Hva gjør en Kostymesyer

En kostymesyer syr kostymer til bruk i teater, opera, film og tv. Som kostymesyer kan du utarbeide mønstre, skjære til, sy og tilpasse kostymer.

Kostymesyeren tilpasser kostymene etter handlingen og scenen der kostymene skal brukes. En kostymesyer kan arbeide på både små og store oppsetninger.

Arbeidsoppgavene varierer etter hvilke oppsetninger det produseres kostymer til. Kostymesyeren samarbeider ofte med en kostymedesigner. Det er vanlig at kostymesyeren lager et ferdig kostyme etter tegninger. Også reparasjoner og omsøm hører med til yrket. Mye av sømarbeidet skjer på symaskin, men håndsøm brukes også. Det er viktig at kostymene har god funksjonalitet slik at de tåler bruk og raske skift. 

En kostymesyer samarbeider også med regissør, inspisient, dramaturg, scenograf og sminkør for å skape det beste scenebildet til å ivareta handlingen i et manus eller program.

Som kostymesyer må du ha god farge- og formsans, være nøyaktig og kreativ. Du bør ha god kunnskap om ulike stilperioder og tekstiler. I tillegg bør du være serviceinnstilt og flink til å samarbeide med andre.


Kostymesyeren må overholde tidsfrister og i perioder kunne jobbe under tidspress. Som frilans må du også fokusere på økonomi og markedsføring. 

Utdanning / kompetansekrav - Kostymesyer

 

Studievalg.no - Relaterte studier til Kostymesyer

Jobbmuligheter - Kostymesyer

Kostymesyere kan jobbe frilans eller være ansatt i selskaper som jobber med film, TV, teater, opera eller andre oppsetninger.

KarriereStart.no - Temaside Kostymesyer

KarriereStart.no - Stillingsannonser Kostymesyer

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Kostymesyer

Takk til / Kilder

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner