Hva gjør en veterinær / dyrlege

En veterinær blir også kalt dyrlege, og ofte jobber veterinæren med å hjelpe og behandle dyr som er syke, eller drive forebyggende arbeid, hindre sykdomssmitte mellom dyr og mennesker  og jobbe med forebyggende helsearbeid innenfor matområdet.

Ofte jobber du enten med smådyr, som hund, katt og gnagere, eller med store dyr som hest, ku og andre gårdsdyr. Grunnen til at en veterinær ofte må velge mellom å jobbe med store og små dyr, er på grunn av hvor du er lokalisert. Skal du jobbe i byene og store tettsteder finner du ikke så mange gårder der, derfor jobber veterinærer i byene stort sett med smådyr, mens veterinærene i distriktene jobber med både store og små dyr.

Personlige egenskaper - Dyrlege

Du må være omsorgsfull og glad i dyr. Det å skulle kommunisere med mennesker bør heller ikke være noe problem for deg som vil bli veterinær. Kundene dine har oppsøkt deg fordi de har et dyr som er sykt, og dette vil kanskje oppleves som veldig dramatisk for dem, derfor er kommunikasjon alfa omega, du må fortelle hva som skal skje og hvorfor.


Du burde også ha en interesse for medisin. Veterinær er ofte en tung jobb, i hvert fall hvis du i hovedsak skal jobb med store dyr, derfor er det heller ingen bakdel om du har god fysikk. Dyr kan i likhet med mennesker bli syke til alle døgnets tider, så det å være fleksibel er også viktig..

Temakveld - veterinærstudier i Polen

Studenter som studerer til veterinær i Polen kommer til Oslo for å dele sine erfaringer med de som vurderer å studere det samme.

LES MER HER

Utdanning / kompetansekrav - Veterinær / Dyrlege

Veterinær er en beskyttet tittel som du får etter å ha fullført veterinærstudiet. Det er kun Norges veterinærhøyskole i Oslo som har rett til å utdanne veterinærer i Norge. Kravene for å komme inn varierer litt fra år til år.

Du kan også studere til å bli veterinær i utlandet. Vær forberedt på at det kan kreves andre opptakskrav om du skal studere til å bli veterinær utenfor Norge.

For å komme inn kreves det generell realkompetanse i tillegg til R1 eller (S1+S2) ( som er matte)  og KJE(1+2) (kjemi 1 og 2)

Studiet tar mellom 5,5 år og seks år. Som ferdig utdannet har du graden cand.med.vet som til at du får autorisasjon som veterinær, denne blir sendt ut av Mattilsynet. Du kan også søke opptak med grunnlag i en realkompetanse om du ikke har generell studiekompetanse. Søkeren må da være fylt 25 år og ha fem års relevant arbeidserfaring.


Studievalg.no - Relaterte studier til Veterinær / Dyrlege


Jobbmuligheter - Veterinær / Dyrlege

Å utdanne seg som veterinær gir deg mange jobbmuligheter. Cirka halvparten av alle norske autoriserte veterinærer jobber i privat praksis med sports- og familiedyrmedisin. Mange veterinærer jobber hos mattilsynet, hvor de utfører mange forskjellige arbeidsoppgaver blant annet kontroll av produksjon,  omsetting av næringsmidler, og jobbe for bedre dyrehelse og dyrevelferd. Andre veterinærer jobbber ved Norges

Du kan også jobbe med rådgiving og forebyggende helsearbeid hos laboratorier og private virksomheter som legemiddelfirmaer og organisasjoner.

KarriereStart.no - Temaside Veterinær / Dyrlege

KarriereStart.no - Stillingsannonser Veterinær / Dyrlege

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Veterinær / Dyrlege

Lønnsnivå - Veterninær / Dyrlege

Veterinærer kan jobbe flere forskjellige steder og har ulike arbeidsoppgaver, lønn avhenger derfor av hvor du jobber, erfaring, sektor etc.

Mer informasjon / linker

Veterninærforeningen www.vetnett.no

Takk til / Kilder

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner