- Det er vår plikt å fortelle denne type historier og støtte opp om engasjementet blant studenter, mener leder av Studentenes fredspris, Thor Richard Isaksen.

Han visualiserer det hele for meg gjennom å referere til det kjente fotografiet fra en studentdemonstrasjon i Tiananmen Square hvor en kinesisk student nektet å la en militærtanks sette en stopper for demonstrasjonen. Han forteller også at prisen har vokst seg stor i løpet av de ti årene, og har oppnådd både internasjonal anerkjennelse og kontakter. Dette er den eneste fredsprisen i verden som gis fra studenter til studenter. Og prisen deles ut i regi av organisasjonen ”The Student Peace Prize” , men er en pris som gis på vegne av alle norske studenter.

Elkouria ”Rabab” Amindane kommer til Norge for å motta prisen den 27.februar, under det som er verdens største studentfestival, ”International student festival” (ISFiT), som avholdes i Trondheim. Festivalen varer fra 20. februar til 1. mars.

 

Ikke en kommersiell pris.

Prisen ble i år tildelt den saharawiske menneskerettighetsforkjemperen og studenten Elkouria ”Rabab” Amindane. Som vinner av prisen mottar hun en sum på 50.000 norske kroner, men som Trygve Thorson, leder for ISFiT vektlegger er det ikke pengene som er hovedfokuset.


- Det viktige her er å støtte opp om det sterke engasjementet som finnes blant studentene, og i dette tilfellet rette søkelyset mot en konflikt som for mange har gått i glemmeboka.

Vest-Sahara har siden 1975 vært okkupert av Marokko og kjemper fortsatt for retten til selvbestemmelse. Den nærmere 40 år lange konflikten i Vest-Sahara omtales ofte som en glemt konflikt ,og har oppnådd liten mediedekning og fokus fra det internasjonale samfunn. Innbyggerne venter fortsatt på en folkeavstemning over selvstendighet eller innlemmelse i Marokko, i mellomtiden bor størstedelen av befolkningen i flyktningleirer i Algerie.

LES OGSÅ: Lånekassen delte personlige opplysninger

 

En modig kvinne.

”Rabab” er en fredelig aktivist. Men hun og familien har allikevel opplevd tortur og blitt arrestert flere ganger av marokkansk politi. Den modige kvinnen sprer til daglig informasjon om menneskerettighetsbrudd og diskriminering, som den saharawiske befolkningen blir utsatt for av den marokkanske regjeringen. Amidane studerer engelsk ved Universitet i Marrakech, Marokko, da det ikke eksisterer mulighet for videreutdanning etter grunnskole i det okkuperte området. Hennes studieprogresjon er lav, da universitetspersonell og marokkansk politi til stadighet stikker kjepper i hjulene for studiefremgangen grunnet hennes arbeid for et fritt Vest-Sahara.

LES OGSÅ: Økt studiestøtte vil spare staten for enorme summer


Arbeidet innebærer å opplyse verden om forholdene saharawiene lever under i det okkuperte Vest-Sahara, ved bruk av ulike medium som foto, film og rapportskrivning for menneskerettighetsorganisasjonen CODESA.

Alle hennes arbeid blir publisert på internett.

For mer informasjon om situasjonen i Vest-Sahara og Elkouria ”Rabab” Amindane:

www.vest-sahara.no

www.nrc.no

www.afrika.no

www.saih.no

www.studentpeaceprize.org