Hva gjør en Lysdesigner

Lysdesign handler om bevisst bruk av lys. En lysdesigner skal kunne designe gode belysningsanlegg, som gir trygge, sikre og gode estetiske omgivelser.

Lysdesigneren utformer belysningsmiljø både inne og ute, og gir råd om belysning til offentlig og privat aktører. Man definerer og utformer belysningsmiljø både innen- og utendørs, og gir råd om belysning på arbeidsplassen og i private hjem. 

Ut fra analyse- og designmetoder, bruker lysdesigneren teoretisk kunnskap for å prosjektere både enkle og komplekse helhetlige belysningsløsninger. 

Lysdesignere har en viktig rolle i teamene som jobber med belysning innen entreprenørvirksomhet, installasjonsvirksomhet, blant arkitekter, konsulenter, interiørarkitekter, innen offentlig planlegging eller produksjon, og salg av lyskilder og armaturer. 

 

Personlige egenskaper - Lysdesigner

Som lysdesigner, har du arbeidsoppgaver som utfordrer både dine analytiske, kreative og koordinerende evner.

Man bør også være glad i estetikk og ha et godt øye for detaljer.

En generell interesse for interiør og arkitektur bør man også ha. 


 

Utdanning / kompetansekrav - Lysdesigner

Høgskolen i Buskerud er eneste utdanningsinstitusjon som tilbyr studier innen lysdesign. Dette er et treårig studie som leder til en bachelorgrad. 

Les mer om studiemuligheter for yrket Lysdesigner:

 

Jobbmuligheter - Lysdesigner

Du vil få kompetanse som er etterspurt hos alle bedrifter og organisasjoner som er engasjert i miljø- og verdiskapende tiltak knyttet til belysning.

Det vil si hos Arbeidstilsynet og innen HMS-virksomhet, på arkitektkontorer, hos elektroentreprenører, hos interiør- og landskapsarkitekter, i mediebransjen, i optikervirksomhet og hos rådgivende elektroingeniører.

Du kan også jobbe med utstillingsvirksomhet og hos utstyrsprodusenter eller importører.

Les mer om jobbmuligheter for yrket Lysdesigner: 

 

Lønnsnivå - Bedriftsrådgiver

Kan variere mye ut fra ansettelsesforhold, kompetanse, ansiennitet og arbeidsområder.