Du trenger et sted å bo og ønsker å leie bolig. Du går på visninger, men vet du egentlig hva du skal se etter? Ikke alle boliger oppfyller kravene som bygningsmyndighetene har fastsatt for leieboliger.

I et presset marked er det viktig at du selv kjenner forskriftene og hva du skal se etter. 

 

Brann og rømning

Advokat Tove Berggaard, som jobber for Leieboerforeningen, har flere gode tips for den som skal se på leieboliger. Først og fremst er det viktig at man sjekker at boligen er bosikker.

I dette inngår at leiligheten er riktig utstyrt med brannslukningsutstyr, for eksempel brannslukningsapparat eller brannslange, og også minst én brannalarm som skal høres i alle rom, selv når dørene er lukket.

Det må være rømningsveier på plass i tillegg til ytterdøra. Vinduer skal være av en viss størrelse - dette er en grunnleggende forutsetning dersom vinduet også skal fungere som rømningsvei.

 

 

Dette må du passe på:

  • Røykvarsler/brannalarm: Det skal være minimum én røykvarsler i hver boenhet. Den skal høres tydelig i alle rom.

  • Slukkeutstyr: Det skal være minst ett slukkeapparat/håndslukker eller én husbrannslange i hver boenhet.

  • Rømningsvei: Man skal ha to uavhengige rømningsveier ut av boligen. Ytterdøra kan være én av disse.

  • Størrelsen på vinduene: Vinduene må ikke være for små – de skal være minst 1.5 kvadratmeter i åpen tilstand dersom de skal fungere som rømningsvei. Dette er spesielt viktig i lofts- og kjellerrom. Prøv å åpne vinduene og vurdér om du vil klare å komme deg ut.

  • El-sikkerhet: Sjekk at det elektriske anlegget ser fagmessig utført ut og ikke er «hobby»-koblet. Sjekk også at sikringer og annet elektrisk utstyr ikke er ubehagelig varmt når du tar på det. (Nesten 50 prosent av alle branner kan spores tilbake til en elektrisk årsak.)

    (Kilder: www.nordan.no & Plan og bygningsetaten i Oslo)

 

Merk dere at brannvesenet i Oslo rykker ut til flere hundre tørrkok i året. I mange av tilfellene har folk bare hatt flaks.

Ikke forlat komfyren når du lager mat, og ikke lag varm mat når du er veldig trøtt eller har vært på en fuktig bytur.

Kjøp heller en kebab på byen - ingen er dødssultne, skrev Brann- og redningsetaten i en 9-punkts sjekkliste som de rettet mot publikum i Oslo.


 

Innbruddssikker

Dessverre er det slik at ikke alle mennesker har gode hensikter. Du ønsker selvsagt å unngå innbrudd, hvor du får dine egne ting ramponert og/eller stjålet.

Derfor er det viktig å ta en kikk på ytterdørene; er de solide og låsbare? Dessuten; er vinduer på bakkenivå sikre?

Antall nøkler til boligen må du også få en oversikt over.

Én sak er hvor mange du selv får – mer interessant er det å vite om det finnes flere nøkler i omløp, utover den som utleier av naturlige årsaker innehar.

LES OGSÅ: Hvordan bli kvitt bananfluer – Bananfluefeller og de beste tipsene mot bananfluer

 

God utlufting

Det neste man må se på, er eventuelle skader eller mangler som kan gå utover funksjonaliteten i boligen. Dører og vinduer må la seg åpnes og lukkes enkelt, slik at man får luftet og slik at rømningsveier fungerer.

Lufting bør ideelt skje et par ganger daglig. Det kan fort sette seg heksesot på tak og vegger (kjemisk sverting, svart misfarging) hvis det ikke skjer.

Det må være tilstrekkelig med ventiler og avtrekk. Dårlig ventilering kan føre til fuktskader og mugg.

Mugg kan dukke opp overalt i leiligheten, men særlig i vinduskarmer og rundt vinduet, på badet og like under taket.

Sjekk derfor disse stedene ekstra nøye, og vær oppmerksom dersom boligen ligger på bakkeplan eller på kjellernivå; fuktinntrengning er særdeles hyppig i slike boliger.

Det er på badet det er størst behov for lufting pga. fuktigheten. Man må kunne åpne et vindu (om det finnes), eller i det minste la baderomsdøren stå på vidt gap en stund.

På badet bør man også sjekke vannfallet mot sluket i dusjen – dersom vannet ikke går ned i sluket er det fare for fukt og mugg i gulvet.


