Hva gjør en klesdesigner / kostymedesigner

En klesdesigner er personen bak overfloden av klesplagg som henger i butikkene. Du er med på å bestemme form, snitt, farge og materiale på alt fra treningsklær til festkjoler.

Det er et bredt utvalg klær på markedet og det er derfor behov for ulike designere innen bransjen. Noen velger å designe mer praktiske og funksjonelle klær til tur og treningsbruk, andre designer kun etter dagens motebilde. Typiske oppgaver er å skape et plagg og følge prosessen fra skisse til ferdig produkt. Jobben handler derfor i stor grad om å velge rett materiale, velge farger og bestemme snitt. Deretter må du følge opp sluttfasen til produktet og passe på at det blir rett. Noen prosjekter tillater mer selvstendig utfoldelse hvor de fleste
avgjørelsene kan bli tatt av deg personlig. Andre oppdrag er etter oppdragsgiverens ønsker og regler, noe som krever mer samarbeid og kommunikasjon.

Personlige egenskaper - Klesdesigner / Kostymedesigner

Som klesdesigner må du være kreativ, nyskapende og ha talent for håndarbeid. Det er også en fordel å kunne jobbe selvstendig og kunne ta egne valg. Interessen for moter og trender må være sterk og du må hele tiden holde deg oppdatert på et stadig skiftende motemarked. Kommunikasjon er også en viktig egenskap siden du skal etablere kontakter i bransjen og ofte må designe produkter etter firmaets ønsker. Du må kunne løse problemer på en gunstig måte, av og til tenke praktisk framfor trend hvis du designer funksjonelle plagg som jobbuniformer eller turklær.


Utdanning / kompetansekrav - Klesdesigner / Kostymedesigner

Generell studiekompetanse er det som kreves for å komme inn på studiene. Du kan velge

design og tekstil allerede på videregående eller ved fagskole. En del skoler kan kreve
motivasjonsbrev eller mappeoppgaver som del av opptaksprosessen. Her i landet kan du ta
både bachelor eller master i klesdesign, og mulighetene for studier i utlandet er mange.

Full oversikt finner du her: http://utdanning.no/tema/utdanning/finn?s=klesdesign

LES OGSÅ: Åpen dag ved Høgskolen i Oslo og Akershus

Studievalg.no - Relaterte studier til Klesdesigner / Kostymedesigner


Jobbmuligheter - Klesdesigner / Kostymedesigner

Dette er en bransje som krever at du satser alt hvis du vil nå toppen. Det er et marked som stadig er i endring og hvor konkurranse er et sentralt begrep. Du kan velge å jobbe som selvstendig næringsdrivende eller å bli fast ansatt i en bedrift som innkjøper eller lærling. Noen velger å flytte til utlandet for å utfordre seg selv på et større og mer inspirerende motemarked. Du kan også velge å spesialisere deg på unike plagg som bunad eller jobbe som kostymedesigner innen teater og filmbransjen.

KarriereStart.no - Temaside Klesdesigner / Kostymedesigner

KarriereStart.no - Stillingsannonser Klesdesigner / Kostymedesigner

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Klesdesigner / Kostymedesigner

Lønnsnivå - Klesdesigner / Kostymedesigner

Det er store variasjoner når det kommer til lønn. Faktorene som er avgjørende er om du klarer å bygge opp navnet ditt som merkevare og lykkes i bransjen, om du er fast ansatt eller selvstendig næringsdrivende.

Mer informasjon / linker

http://www.bls.gov/oco/ocos291.htm

Takk til / Kilder

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner

http://www.bls.gov
http://www.utdanning.no