Hva gjør en tannpleier

Tannpleieren jobber ofte på en tannklinikk hvor vedkommende undersøker og hjelper til i behandlingen. En tannpleiers arbeidsoppgaver kan omfatte undersøkelse av tenner, tannkjøtt og munnslimhinner, røntgenundersøkelse og behandling av tannkjøttsykdommer, fjerning av plakk og tannstein i tillegg til oppfølging av pasientenes tannhelsetilstand.

Tannpleieren veileder også pasientene slik at de kan bli bedre til å ivareta sin egen tannhelse. Er en omfattende behandling nødvendig,  må pasienten henvises til en tannlege. Man kan også ha en del andre oppgaver, for eksempel tannbleking, tilpasning av buttskinner, justering av proteser og sette på tannsmykker. Hvilke arbeidsoppgaver tannpleieren har avhenger derfor av hvor vedkommende jobber.

Mange er ansatt hos eller har nære samarbeid med spesialister innenfor tannhelse. I den offentlige tannhelsetjenesten samarbeider tannpleieren ofte med helsetjenesten gjennom å tilby målrettede tiltak mot barn og unge som går i barnehage eller i grunnskolen. De deltar også ofte i opplæringsarbeidet på sykehjem og andre institusjoner som jobber med tannhelse.


Personlige egenskaper - Tannpleier

Store deler av arbeidsdagen din går med til å ta i mot pasienter og behandle dem, det er derfor viktig at du liker å jobbe med mennesker og være flink til å kommunisere.  Du bør også ha en viss interesse for tannhelse og tannhygiene. Det er også viktig at du er en nøyaktig person.

Utdanning / kompetansekrav - Tannpleier

For å bli tannpleier må du ta en bachelorgrad i tannpleie. Dette kan du gjøre ved Universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø og ved høyskolen i Elverum. Det jobbes også med å få opprettet flere tannpleierutdanninger i Norge i fremtiden. For å komme inn på studiumet kreves generell studiekompetanse.

Studievalg.no - Relaterte studier til Tannpleier

Jobbmuligheter - Tannpleier

Cirka 2/3 av alle yrkesaktive tannpleiere i landet jobber i den offentlige tannheletjenesten, mens 1/3 jobber på private tannklinikker, eller både på private og offentlige klinikker. Tallet selvstendige tannpleierklinikker har også økt de siste årene. For å jobbe som tannpleier kreves autorisasjon fra statens autorisasjonskontor for helsepersonell.

KarriereStart.no - Temaside Tannpleier

KarriereStart.no - Stillingsannonser Tannpleier

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Tannpleier

Lønnsnivå - Tannpleier

Tannpleielønnen varierer, det kommer an på om du jobber i offentlig eller privat sektor.

Mer informasjon / linker

Norsk tannpleierforening: http://www.tannpleier.no

Takk til / Kilder

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner