Hva gjør en Interiørarkitekt

En interiørarkitekt tegner og planlegger løsninger for innendørs miljø i private og offentlige bygg. Dette kan være i nye hus og bygninger, og det kan være ved restaureringsprosjekter, ombygging eller oppussing. Det er ikke bare boligbygg som anvender interiørarkitekter, det er like vanlig å jobbe med hoteller, skoler, butikker og arbeidsplasser. 

Innredningen planlegges i samarbeid med byggherren, arkitekten eller andre konsulenter. Interiørarkitekten utarbeider så et forslag som inneholder møblering, fargebruk og generell estetisk plan, samt et kostnadsoverslag og en fremdriftsplan. Ved godkjennelse fra byggherre jobber man videre med prisinnhenting, anbud og tilsyn til varelevering og fremdrift i prosjektet. Arbeidsoppgavene innebærer i tillegg til det rent estetiske også økonomiske og administrative oppgaver.
 
Mange interiørarkitekter driver også med spesialdesign. Dette vil si skreddersydde interiørløsninger som møbler, lyskilder og andre romkomponenter som er unike for hvert enkelt prosjekt.
 
Det er ikke uvanlig at interiørarkitekter etter hvert går over til andre grener og spesialiseringer som møbeldesign og lysdesigner.  
 

Personlige egenskaper - Interiørarkitekt

En interiørarkitekt bør ha gode ferdigheter innen tegning, form og farge, samt en god estetisk sans og evne til å planlegge et helhetlig visuelt uttrykk. Man må kunne kommunisere godt både muntlig og skriftlig, og ha evne til å samarbeide med andre og lytte til kundens ønsker.

I tillegg er det viktig å kunne jobbe organisert og nøyaktig, kunne planlegge og ha god økonomisk innsikt. 

Utdanning / kompetansekrav - Interiørarkitekt

Yrkestittelen interiørarkitekt er ingen beskyttet tittel og sier noe om yrket man er i, og ikke utdanningsnivået. Man kan en bachelorgrad innen interiørarkitektur ved Kunsthøyskolen i Oslo og Bergen, og mastergrad ved Kunsthøyskolen i Bergen. Opptakskravene til disse utdanningene er basert på generell studiekompetanse og opptaksprøver.  


Det finnes også flere ulike studier ved høyskoler og universiteter som gir deg tilsvarende kompetanse innen interiør.
 
Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) har myndighet til å autorisere interiørarkitekter. Med autorisasjon fra NIL kan man kalle seg interiørarkitekt MNIL.
 

Studievalg.no - Relaterte studier til Interiørarkitekt


Jobbmuligheter - Interiørarkitekt

De fleste interiørarkitekter jobber i privat sektor ved både små, mellomstor og store bedrifter.

Mange etablerer også enkeltmannsforetak og baserer seg på frilansvirksomhet hvor man tar oppdrag av ulik variasjon og omfang.

KarriereStart.no - Temaside Interiørarkitekt

KarriereStart.no - Stillingsannonser Interiørarkitekt

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Interiørarkitekt

Lønnsnivå - Interiørarkitekt

Begynnerlønn ved ansettelse hos et arkitektkontor ligger vanligvis på noe over 300.000 kroner i året og vil stige ut fra ansiennitet, kompetanse og erfaring.

Ved frilansbasert arbeid avhenger lønnsnivået blant annet av erfaring og mengde oppdrag. 

Takk til / Kilder

 

www.arkitektbedriftene.no 
Norske Interiørarkitekters og møbeldesigneres Landsforening: www.nil.no
Interiørarkitektenes Landsforbund: www.ial.no
European Council of Interior Architects: wwwl.ecia.net
 
 
Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner