utvikle deg hele tiden, sier Cecilie til andre som også ønsker å bli skuespillere.

 

Hun anbefaler andre å forsøke å få kontakt med folk som lager ulike produksjoner, uavhengig av om det er kortfilmer eller studentproduksjoner, for å samle opp materiale til en showreel. Det er også viktig å sette sammen en profesjonell CV (se skuespillersenterets sider for CV-mal), lage en egen profesjonell nettside (wix.no er intuitiv og grei), og ta ordentlige headshots.

 

– Lær deg hvordan du skal lage gode selftapes og introduksjonsvideoer, og generelt så mye du klarer å lære deg om bransjen og skuespill som mulig, sier hun.

 

– Kunnskap er makt, og du har bare fortrinn med å vite mer – så lenge du ikke får et enormt stort ego av det.

 

Empati er, i følge Cecilie, den aller viktigste av egenskapene man trenger. Det er også viktig å lytte og være fokusert på personen foran deg.

 

– Mange har hørt at «acting is reacting», og da nytter det ikke å sitte og tenke på hva ens neste replikk er. Ellers er det fint å ha opplevd litt, da man gjerne kan relatere seg til karakteren på et dypere nivå, uten å gå for «method» inn i det, forteller hun.

 

– Man trenger ikke å ha drept noen for å spille seriemorder, men det kan være greit å ha gjort noe man angrer på, slik at man kan relatere seg til karakteren i stedet for å dømme den.

 

Ellers er tipsene til Cecilie å være tålmodig, standhaftig og jobbe hardt mot målene dine.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet