(StudentTorget.no): 

Som student må du ta mange valg, blant annet om hvor du skal bo. Skal du bo hjemme, eller skal du flytte ut, er spørsmålet. Vi har pratet med en student som har valgt å flytte ut, og som forteller om sine erfaringer. 

 

Sparer tid

Lang reisevei kan være en av hovedgrunnene til at studenter velger å flytte hjemmefra. 

– Jeg valgte å flytte ut fordi det gjør det lettere for meg å komme meg til skolen tidsnok, og det er veldig deilig å være nær utelivet og alt som skjer i byen. 

Peter Aarvold Bakke går førsteåret på økonomi og administrasjon ved BI i Oslo, og flyttet nylig til Grünerløkka for å bo nærmere studiestedet sitt. Nå anbefaler han andre studenter å gjøre det samme. 

Han nevner flere fordeler ved å bo borte under studietiden.

 

Alt er tilgjengelig og i nærheten

– Uansett dag, er det alltid noe å finne på i byen. Alt er i nærheten, enten om det er en liten busstur unna eller i gangavstand hjemmefra. Blir det en sen kveld ute, gjør det ingenting, for det er bare en kort gåtur hjem.

 

Du får mer frihet 

Peter mener en stor fordel ved å flytte for seg selv, er friheten. 

– Fordelen med å bo alene er all friheten man får i form av alt man skulle ha gjort hjemme, som husarbeid, innkjøp av mat og så videre. Den største fordelen er å bo midt i smørøyet, der alt skjer. 

Han forteller at han lærer å stå på egne ben. 

– Å flytte ut hjelper deg å bli mer selvstendig, noe som kan gjenspeiles i studiene dine, sier han. 


 

Stipend fra Lånekassen som borteboer 

Hvis du mottar støtte fra Lånekassen, kan du få 25 prosent av lånet omgjort til stipend, når du har bestått de planlagte studiepoengene (omgjøringslån). Når du fullfører graden din, kan du få 15 prosent av lånet omgjort til stipend (gradsomgjøringslån).

Studenter som bor hjemme under studietiden har rett på støtte fra Lånekassen, men har ikke rett til å få lån omgjort til stipend.

Selv om det ligger en rekke fordeler i å være borteboer som student, kan det likevel også være flere ulemper. 

LES OGSÅ: Studenter i bolignød får tilbud om hotellrom

 

Høye leiepriser 

Selv om Peter foretrekker å bo alene, synes han likevel at det er dyrt. Han tror flytting hjemmefra kan være økonomisk krevende, og for noen kan det oppleves som en stor overgang. 

– Den største ulempen med å bo alene er utgiftene. Mat, husleie, strøm, internett og mye mer hoper seg opp, og tar mye av inntekten, forklarer studenten. 

Mange borteboende studenter er avhengige av å jobbe ved siden av studiene, fordi studiestøtten ikke strekker til, og også Peter har en deltidsjobb ved siden av studiene. 

LES OGSÅ: Leiekontrakt i bokollektiv

 

Har mye mer ansvar 

Kanskje det føles rart å gå fra å dele arbeidsoppgavene hjemme, til å gjøre alt på egenhånd. Velger du å borte, vil du mest sannsynlig få mye mer ansvar i hverdagen. Peter mener det til tider kan være utfordrende å ha alt av ansvaret selv.

– Det som er uvant, og til tider slitsomt, er husarbeid som støvsuging, støvtørking og gulvvask, men også å huske å vaske klær og ta oppvasken, sier han.


 

Lavere utgifter hjemme 

Ved å bo hjemme har du flere økonomiske fordeler, som for eksempel at du slipper å betale husleie hver måned. Generelt er utgiftene lavere, noe som kan gjøre det enklere å spare penger i løpet av studietiden. Disse kan du sette inn på en sparekonto. 

LES OGSÅ: Arkitektens fem tips til deg som skal leie eller kjøpe studentbolig

 

Anbefaler andre studenter å starte tidlig med å finne leilighet

Av egne erfaringer, anbefaler Peter andre studenter å starte tidlig å lete etter en leilighet.

– Denne leiligheten fant jeg på finn.no, og vi ble kontaktet angående visning. Det var flere som var interessert i å leie denne leiligheten, og det ente med loddtrekning mellom oss og to andre om hvem som skulle få den. Vi var heldige, og trakk «vinnerloddet». 

– Hvis man er interessert i å finne seg en leilighet på det private boligmarkedet, lønner det seg å følge med hele tiden. Du bør sette på varsler, så vet du med en gang det blir lagt ut en leilighet. 

– Det tok oss flere måneder å finne en leilighet som passet minstebehovet og budsjettet vårt. Vi brukte fem måneder fra vi startet å lete aktivt, til vi fant noe som dekket våre behov, og som faktisk var tilgjengelig, forteller Peter. 

Han råder andre studenter til å skrive ned standarene sine når de er på utkikk etter leilighet. 

– Det koster mye å bo i byen, og jo enklere man kan bo, jo lettere blir det å finne noe. 

– Jeg råder alle til å flytte ut og bo alene under studietiden, for som tidligere nevnt, hjelper det deg med å bli mer selvstendig, noe som kan gjenspeiles i studiene dine, avslutter han.