(StudentTorget.no):

 

Hvordan bli kvitt bananfluer

Høsten betyr ikke bare skolestart, men også bananfluer. Det finnes få ting som er mer irriterende enn å få hele kollektivet eller hybelen invadert av bananfluer.

I tillegg til å være superirriterende, så kan bananfluer være utrolig vanskelige å bli kvitt. I denne artikkelen kan du lær mer om hva bananfluer spiser, hvordan du kan bli kvitt fluene og hva du kan gjøre for å hindre at bananfluer invaderer leiligheten din igjen.

 

Hva er egentlig bananfluer?

Bananfluer (drosophila melanogaster) er en gulbrun flue med svarte striper som er cirka tre millimeter lang. Bananfluer er en del av gruppen fluer som kalles eddikfluer, og lever av gjæret organisk materiale, som for eksempel gammel frukt, rester av øl eller vin med mer (Store Norske Leksikon).

Bananflua er mest aktiv i perioden september til november, og det er i løpet av denne perioden den ofte innvandrer kjøkken og leiligheter over hele Norge (NRK).

Det finnes over 3800 ulike arter av fruktfluer i verden. I Norge finnes kun syv av disse. Bananfluer lever utendørs i Norge og kommer som oftest utenfra, ikke fra maten vi kjøper. Fordi fluene er veldig små, kommer de seg lett gjennom sprekker, luftekanaler eller åpne vinduer om høsten (forskning.no).

Bananfluer brukes mye i forskning, blant annet på gener og mutasjoner, fordi de reproduserer seg svært fort (i løpet av 10-15 dager), får mange avkom (rundt 200 stykker) og er lette å holde i kultur (SNL). Forskere som har forsket på bananfluer har faktisk vunnet hele tre Nobelpriser for forskningen sin (forskning.no).


 

Hva spiser bananfluene?

Bananfluene lever av gjæret organisk materiale, som for eksempel gammel, råtten frukt. Fordi vi ofte ser fluene på eller rundt bananer, har de fått navnet bananfluer.

Det er flere ting i studentboligen din som kan tiltrekke seg bananfluer. Her er noen av disse:

 

 • Krydderplanter
 • Søppel og matavfall
 • Frukt og grønnsaker som står ute på kjøkkenbenken.
 • Tomflasker og ølbokser som ikke skylles.
 • Blandinger av korn og sirup (som for eksempel ulike frokostblandinger).

 

(Kilde: Store Norske Leksikon)

LES OGSÅ: Flytte for seg selv-guide

 

Slik blir du kvitt bananfluene - bananfluefeller

Det finnes flere feller du kan lage selv, som kan hjelpe deg å fange og/eller drepe alle bananfluene i leiligheten din.

Slik lager du en felle for bananfluene: Fyll en liten bolle med en blanding av eddik eller vin, vann og litt oppvaskmiddel. Bananfluene tiltrekkes av vin og eddik, fordi fluene liker lukten. Oppvaskmiddel, som Zalo, bryter overflatehinnen i vin- eller eddikblandingen, slik at fluene drukner når de lander i vannet.

Ønsker du ikke å drepe bananfluene kan du fylle en flaske eller en bolle med bananskall eller andre ting bananfluene liker. Sett en trakt av papir ned i flasken eller dekk toppen av bollen med plastfolie med hull i. Bananfluene vil da fly inn i bollen eller flasken, men få problemer med å fly ut igjen. Du kan da ta med bananfluene ut og slippe de fri (Godt.no).

Noen sverger til støvsugeren og foretrekker å støvsuge opp alle bananfluene. Dette fungerer også med større fluer og andre insekter. Husk at det da kan lønne seg å sette støvsugeren ut etter bruk, i tilfelle noen av fluene flyr ut igjen (Bergens Tidende).


 

Vask grundig etter at fluene er borte

Bananfluene legger egg som blir til larver, før de blir til enda flere bananfluer. Husk at de ulike fellene som nevnes her ikke løser problemet med egg og/eller larver, så rengjør grundig og kast søppel og gammel mat, for å unngå at bananfluene kommer tilbake.

Bananfluer kan legge egg på skallet av frukten og du kan se de små larvene etter at eggene er klekket. Fluene er derimot ikke farlige og utgjør ikke en helsetrussel, fordi de trives på mat som er råtten og/eller gammel, og som vi ikke spiser uansett fordi den smaker vondt.

Har du potteplanter som bananfluene trives ekstra godt på, kan du sette disse ut i perioden hvor fluene er mest aktive. Du kan også vurdere å kvitte deg med eller erstatte billige krydderplanter.

LES OGSÅ: Gode idéer til innflyttingsgave

 

Slik hindrer du bananfluene i å flytte inn

God renhold, spesielt på kjøkkenet og på kjøkkenbenken, virker forebyggende mot bananfluer (Aftenposten). Det er også flere andre forebyggende tiltak du kan ta for å hindre bananfluene i å flytte inn på studenthybelen:

 

 • Vær nye med renholdet i leiligheten, spesielt på kjøkkenet.
 • Tørk kjøkkenbenken etter at du har lagd mat.
 • Ta oppvasken og ikke la oppvask stå ute lenge.
 • Skyll alt av pant og pant flasker.
 • Ta ut søppel og matavfall.
 • Oppbevar mat i kjøleskapet.
 • Ikke la frukt eller mat stå ute.

 

Noen typer frukt og grønnsaker, som for eksempel bananer, løk, hvitløk og tomater, skal helst ikke oppbevares i kjøleskap. Skal du ha dette stående ute på kjøkkenbenken, burde du passe godt på at det ikke blir for gammelt. Da kjenner bananfluene lukten og kommer flyvende.

Tips! Har du mange bananer som du ikke klarer å spise opp før de blir overmodne kan du bruke disse til å bake banankake, bananbrød eller fryse ned biter av banan som kan brukes i smoothie senere.

Kilder:
Store Norske Leksikon. (2019). Bananflue. Hentet fra: https://snl.no/bananflue  07.08.19, 13:06.
Kristiansen, N. (2010). Hvor kommer bananfluene fra? Hentet fra: forskning.no. 07.08.19, 13:45.
Godt.no, NRK, Aftenposten, Bergens Tidende