(StudentTorget.no):

Det viser en nettbasert undersøkelse som StudentTorget utførte i helgen blant nesten 900 studenter.

Vi tok utgangspunkt i byen med den dyreste minsteprisen for studentboliger i Norge, som er i nybygde studenthybler i Tønsberg (4.690 kroner måneden), og spurte hvor mye lavere husleien må være for at studentene skal være villige til å dele kjøkken og bad med tre andre personer. 

Hele 57,7 prosent sa de kunne dele bad og kjøkken dersom husleien i vårt eksempel ble redusert med inntil 1500 kroner. Og en slik prisreduksjon kan absolutt være mulig dersom utbygger velger å bygge leiligheter hvor flere deler kjøkken og bad. 32,3 % ville delt med tre andre dersom prisen ble satt ned med 1.000 kr per mnd.

 

Ville du delt studentbolig med tre andre mot redusert husleie? Andel ja
500 kr billigere per måned 9,20 %
1.000 kr billigere per måned 23,1 %
1.500 kr billigere per mnd 25,30 %
2.000 kr billigere per mnd 13,90 %
2.500 kr billigere per mnd 6,0 %
Ville bodd alene uavhengig av pris 22,3 %

 

Tror de ønsker eget bad og kjøkken

I Vestfold er det Selvaag Bolig som har fått i oppdrag av Studentsamskipnaden å bygge studentboliger, blant annet i Tønsberg. Det rimeligste alternativet i byen finnes på det nyoppførte Campus Vestfold, hvor man kan leie en bolig på 15 kvm med eget bad og kjøkken for 4690 kroner i måneden.

Administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann, sier at boligene er utformet med tanke på hva Samskipnaden i Vestfold mener studentene vil ha.

- Studentene har andre krav nå enn det de hadde for noen år siden. Nå bygges det som regel studenthybler hvor alle har hvert sitt bad. Bad er noe av det dyreste man kan bygge, og det gjør at studentboligene blir dyrere. Man vil gjerne også ha et eget minikjøkken, og det koster penger, sier han. 


 

...men kun  30 % mener eget bad eller kjøkken er viktigst

Studentene ble også bedt om å svare på hva som er viktigst for dem i valg av studentbolig. Dette er hva de svarte:

LES OGSÅ: Flytte for seg selv-guide

 

Lav husleie: 29,80 %
Eget bad: 19,30 %
Nærhet til sentrum: 16,70 %
Nærhet til skole: 13,50 %
Moderne / høy standard: 10,90 %
Eget kjøkken:   9,80 %

 

 Mye billigere å bygge større enheter og bokollektiv

- Det å bygge hybler på denne måten, gjør at det blir fort 20–25 prosent dyrere å bygge enn én leilighet med fire soverom, sier Schumann. 

- Medfører dette at Studentsamskipnaden må kreve høyere husleie? 

- Ja, det må de jo gjøre. De har fått noe i rent tilskudd som en gavepakke fra staten, men resten kommer fra et lån i Husbanken, forklarer han. 

I tillegg til at hyblene med egne kjøkken og bad er lite økonomiske, er de også svært lite arealeffektive. Ved å bygge boliger med felles fasiliteter, ville man fått plass til flere boenheter i studentboligbyggene. 

- Hvis fire leiligheter hadde hatt delt kjøkken og bad, ville man spart plass tilsvarende cirka en halv leilighet, opplyser kommunikasjonsdirektør Kristoffer Gregersen i Selvaag Bolig. 

LES OGSÅ: Arkitektens fem tips til deg som skal leie eller kjøpe studentbolig

 

Hele 26,9 % foretrekker å bo sammen med andre uavhengig av pris

I tillegg til lavere leiepriser og plass til flere boliger er det sosiale aspektet ved å dele bolig med andre studenter ett av argumentene som studentene oppgir. I StudentTorgets undersøkelse er det faktisk 26,9 prosent som sier de ville delt bolig med andre på grunn av det sosiale – selv om husleien var den samme.