Hva gjør en grafisk designer?

Som grafisk designer, jobber du med visuell kommunikasjon. Du formidler et budskap til en bestemt målgruppe ved hjelp av bilder og tekst.

Som grafisk designer, kan du jobbe med utrolig mye forskjellig. Du kan blant annet utforme reklameplakater, brosjyrer, skilt, web-sider, CD-covere, produktemballasjer, annonser, logoer, designe trykksaker som magasiner, blader, tidsskrifter og bøker. Du kan også jobbe med webdesign og TV-grafikk.

Selv om en grafisk designer jobber mye med den fysiske presentasjonen av bilder og tekst, produserer vedkommende vanligvis ikke selve teksten, det blir gjerne satt til en tekstforfatter.

 

Personlige egenskaper - Grafisk designer

Først og fremst, er dette et veldig kreativt yrke, så du må være kreativ, ha evne til å se ting fra nye vinkler, se smarte løsninger, og ha god fantasi og sans for form og farge.

Hvordan du jobber vil variere, så du må like å jobbe både selvstendig og inngå i større team.

Du jobber ofte for flere forskjellige oppdragsgivere, så du må være strukturert og kunne forholde deg til tidsfrister.


 

Utdanning / kompetansekrav - Grafisk designer

Nå kan du starte med Mediegrafikerfag allerede på videregående, to år på skole og to år i bedrift. 

Du kan også ta utdanning i grafisk design ved en fagskole.

Det er også flere høyskoler og universiteter i Norge som tilbyr studier innen grafisk design og lignende.

I tillegg, tilbyr flere kunsthøyskoler masterstudium innen visuell kommunikasjon.

Les mer om studiemuligheter for yrket Grafisk designer:

 

Jobbmuligheter - Grafisk designer

Når du er ferdig utdannet som grafisk designer, kan du jobbe innen kultur og næringsliv, i dagspresse og magasiner, hos forlag, i tv-produksjoner, design, reklame- og kommunikasjonsbyråer eller du kan være din egen oppdragsgiver.

Les mer om jobbmuligheter for yrket Grafisk designer:

 

Lønnsnivå - Grafisk designer

Norsk organisasjon for visuell kommunikasjon gjennomfører hvert år en lønnsundersøkelse blant sine medlemmer. Du kan lese mer om undersøkelsen på Grafill.no.

Ifølge SSB, tjente en grafisk- eller mulitmediedesigner gjennomsnittlig 563 040 kroner i 2020, men som du vil se på lønnsundersøkelsen er det store variasjoner.