Mange studenter har allerede blitt permittert fra deltidsjobbene sine. Andre studenter er bekymret for sommerjobb, og usikre på hvor de kan få inntekt fra.

Koronaviruset har endret jobbmarkedet. Noen jobber har blitt satt på vent, mens andre yrker har fått et økt behov for din arbeidskraft. Her er noen eksempler på hvor du kan jobbe:

 

Landbruk

Nå begynner sesongen hvor landbruket har stort behov for arbeid. Norsk landbruk er preget av koronakrisen, og kan mangle arbeidskraft til blant annet produksjon av grønnsaker, bær og frukt.

De er avhengig av utenlandsk arbeidskraft, som det med stor sannsynlighet vil være mangel på i tiden fremover. Permitterte, ungdommer og studenter blir oppfordret til å hjelpe til.

På Natur og Ungdoms hjemmeside står det noen tips til hvordan du kan bidra.

  • Ta kontakt med bønder i ditt lokalområde, hør med dem hva de trenger og tilby din hjelp.

  • Du kan også registrere deg på Bord til jord, for å bli synlig for gårder og gartnerier på jakt etter arbeidskraft. Det er gratis å registrere seg.

    I registreringsskjemaet kan du krysse av for hvilke arbeidsområder du har erfaring med, for eksempel grønnsaker, korn, høns, melkeproduksjon, skogplanting, blomsterproduksjon osv. Du kan også krysse av for «Lite erfaring, men veldig motivert».

  • Registrer deg som jobbsøker i portalen til Norske Landbrukstenester eller på arbeidsplassen.no.

  • Meld deg på Grønt Spatak!, som er et prosjekt i samarbeid mellom Natur og Ungdom og Bonde og Småbrukarlaget, som sender ungdommer til gårder, sætre og beitetilsyn hver sommer.

 

Jobbe hjemmefra

Du har mulighet å jobbe hjemmefra, via nett. Det kan du gjøre som en deltidsjobb ved siden av studiene, eller som en sommerjobb. Du kan prøve deg som frilanser, og for eksempel ta oppdrag som journalist, tekstforfatter, fotograf eller oversetter.

Å starte en blogg eller en egen hjemmeside kan også være et pengeinnbringende alternativ. Dette er så klart en usikker bransje, men mange lykkes, får en ekstra inntekt eller blir frilansere på fulltid.

Vil du prøve deg som frilanser kan for eksempel opprette en profil på KarriereStart.no, som har en egen frilansmodul hvor frilansere kan markedsføre sin kompetanse.

Om du liker å fotografere, finnes det mange bildedatabaser på nett, hvor du kan publisere egne bilder og få betalt. Ved å legge ut bilder i en bildedatabase kan aviser, nettsider, reklame osv. kjøpe lisens til å bruke ditt bilde.


 

Jobb i helsevesenet

Flere sykehus, omsorgsboliger, personlig assistent-stillinger, og andre jobber innen helsefag over hele landet, søker nå etter ekstra arbeidskraft i forbindelse med koronasituasjonen.

På Finn.no er det for eksempel mange utlyste stillinger hvor de blant annet oppfordrer studenter innenfor helsefag, eller studenter som har erfaring med helsefag, om å søke.

LES OGSÅ: Hard kamp om sommerjobbene i 2014

 

Matleveringstjenester

Å få mat levert hjem har de siste årene blitt svært populært. I den siste tiden har matleveringstjenester opplevd en enorm økning av oppdrag, fordi mange er i karantene og må ha mat levert på døren.

Eksempler på matleveringstjenester man kan jobbe for er: Kolonial, Foodora, Wolt og Delivia. Skal du levere mat med bil, kreves det selvfølgelig at du har førerkort.

LES OGSÅ: Oda jobber på campingplass

 

Frivillig arbeid

En rekke frivillige organisasjoner har opprettet tiltak som kan bidra til å hjelpe gjennom koronakrisen. Stiftelsen Dam har listet opp steder du kan kontakte om du ønsker å bidra. Finn mer informasjon på Dam.no.

Av foreninger søker blant annet Norsk folkehjelp og Norske kvinners sanitetsforening etter bidragsytere. Frivillige har bistått med informasjon om karanteneregler for tilreisende, ambulanseoppdrag og utdeling av mat til folk i hjemmekarantene. De har også tilberedt mat til helsepersonell.

Du kan se etter Facebook-grupper for lokale nabolag der du kan tilby å hjelpe. Dam.no informerer om at du også kan sjekke portalen frivillig.no for oppdrag, og søke på «nasjonaldugnad» her.