(StudentTorget.no):

Om du er ny i kollektivet, eller dere har bodd sammen lenge, og du føler at det kunne være greit med en oversikt over hvordan livet i kollektivet skal funke best mulig, kan det være greit å sette seg ned med de du bor med og lage en plan.

 

Vasking av fellesarealer

Det er lite hyggelig å bo i en skitten leilighet, og det er ikke gøy å vaske og rydde etter andre, derfor kan det være greit at alle tar ansvar for sitt i fellesarealene.

Ikke la skitne tallerkener stå på bordet, ved vasken, eller i vasken. Putt det i vaskemaskinen, eller i det minste informer de andre du bor med om at du vasker de straks, om du ikke skulle ha en oppvaskmaskin. Det viktigste er at kjøkkenet ser rent og brukbart ut når nestemann kommer.

Hvis du bruker et kjøkkenredskap dere deler på, vask det med en gang, slik at den neste som skal lage mat slipper å vaske for deg.

Sett opp en plan på vaskerutiner i leiligheten, og gjerne ruller på oppgavene. Sett for eksempel søndag som en fast vaskedag, med et fast tidspunkt, slik at alle er i leiligheten og hjelper til. Et forslag kan være at en tørker støv fra overflater, en støvsuger og en vasker badet.

Kildesortering er viktig, og skulle det være fullt i søppelet tar det ikke lang tid å kaste det. Det er betydelig mye bedre enn å la det stå i gangen, at søppelet blir overfylt eller at dere må sortere søppelet etter at alt er kastet.


 

Økonomi

Her er det to mulige løsninger når det kommer til å betale regninger. Første mulighet er at en står for betaling, og at de andre vippser beløpet delt på hvor mange dere er.

Andre mulighet er at regningene blir fordelt slik at alle i kollektivet har noen regninger hver. Det vil kreve et litt mer oversiktlig budsjett.

Når dere planlegger hvordan kollektivet skal gå rundt, kan det være greit å bli enig om hvilke ting dere deler på, og hvordan dette skal skje med betaling. Bruk Vipps for det det er verdt, og ha oppgjør i slutten av hver måned.

LES OGSÅ: Slik kan du tape depositumspengene

 

Vår- og høstrengjøring

Det kan være lurt og sette av to dager i året hvor man går gjennom alt man har, og kaster det som burde kastes. Gjør dette i et fellesskap, det vil knytte et sterkere bånd mellom dere. Hvem vet hva man finner.

Rydde- og organiseringskonsulent, Marie Kondo, sier at det er viktig å ikke kaste andres ting, dette kan skape konflikter. Alle er ansvarlige for sine egne ting.

Rydd og vask kjøleskapet, rydd i skuffer og skap, og gjør det fint. Det føles som et ork før man starter, men er så utrolig deilig når det er gjort.


 

Uenigheter

Å være i konflikt med noen man bor med skaper et unødvendig stress. Det er like viktig å kommunisere med kollektivet som det er å kommunisere med partner og venner.

Har du en uenighet med noen i kollektivet, snakk med personen det gjelder og løs opp i problemet. Hvis du ønsker å lese mer om konflikthåndtering, les artikkelen nedenfor.

LES OGSÅ: Les dette før du velger mellom depositum eller husleiegaranti

 

Overnatting

Å vise hensyn til de du bor med er viktig, og om du skal ha besøk kan det være greit å spørre om det passer for de andre i kollektivet.

Spesielt om du ønsker at noen skal overnatte, lønner det seg å snakke med de andre. Kommunikasjon er viktig, og for å unngå ubehageligheter, er det bedre å spørre om tillatelse enn tilgivelse.

LES OGSÅ: Leie bolig? Derfor er det lurt å ha bolig-CV

 

Hvem skal bruke badet først

De fleste kollektiv har ett eller to bad fordelt på flere studenter, og det er viktig at man viser hensyn for at alle skal få varmt vann når de skal dusje.

Er det noen i kollektivet som starter tidligere på studiet eller skal på jobb tidlig i helgen, kan det være greit at badet er ledig til når denne personen trenger det. Lag en oversikt over uken, og informer de andre om du skulle trenge badet til en viss tid.