Fortell kort om hva du jobber som og hvor!

Jeg jobber som programmerer i Agresso R&D som holder til i Oslo. På min avdeling utvikler vi et rammeverk (eller en "verktøykasse") for andre avdelinger i selskapet. Våre kunder er på den måten andre programmerere, systemutviklere og konsulenter som igjen utvikler programmer som kan installeres på en datamaskin og dekke et behov for sluttkundene.


Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Ofte har vi arbeidsoppgaver som man trenger noen dager på å løse, så det meste av dagen brukes til å jobbe med en spesiell oppgave, enten alene eller sammen med teamet. Skal jeg begynne på en ny oppgave må løsningen planlegges og ofte trenger man å samarbeide med andre slik at løsningen blir best mulig og fungerer perfekt sammen med resten av systemet. I løpet av en dag kan man få mindre oppgaver, som for eksempel en feil som har dukket opp, og da tar man tak i det med en gang. I tillegg må man lese e-post, følge med på forumet, kontrollere at automatiske tester går bra også må man være tilgjengelig for andre dersom de har spørsmål eller ting de vil diskutere.Hva skal til for å lykkes i din jobb?

Det er veldig viktig at man liker å være kreativ. Det er sjelden man finner løsningen på et problem svart på hvitt i en bok så da må man kombinere kunnskapene sine for å komme fram til en løsning på utfordringen. Er man flink til dette kommer man langt! De beste programmererne sitter ikke å venter på å få en oppgave. De ser hva som trenger å gjøres, tar ansvar for at det blir gjort og ser på det som gøy å løse oppgaver og utfordringer slik at produktet blir så bra som mulig.


Hvordan er den typiske karriereveien videre i ditt yrke / din bransje?

Det er mange veier å gå etter man etter å ha jobbet som programmerer. Man kan utvikle seg videre innen teknologi og bli ekspert eller mentor innen teknologiske løsninger. Da kan man for eksempel sikte mot å bli teamleder (IT-arkitekt) med teknisk ansvar for et team. Om man ønsker kan man også fokusere mindre på teknologi og mer på ledelse, for eksempel å bli prosjektleder.

LES OGSÅ: Vurderer du master i digitalt liv? Les dette først!


Hva er de typiske startjobbene og arbeidsoppgavene for nyutdannede som starter i ditt yrke / din bransje?


De første ukene trenger man til å bli kjent med koden/programmet kan skal videreutvikle og jobbe med. Dersom man ikke har så mye erfaring med programmeringsspråket som brukes så blir man sendt på kurs. Min første oppgave var å lage et nytt XML eksportering- og importeringsverktøy for en datamodell. Da ble jeg kjent med deler av systemet samtidig som jeg ikke trengte å bekymre meg for å ødelegge for noen andre, siden jeg laget noe helt nytt.


Hva er din utdanningsbakgrunn?

Jeg er utdannet Sivilingeniør i datateknikk ved NTNU.

LES OGSÅ: YRKESINTERVJU: Programmerer i IT-bransjen


Hvordan og hva tror du gjorde at nettopp du fikk denne jobben?

Først og fremst hadde jeg riktig utdannelse. I tillegg hadde jeg utenom skolen skaffet meg erfaring med programmeringsspråket som vi bruker. Jeg tror også det slo positivt ut at jeg tok et utvekslingsår i utlandet det fjerde året på NTNU. Sist men ikke minst hadde jeg tatt et bevisst valg da jeg søkte og hadde veldig lyst til å jobbe i Agresso R&D, og det legges merke til.


Hva er dine anbefalinger / råd til personer som vil begynne i samme yrke?


Jeg vil anbefale å ta fem års utdannelse. Man trenger all den teoretiske bakgrunnen man kan få, selv om det er et praktisk yrke. Så kan det være lurt å skaffe seg sommerjobber og ta studentassistent-jobber på universistetet/høyskolen for å få litt praktisk erfaring underveis mens man utdanner seg.

LES OGSÅ: Interessert i IT og programmering? Viktoria studerer programmering ved UiO!


Er det noen spesiell krav som stilles for å få en jobb som den du har (personlighet, akademiske meritter, utdanningsretninger, annet)?

Et absolutt krav er utdanning innen teknologi på minst 3 år. Programmering er noe som tar litt tid å forstå, så man bør ta flere programmeringsfag under utdannelsen. Det er også et krav at man er samarbeidsvillig og har evne til å stå på egne bein når selvstendige arbeidsoppgaver kommer.


Et siste spørsmål! Hva synes du er det beste med å jobbe i ditt yrke / din bransje og har dere noen gode frynsegoder?!

Det beste med å være programmerer er variasjon i arbeidsoppgaver og at man får bruke kreativiteten sin! Hver dag har man mulighet til å lære noe nytt og videreutvikle kompetansen sin så man blir mer og mer verdt for bedriften. Agresso R&D er opptatt av å hjelpe til med karrierebygging, så om man ønsker kurs, sertifisering eller annen videreutdannelse kan man ytre ønske om dette. Jeg studerer nå Bedriftsøkonom på BI og Agresso har vært veldig positiv og behjelpelig med det! Vi har også goder som mobiltelefon, firmahytte, forsikringer, fleksitid og selv bestemme når man vil ha ferien (stort sett), sportsaktiviteter, etc. To dager hver måned får vi bruke til "forskning". Da kan vi eksperimentere og utvikle ting som vi selv synes er interessant.


Takk for at du svarte og lykke til videre!