Hva gjør en Smed

Smeden har kunnskap om de ulike teknikkene og metodene i smedfaget, deriblant å skjære, smi, sveise, herde og file. Smeden må også ha høy kompetanse innen bruk av forskjellige ståltyper.

Vanlige arbeidsoppgaver for smeden:

  • forme verktøy, redskaper, låser, beslag og dekorativ kunst
  • planlegge og gjennomføre ulike prosjekter og oppgaver
  • vurdere og kvalitetssikre det arbeidet som er gjort
  • vedlikeholde maskiner og verktøy
  • markedsføring og salg av egne produkter

Smeder er spesielt etterspurte i forbindelse med rehabilitering og restaurering. Smedyrket har likhetstrekk med blant annet sveiser, gjørtler, gullsmed, sølvsmed, knivsmed og låsesmed.

Personlige egenskaper - Smed

Du bør være praktisk anlagt og ha interesse for estetikk og formgiving. Nøyaktighet og evne til å bruke materialer og ressurser på en økonomisk effektiv måte er svært viktig. Smeden må forstå tekniske tegninger, og være i stand til å visualisere ideer og tekniske løsninger ved hjelp av tegning. Det er også nødvendig å yte god kundeservice, samt kommunisere godt med dine kunder og eventuelle kolleger.

 

Utdanning / kompetansekrav - Smed

 

Studievalg.no - Relaterte studier til Smed

Jobbmuligheter - Smed

Smeden arbeider i verksteder, enten som ansatt i en liten eller stor bedrift, eller som selvstendig næringsdrivende med egen virksomhet.

KarriereStart.no - Temaside Smed

KarriereStart.no - Stillingsannonser Smed

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Smed

Lønnsnivå - Smed

Lønnen vil være avhengig av arbeidsoppgaver og hvor du er ansatt. Håndverker i varehandel tjente 394 800 kroner i året (SSB: 2012).

 

Takk til / Kilder

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner

Annonser:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen:


Annonse:

Start din amerikanske bachelorgrad i Norge

Du fortsatt søke! American College i Moss rett utenfor Oslo er det perfekte stedet å starte for deg som vil studere i USA! Vi gir deg en smidig overgang til det amerikanske utdanningssystemet.

Som student hos oss tar du ett år med fag i Norge, før du fullfører bachelorgraden din ved et universitet i USA. Etter å ha bestått studiet ved American College, er du garantert plass ved et av våre åtte samarbeidsuniversiteter! Du kan også søke fritt på ALLE andre skoler i USA. Les mer, fyll inn kontaktskjema eller søk her. Se film under for å se hvordan det fungerer hos oss: