Hva gjør en Møbeldesigner

En møbeldesigners arbeidsoppgave er å designe møbler og andre interiørkomponenter etter estetiske, funksjonelle, tekniske, ergonomiske og økonomiske forhold. Dette kan være møbler beregnet til private boliger, arbeidsplasser, restauranter, skoler, butikker eller på oppdrag fra større møbelprodusenter. 
 
Det kreves mye planlegging og utprøving for å finne frem til en løsning som passer hvert enkelt prosjekt. Ofte samarbeider møbeldesignere med andre fagfolk som interiørarkitekter og interiørkonsulenter.
 

Personlige egenskaper - Møbeldesigner

En møbeldesigner bør være praktisk anlagt og like å jobbe med hendene. Man må også være kreativ og ha en godt utviklet estetisk sans.

Gode kommunikasjonsegenskaper er også viktig i forhold til kunder, samarbeidspartnere og produsenter.

Utdanning / kompetansekrav - Møbeldesigner

Det finnes flere muligheter for høyere utdanning innen interiør og møbeldesign i Norge. 

Et godt utgangspunkt kan være å ta fagbrev som møbelsnekker på videregående skole. Studieforløpet her kan være Vg1 Design og Håndverk eller Vg1 teknikk og industriell produksjon, Vg2 Design og Trearbeid etterfulgt av to år i læretid i en bedrift.
 
Yrkestittelen møbeldesigner er ingen beskyttet tittel, men for å få tittelen Møbeldesigner MNIL må man bli medlem av Norske Interiørarkitekters og Møbeldesigneres Landsforening. For å gjøre dette kreves en femårig mastergrad ved Statens høgskole for kunst-håndverk og design i Bergen, eller ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo. Opptakene til disse studiene baseres på generell studiekompetanse eller realkompetanse i tillegg til opptaksprøver. 
 
Det finnes også mange muligheter for studier i utlandet.
 
 

Studievalg.no - Relaterte studier til Møbeldesigner


Jobbmuligheter - Møbeldesigner

De fleste møbeldesigner jobber som selvstendig næringsdrivende og baserer seg på enkeltprosjekter fra flere oppdragsgivere. Noen er også fast ansatt i større bedrifter eller møbelprodusenter.

 

KarriereStart.no - Temaside Møbeldesigner

KarriereStart.no - Stillingsannonser Møbeldesigner

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Møbeldesigner

Lønnsnivå - Møbeldesigner

Siden de fleste møbeldesignere jobber frilans basert på flere enkeltoppdrag kan lønnsnivået variere mye. Dette vil avhenge av erfaring, opparbeidet kundekrets, antall oppdrag og hvor store oppdragene man får.

Takk til / Kilder

 

Norske Interiørarkitekters og Møbeldesigneres Landsforening: www.nil.no
Norsk Designråd: www.norskdesign.no
 
Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner
Kunsthøgskolen i Oslo