Hva gjør en Grafisk designer

Som grafisk designer jobber du med visuell kommunikasjon. Du formidler et budskap til en bestemt målgruppe ved hjelp av bilder og tekst.

Som grafisk designer kan du jobbe med utrolig mye forskjellig. Du kan blant annet utforme reklameplakater, brosjyrer, skilt, web-sider, CD-cover, produsktemballasjer, annonser, logoer, designe trykksaker som magasiner, blader, tidsskrifter og bøker. Du kan også jobbe med webdesign og TV-grafikk. Selv om en grafisk designer jobber mye med den fysiske presentasjonen av bilder og tekst, produserer vanligvis ikke selve vedkommende innholdet selv, det blir gjerne satt til en tekstforfatter.

 

Personlige egenskaper - Grafisk designer

Først og fremst er dette et veldig kreativt yrke, så du må være kreativ, ha evne til å se ting fra nye vinkler, se smarte løsninger, og ha god fantasi og sans for form og farge. Hvordan du jobber vil variere, så du må like å både jobbe selvstendig og inngå i større team. Du jobber ofte for flere forskjellige oppdragsgivere, og du må være strukturert og kunne forholde seg til tidsfrister.


 

Utdanning / kompetansekrav - Grafisk designer

Nå kan du starte med Mediegrafikerfag allerede på videregående, to år på skole og to år i bedrift. Du kan også ta utdanning i grafisk design ved en fagskole. Det er også flere høyskoler og universiteter i Norge tilbyr studier innenfor grafisk design og lignende. Det er også muligheter for å ta masterstudium innenfor visuell kommunikasjon på flere kunsthøyskoler.

LES OGSÅ: Jobber som illustratør, grafisk designer og scenograf

Studievalg.no - Relaterte studier til Grafisk designer

 

Jobbmuligheter - Grafisk designer

Når du er ferdig utdannet grafisk designer kan du jobbe innen kultur og næringsliv, i dagspresse og magasiner, hos forlag, i tv-produksjoner, i design, reklame- og kommunikasjonsbyråer eller du kan være din egen oppdragsgiver.

KarriereStart.no - Temaside Grafisk designer

KarriereStart.no - Stillingsannonser Grafisk designer

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Grafisk designer

 

Lønnsnivå - Grafisk designer

Norsk organisasjon for visuell kommunikasjon gjennomfører hvert år en lønnsundersøkelse blant sine medlemmer. Du kan lese mer om undersøkelsen på Grafill.no. Enligt SSB tjente en grafisk- eller mulitmediedesigner gjennomsnittlig 563 040 kroner i 2020, men som du vil se på lønnsundersøkelsen så er det store variasjoner.  

Takk til / Kilder

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner