(StudentTorget.no):

Som student med et begrenset boligbudsjett er det viktig å få så mye «leilighet for pengene» som mulig. StudentTorget har vært i kontakt med arkitekt Tine Moseng, fra LPO arkitekter, for å høre hva hun tenker er spesielt viktige egenskaper for små studentleiligheter.

Moseng presiserer at dette ikke er en slags «sjekkliste» for boligleie eller boligkjøp, og at tipsene går ut på arkitektur som fagretning. Rådene spiller dermed hovedsakelig på hvordan en leilighets arealer kan utnyttes best mulig, og hvilke kvaliteter som skaper trivsel for de som bor der, ikke hvordan man skal sjekke teknisk stand på leiligheten, fysisk plassering, med mer.

 

1) Gode lysforhold

I en liten og begrenset studentleilighet, er kanskje det aller viktigste at man får tilstrekkelig med naturlig lys. Har man gode lysforhold, trives man bedre over tid i en liten leilighet.

Det er spesielt viktig at leiligheten ikke kun har vinduer som er vendt mot nord – da vil hverken du eller plantene dine trives i leiligheten. 

 

2) God og fleksibel planløsning

Man trenger ikke være en arkitekt, med øye for pirkete detaljer, for å fort analysere om en leilighet har en brukbar planløsning eller ikke.

Er arealene satt opp på en måte som gjør at du virkelig får utnyttet all plassen på en fornuftig måte, eller er leiligheten full av rare hjørner og trange ganger som ikke kan brukes til noe fornuftig?

Konkrete ting å se etter kan være: Er baderomsdøren en viss avstand fra kjøkkenet (viktig med tanke på hygiene)?

Kan man stenge av soverommet / soveplassen mot resten av leiligheten, om man ønsker det?

Kan arealene ommøbleres, avhengig av hvordan man tenker å bruke leiligheten?

Passer leiligheten til de spesifikke møblene du tenker å sette inn?


 

3) God høyde under taket

Dette punktet har litt å gjøre med begge de to overnevnte. Er det god takhøyde, får man en mye mer behagelig romfølelse i små leiligheter. Dette spiller direkte inn på trivsel i lengden – slik som lysforholdene.

I tillegg gir god takhøyde flere muligheter når det gjelder oppbevaringsplass.

Er takhøyden god, kan man oppbevare mange husholdningsartikler på høye hyller, som ikke er i veien for møbler og dører.

LES OGSÅ: Slik kan du tape depositumspengene

 

4) Oppbevaringsmuligheter

I tillegg til god takhøyde, burde en liten leilighet ha spesifikke arealer beregnet for enkel og effektiv oppbevaring.

Er det et romslig garderobeskap i entreen, klesskap i soverommet og skap til utstyr i kjøkkenet?

Hører det med annen lagerplass, slik som egen bod, kjeller eller loft?

Pass på at du får mulighet til å oppbevare ting som sykkelen og skiene – ting som krever litt plass.

LES OGSÅ: Hvordan unngå skader i boligen din?

 

5) Har leiligheten DINE favorittkvaliteter?

Alle har sine egne preferanser, og til syvende og sist er det viktig at leiligheten har en kvalitet eller to som virkelig appellerer til DEG.

Er du en skikkelig badekarperson, eller er det viktigst for deg å ha en liten balkong hvor du kan trekke frisk luft?

Ta en runde med deg selv, og finn ut hva som er viktig for deg. Som student på boligmarkedet, kan man nok ikke få alt. Likevel det kan det bety mye for egen trivsel om man får sikret seg én eller to kvaliteter man virkelig bryr seg om.

Kvaliteter som ofte blir positivt vektlagt kan være: Dype vinduskarmer, god ventilasjon, utsikt, godt vedlikeholdt bad, godt fungerende varmeelementer, ordentlig tregulv (kontra billig plastgulv), eller peis.