 

Vann og avløp

 Vanntilførsel og avløp bør sjekkes grundig. Virker alle avløp, er kranene i orden (inkludert stoppekran)? Toalettet må være helt i orden, og hvordan er det med dusj eller bad? Lukter det vondt, skal du være obs.

Bor du i kjeller eller på lavt bakkenivå, er det jo enkelt å se for seg at regnskyll vil få mer å si for deg enn for andre leietakere som bor høyere. 

Spør også utleier om dokumentasjon på radonnivået. Radon er naturlig radioaktivitet som finnes i berggrunn og jordluft. Høye nivåer er helseskadelig og øker risikoen for lungekreft.

LES OGSÅ: Studenter i bolignød får tilbud om hotellrom

 

Pass deg for tjuvkoblinger!

Det er viktig å ta en grundig kikk på el-anlegget i boligen. Finner du løse ledninger og/eller tjuvkoblinger? Disse kan utgjøre brannfare.

Så bør man sjekke at varmekilder og ventilasjoner fungerer som de skal, slik at man får varmet opp/avkjølt boligen etter behov.

Sjekkliste for elektrisitet og oppvarming:

LES OGSÅ: Hvordan unngå skader i boligen din?

  • Virker alle ovner og radiatorer?

  • Er det tilstrekkelig oppvarming?

  • Fungerer ildsted? (Vedovn, peis.)

  • Virker stekeovn og kokeplater?

  • Er det løse elektriske ledninger eller tjuvkoblinger?

  • Hvordan er sikringsskapet? Uten åpenbare feil og mangler? 

  • Er det tilstrekkelig strømforsyning (eller går sikringen hele tiden)?
    (Kilde: Boligjegeren.no)

 

Eksteriør og interiør

Finnes det skader på møbler, tepper, madrasser og liknende bør du være mer skeptisk til det generelle vedlikeholdet av boligen.

Du bør uansett påpeke det, inkludert hvis det er noe som skal utbedres / repareres før du kan flytte inn.

Dersom du ikke gjør utleier oppmerksom på forholdet før innflytting, kan utleier hevde på et senere tidspunkt at du er ansvarlig for å utbedre feilen ved fraflytting.
 
Notér alle feil og mangler og dokumentér gjerne gjennom fotografering, hvis utleier ikke er til stede. Ikke ignorér skader/feil på gulv, vegger, tak, innredning, vinduer, sanitærutstyr, elektriske apparater osv.

Lydisolasjon kan for øvrig også være greit å vite noe om før man inviterer til fest. Spør utleier om det er lytt mellom rommene/leilighetene i bygget. God lydisolasjon er uansett viktig for søvn, hvile og konsentrasjon.

Hvordan ser det ut utvendig? Har du din egen postkasse? Hva er kapasiteten på søppelkassen? Er du for eksempel pliktet til å resirkulere, og hvordan er opplegget for det? Og hvis du skulle være så heldig å leie hus i stedet for leilighet eller hybel:


 

  • Ser taket solid ut?

  • Renner takrennen vekk fra huset?

  • Er det drenert? 

  • Virker treverket råttent og slitt, eller solid?

 

Vær nøye med kontrakten

Hvis du kommer så langt at du faktisk har tenkt å leie, er det viktig å være nøye med kontrakten du signerer.

Vemund Holmen fra Utleiemegleren nevner flere saker man bør spørre om med tanke på kontrakten:

 

  • Hva er inkludert i husleie? Strøm, kabel-TV, internett, annet?

  • Hvordan har strømforbruket for boligen vært tidligere? Dette er viktig å vite for å unngå ubehagelige økonomiske overraskelser etter signering. 

  • Følger det med hvitevarer og/eller andre møbler? Hvis ja, sørg for at disse er skrevet inn i kontrakten. 

  • Hvor lang er leieperioden, og er det bindingstid?

  • Hvordan er oppsigelsestiden? (Vanligvis tre måneder, men dette kan variere.) 

  • Har man lov å gjøre kosmetiske endringer i leiligheten, som å male eller henge opp bilder på veggene? 

  • Hva slags vedlikeholdsplikter må man regne med å ha? 

  • Har man lov til å ha husdyr? 

 

 

Hvis man flytter inn i et sameie/borettslag, bør man også sjekke hvilke regler som gjelder der.

Med denne artikkelen i hånd er du godt rustet til å sjekke leieboliger grundig før du flytter inn. Lykke til i jakten!