Hva gjør en tannlege / odontolog

Gjennom å forebygge og behandle hjelper du mennesker med å ivareta en god munn- og tannhelse. Du reparerer tenner som trenger behandling, stiller diagnoser på tannsykdommer, behandler sykdommer i tannkjøttet, i tillegg til at du gir råd og veiledning  om tannhelse.

Tannhelsen til folk flest blir stadig bedre, derfor er også arbeidsoppgavene til tannleger . Folks tannhelse blir stadig bedre, og derfor er oppgavene til tannleger i ferd med å forandre seg. I fremtiden vil tannleger trolig ha bruk for utvidede kunnskaper i allmennmedisin, fordi du som tannlege vil måtte være ekspert på oral helse.

Personlige egenskaper - Tannlege / Odontolog

Store deler av arbeidsdagen din går med til å ta i mot pasienter og behandle dem, det er derfor viktig at du liker å jobbe med mennesker og være flink til å kommunisere.  Du bør også ha en viss interesse for tannhelse og tannhygiene. Det er også viktig at du er en nøyaktig person.

Utdanning / kompetansekrav - Tannlege / Odontolog

For å kunne jobbe som tannlege må du ha autorisasjon som du får av statens For å få det må du gjennomføre en mastergrad i odontologi som tilbys ve henholdvis Universitetene i Oslo og Bergen her i Norge.


For å komme inn på studiumet kreves generell studiekompetanse i tillegg til matte R1 eller S1 og S2, Fysikk1 og kjemi 1 og 2. Du har også mulighet til å studere til å bli tannlege i utlandet via blant andre Sonans og Agder vitenskapsakademi.

LES OGSÅ: Studenterfaringer fra tannlegestudenter i Krakow

Studievalg.no - Relaterte studier til Tannlege / Odontolog

Jobbmuligheter - Tannlege / Odontolog

Tannleger flest jobber innenfor en privat praksis eller i den offentlige tannhelsetjenesten. Man kan også jobbe innenfor undervisning, forskning eller administrasjon. For tiden er det stor etterspørsel etter tannleger stor,  så framtidsutsiktene er gode.

KarriereStart.no - Temaside Tannlege / Odontolog

KarriereStart.no - Stillingsannonser Tannlege / Odontolog

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Tannlege / Odontolog

Lønnsnivå - Tannlege / Odontolog

Lønnen til en tannlege varierer, det kommer for eksempel an på om du jobber i en privat praksis eller innenfor den offentlige tannheletjenesten. En statlig ansatt tannlege tjente i 2010 fra cirka 400 000,- til 750 00 kroner ifølge Statens hovedtariffavtale. Om du har en spesialisering, instruktøransvar eller lederansvar er det mulig å tjene mer.

Mer informasjon / linker

Tannlegestudiet ved Universitetet i Oslo: http://www.uio.no/studier/program/odontologi/
Tannlegestudiet ved Universitetet i Bergen http://www.uib.no/iko
Den norske tannlegeforening:  http://www.tannlegeforeningen.no

Takk til / Kilder

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner