(StudentTorget.no):

Hvis du er en av dem som angrer på studievalget sitt, da er du ikke alene. I rapporten ”Studieløp og mobilitet 2011” fra Universitetet i Oslo, kommer det frem at drøyt halvparten av de som startet på en bachelorgrad ved UiO i 2006 hadde studert noe annet tidligere, og at en fjerdedel av dette kullet byttet over til et annet studieprogram uten å ha fullført graden de startet på i 2006.

 

Mette Manus har over 20 års erfaring innen karriereveiledning og er daglig leder i Manus Motivasjon. Hun mener en av årsakene til at så mange studenter bommer på utdanningsvalget er at mange begynner ganske tilfeldig på et studieprogram og derfor ikke helt vet hva de går til.  

 

– De har kanskje hatt ti forskjellige ønsker og så er det nokså tilfeldig hva de kommer inn på. Så begynner de på det de kom inn på, men det var egentlig ikke det de hadde øverst og hadde mest lyst til. Og da kan jo det skje at de ikke har satt seg inn i hva studiet innebærer og hvordan det ligger for dem.

 

LES OGSÅ: – Har aldri angret på at jeg valgte feil studie

 

Mye tilfeldigheter

Dårlige studievaner kan også være en medvirkende årsak til at en del studenter ikke finner seg til rette på studiet sitt, tror Manus.


 

– Det nytter ikke på universitetsnivå å bare flyte på at du har gode evner. Der må du jobbe for å klare å gjennomføre, og du er overlatt litt til deg selv.

 

Har du dårlige studievaner kan de fleste studier virke vanskelige og uoverkommelige. Det er derfor viktig å innarbeide gode studievaner tidlig, understreker karriereveilederen.

 

LES OGSÅ: 10 tips til studievalget

 

Ingen skam å snu

SKAFF HJELP: Hvis du ønsker å få kartlagt muligheter og konsekvenser av feil studievalg, bør du ta kontakt med en studieveileder, oppfordrer Mette Manus.

FOTO: Bo H. Slettjord

Dersom du føler at du har valgt helt feil utdanning kan det være lurt å hoppe av og heller begynne på et annet studium som passer bedre for deg, mener Manus.

 

– Det går mange studenter år etter år som bare gjemmer seg bort fordi de ikke vet hva de skal gjøre etterpå. De utsetter eksamener og blir drivere. Da er det bedre å kutte ut og prøve å finne ut hva du egner deg til, for alle egner seg til noe.

 

– Hva er de vanligste tegnene på at man har valgt feil?

 

– Det er at du mistrives og gruer deg til å gå på forelesning. At du begynner å skulke, at du ikke interesserer deg, og at du kjeder deg og ikke engasjerer deg. Det er ikke noe poeng i å presse seg gjennom et studium man ikke liker, kun for å ende opp med en jobb man ikke vil trives med. Skal du klare å gjennomføre en hel utdanning bør du være interessert i fagene du tar og være villig til å legge inn en egeninnsats, understreker Manus. 


 

– Du må engasjere deg, du må være aktiv og du må delta i undervisningen. Hvis du er helt uinteressert og passiv, bør du ta en liten runde på om dette faget er det du skal fortsette med.

 

SE VIDEO: Hva er viktigst i valg av utdanning?

 

Finn ut hva som gikk galt

Før du sier fra deg studieplassen bør du imidlertid analysere hvorfor du ikke trives på studiet.

Tegn på at studiet ikke passer for deg
  • Du mistrives
  • Du gruer deg til å gå på forelesning og begynner å skulke
  • Du kjeder deg og er ikke interessert i fagene
  • Du engasjerer deg ikke i studiene og mangler motivasjon

– Det bør ikke være noe prestisje i å gjennomføre, men man skal ikke hoppe av for lett heller. Du må analysere hvorfor du vil hoppe av. Er det bare fordi du ikke gidder å stå opp om morgenen og gå på forelesning, eller er det fordi det ikke fenger deg?

 

Fag kan også bli mer interessante etter hvert. Når man begynner på et studium kan det ofte virke veldig teoretisk og fjernt, men etter hvert som man fordyper seg i det kan det bli mer spennende, påpeker karriereveilederen.

 

Studieveileder ved institutt for antikk kultur, klassiske språk, og idéhistorie ved UiO, Karen Skadsheim Sikkeland, råder studenter som er usikre på sitt studievalg til å stå ut minst ett semester, gjerne et helt år, før de hopper av. 

 

– Hvis du ikke prøver å arbeide frem mot første eksamen engang, så har du ikke gitt studiet en sjanse.


 

Er du usikker på om du bør bytte til et annet studium eller ikke og ønsker å få kartlagt muligheter og konsekvenser av studievalg, bør du ta kontakt med en studieveileder, oppfordrer hun.

 

LES OGSÅ: Fem veier videre etter bachelorgraden

 

Dette gjør du dersom du vil bytte studium

Hvis du er helt sikker på at studiet du går på ikke passer for deg og du ønsker å hoppe av, må du sende en e-post til din administrative kontaktperson eller til studieinfo-senteret ved ditt fakultet, for å informere om at du vil slutte. Du må også huske å trekke deg fra alle eksamener.

Nyttige linker:

Her finner du utfyllende informasjon om over 300 yrker

Alt om hvordan du velger riktig studium og lærested

Oversikt over alle studietilbud og skoler i Norge og utlandet

 

Nyttig informasjon om det å velge karrierevei

 

Alt om å lykkes med studiene

 

– Da vil du slutte å få påminnelser, purringer og andre oppdateringer fra studiestedet, forklarer Sikkeland.

 

Ønsker du å bytte til et annet studium er det også lurt å oppsøke en studieveileder som kan hjelpe deg med å få oversikt over hvor mange av fagene du har tatt tidligere som eventuelt kan innpasses i din nye utdanning.

 

Studerer du ved universitetet, vil du for eksempel i løpet av det første semesteret ofte ha tatt Ex.phil. Dette innføringsfaget vil du kunne få innpasset dersom du bytter til et annet universitetsstudium. Kanskje har du også tatt Ex.fac eller noen frie studiepoeng innenfor fag som er relevante for studiet du ønsker å bytte til, som også kan innpasses i den nye graden? Tiden du har brukt på ”feil” utdanning trenger altså ikke være bortkastet.


 

– Hvorvidt du får brukt noen av emnene og studiepoengene du har tatt i en ny utdanning kommer litt an på hva slags type utdanning du søker deg til. Hvis du går fra et teoretisk til et praktisk studium eller omvendt får du brukt mindre enn hvis du går fra ett teoretisk studium til et annet, sier studieveilederen.

 

LES OGSÅ: Slik finner du motivasjonen til å studere

 

Slik velger du riktig

Det er dyrt å bruke flere år på å hoppe fra studieprogram til studieprogram, så jo tidligere du finner utdanningen som passer for deg, desto billigere blir studiene.

 

– Hva bør man gjøre for å være sikker på at man velger riktig utdanning neste gang?

 

– Hvis du bruker mye tid på å finne ut hvem du er, hva du er god til og hva du trives med, så har du større sjanse til å treffe, forteller Manus.

 

Å gjøre grundig research på studiet du har lyst til å bytte til er også viktig. Les om studiet, bla i pensumbøkene, studer studieplanene og snakk med lærestedet for å få innsikt i hva studiet går ut på. Det er også lurt å ta en prat med noen som har det yrket du er interessert i.

 

– Drømmer du om å bli jurist, snakk med en advokat, hør litt hvilke typer jobber en advokat kan ha, oppfordrer karriereveilederen.


 

Og er ikke karakterene dine gode nok til å komme inn på drømmestudiet, kan det være fornuftig å legge inn et år for å ta opp fag.

 

– Bruk heller litt tid på å komme inn på et studium du virkelig vil inn på enn å bare ta nummer tre på listen fordi du kom inn, anbefaler Manus.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet