Hva gjør en Inspisient

Ordet inspisient kommer fra latin, in og spicere, som betyr å etterse, undersøke noe (for å se om det er i orden). Som inspisient er du et kontaktledd mellom regissøren og produsenten i en teaterproduksjon og har ansvar for tekniske eller administrative oppdrag i tilknytning til forestillinger. I motsetning til produsenten er inspisienten tilstede gjennom hele prøven eller forestillingen.

Vanlige oppgaver for en Inspisient 

  • ha ansvar for prøveplaner og andre planer
  • Sikre at alle er på plass, når de skal
  • sørge for den praktiske avviklingen av de enkelte forestillingene, inkl scenografi, kostymer, rekvisitter og spesialeffekter.
  • være på prøver og forestillinger
  • kontorarbeid og andre praktiske oppgaver

 

 

Personlige egenskaper - Inspisent

Som inspisient bør du være løsningsorientert, ha god oversikt og like å ha mange ting på gang samtidig. Gode samarbeids- og kommuniskasjonsevner er nødvendig for å sikre at alle i produsjonen vet hva de skal gjøre når.   

 

 

Utdanning / kompetansekrav - Inspisient

Inspisienter er en egen profesjonell yrkesgruppe, og i 1974 ble Norsk Teaterinspisientforening tatt opp som egen landsomfattende avdeling i Norsk Musikerforbund, nå Musikernes Fellesorganisasjon.

I Norge er Nordisk Insititutt for Scene og Studio (NISS) den eneste skolen i landet som tilbyr studie «Prosjektledelse og kultur», men skal man ha en fullstendig inspisientutdannelse må man til skoler i utlandet.   


Studievalg.no - Relaterte studier til Inspisent

 

 

Jobbmuligheter - Inspisient

Inspisienter jobber ved teatre, operahus eller andre kunstinstitusjoner. Du kan også få jobb i event- eller musikkbransjen. Mange inspisienter er selvstendig næringsdrivende. 

KarriereStart.no - Temaside Inspisent

KarriereStart.no - Stillingsannonser Inspisent

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Inspisent

 

Lønn - Inspisient

Gjennomsnittlig årslønn for regissør eller produsent er 608 400 kroner (SSB 2020).

 

 

Mer informasjon / linker

 

Takk til / Kilder

Utdanning.no

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner