Hva gjør en Kjeveortoped

En kjeveortoped jobber med diagnostisering, forebygging og behandling av feil med kjeve og tannstillings. Eksempelvis jobber man med bittet slik at det ikke gir feilbelastning i kjeveleddene. 

Andre vanlige arbeidsoppgaver for kjeveortopeden kan være å diagnostisere tannstillingen til pasienter, ta røntgenbilder, lage gipsmodeller av tenner og tilpassing av tannreguleringer. 
 
Kjeveortopeden samarbeider med en tannpleier og en tannhelsesekretæren. Ved større behandlinger kan man også samarbeide med oral-kirurger. 

Personlige egenskaper - Kjeveortoped

For å bli kjeveortoped bør man like å jobbe med hendene og være nøyaktig og strukturert i arbeidet. Man bør også like å omgås mange forskjellige mennesker, og ha evner til å kommunisere godt med andre. 

Utdanning / kompetansekrav - Kjeveortoped

For å bli kjeveortoped må man først ta en femårig utdanning som tannlege, og deretter tre år med spesialisering som kjeveortoped. For å bli tatt opp til spesialistutdanningen kreves det bestått utdanning som tannlege og to års erfaring fra allmennpraksis. 

Studievalg.no - Relaterte studier til Kjeveortoped

Jobbmuligheter - Kjeveortoped

To av tre norske kjeveortopeder arbeider vanligvis i private klinikker. Resten er engasjert i den offentlige tannhelsetjenesten. 

KarriereStart.no - Temaside Kjeveortoped

KarriereStart.no - Stillingsannonser Kjeveortoped

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Kjeveortoped

Lønnsnivå - Bedriftsrådgiver

Ifølge Statens hovedtariffavtale fra 2010 tjente statlig ansatte tannleger mellom 400 000 og 750 000 kroner i året. Med spesialisering som kjeveortoped er det sannsynlig at man vil tjene mer enn dette. 


 

Takk til / Kilder

Norsk Kjeveortopedisk forening: www.kjeveortopediskforening.no

Den Norske Tannlegeforening: www.tannlegeforeningen.no
 
Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner