StudentTorget.no
 
Illustrasjon
 
 
 
   

 

 

 

Yrket presenteres av:

 

Hva gjør en Gravør

En gravør graverer utsmykninger og inskripsjoner på ulike varer. Gravøren kan også lage former og maler for masseproduksjon av stål-, sølv- og gullprodukter.

Gravørfaget omfatter to hovedretninger:

Sølvgravøren bruker tegninger og håndverktøy til å lage ulike stikler, inngraveringer på gjenstander i sølv, gull eller stål. Typisk er inskripsjoner på barnekrus, dåpstallerkner, pokaler, bestikk og ringer. I tillegg til skriftinngravering kan gravøren utforme motiver på metallgjenstander etter kundenes ønsker.

Stålgravering omfatter relieffgravering av stanser og former som skal brukes til masseproduksjon av ulike produkter og stempler for bruk i banker, postvesen og andre bedrifter. Stålgravøren bruker i tillegg til håndverktøy maskiner til metallarbeid, gravørmaskiner.

 

 

 

Personlige egenskaper - Gravør

Gode tegneferdigheter og sans for detaljarbeid er nødvendig i gravørfaget. Tålmodighet og kreative eller kunstneriske evner er en fordel i yrket, og du må være spesielt stødig på hånden.

 

 

 

Utdanning / kompetansekrav - Gravør

Utdanningsløpet i videregående opplæring er fireårig, hvorav tre år består av opplæring i bedrift.


Studievalg.no - Relaterte studier til Gravør

 

 

 

Jobbmuligheter - Gravør

Gravører arbeider ofte i mindre bedrifter som ansetter håndverkere. Noen driver eget verksted, mens andre kan være ansatt i bedrifter som produserer sølvvarer eller ulike industriprodukter.

KarriereStart.no - Temaside Gravør

KarriereStart.no - Stillingsannonser Gravør

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Gravør

 

 

 

Lønnsnivå - Gravør

Selvstendig næringsdrivende vil ha varierende inntekter. Som ansatt gull- eller sølvsmed, gravør er gjennomsnittslønnen 457 080 kroner for 2020 (Kilde: SSB). 

 

 

 

Mer informasjon / linker

http://www.ngmf.no/

Film om yrket

 

 

 

Takk til / Kilder

Utdanning.no

    KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk