I snart to år har vi alle levd i en pandemi. Ikke bare her til lands, men i absolutt hele verden. Hvor sykt er ikke det? Noe av det jeg har opplevd som aller mest sykt i denne perioden er medienes enorme påvirkningskraft.
Hvordan ulike nyhetsartikler evner å sette fyr på ulike deler av følelsesspekteret, og sende lesernes emosjoner i alle himmelens retninger.
Under pandemiens begynnelse sjekket jeg daglig, noen ganger flere ganger daglig, hvor mange nye smittetilfeller som hadde forekommet i Oslo. Det ble som en liten besettelse.
Omsider innså jeg at min psykiske helse ikke hadde noe å tjene på dette, og jeg ble i økende grad bevisst på hvordan mediene i lengre tid hadde påvirket tankegangen min negativt.
Katastrofenyheter
For en tid tilbake skrev jeg et innlegg om klimaangst. Det som hovedsakelig fyrer opp denne angsten i meg selv er nyhetssakene som tar for seg klimaendringer og dets konsekvenser. Enten de handler om skogbranner, oversvømmelser, klimagassutslipp, gruvedumping, overoppheting, eller andre forferdeligheter.
Selvfølgelig kan man ikke lukke øynene og holde for ørene hver gang det skjer noe som er vondt og vanskelig å høre om – tvert imot er det viktig at vi er bevisste på disse tingene, og at vi snakker om dem.
Det jeg prøver å komme frem til er at det sirkulerer mange nyhetssaker med negative budskap der ute, som til sammen kan føles både overveldende og demoraliserende. Jeg tror at en overflod av slike nyhetssaker kan ha en negativ effekt på menneskers psykiske helse, heller enn å tjene formål som opplysning og bevisstgjørelse.
Derfor vil jeg trekke frem noen positive nyhetssaker jeg har kommet over i det siste, som jeg håper kan virke oppmuntrende, inspirerende eller betryggende for de som opplever at det skjer litt mye kjipt i verden om dagen.
Frankrike forbyr plastinnpakning av frukt og grønt
Selv om det er noen unntak fra denne nye «regelen», for eksempel vedrørende bringebær og jordbær, er det å forby innpakning av grønnsaker og frukt i plast absolutt et steg i riktig retning.
De fleste tenker nok ikke på hvor mye av det de kjøper som faktisk bare er innpakning, og som blir til søppel så fort varene er bragt i hus og pakket ut.
Det moderne mennesket produserer skremmende mye søppel i løpet av sin livstid. Da det er vanskelig å unngå å kjøpe enkelte varer fordi de er godt pakket inn, tror jeg det er viktig at produsentene selv tar denne problemstillingen i betraktning, eller at staten innfører forbud på nasjonalt nivå.
LES OGSÅ: Nasjonale klimatiltak: Henger Norge etter?
Klimamøtet i Glasgow
Selv om Norge ikke akkurat kom seirende ut av klimatoppmøtet som ble avholdt i Glasgow (cop26) i november, har møtet i seg selv frembragt en historisk viktig avtale.
Enkelte aspekter ved slutterklæringen har blitt kritisert, og mange hadde nok høye forventninger om et mer drastisk utfall av det langvarige møtet.
Likevel har fokuset i forbindelse med møtet, både i mediene og andre steder, blitt rettet mot å nå det berømte 1,5 graders-målet.
Cop26 tok opp tråden fra det tidligere klimatoppmøtet i Paris i 2015 (som later til å ha blitt noe forsømt), og aktualiserte igjen det faktum at klimaendringer er en overhengende trussel for alt liv i verden.
Pandaen er ikke lenger truet
I sommer slapp den gledelige nyheten om at den lenge utrydningstruede pandaen nå listes som kun sårbar. For om lag 40 år siden var denne arten sterkt truet, med færre enn 1000 individer som levde i frihet.
Denne statusen har gjort pandaen til selve symbolet på hvordan artslivet på kloden må bevares, og er å gjenkjenne i blant annet WWF sin logo.
I mange år har kinesiske myndigheter jobbet iherdig for å øke pandabestanden, og i dag ansees antallet frittlevende individer å være på om lag 3000.
LES OGSÅ: Å endre karrierevei - erfaringer og refleksjoner
Sin rettmessige plass
Vi lever i et mylder av informasjon, som fort kan virke nedbrytende på den enkelte.
All denne informasjonen har kanskje en større innvirkning på oss enn det de fleste er klare over. Her en natt drømte jeg at det var dommedag, og aner at det har å gjøre med bekymringer og angst rundt klimaendringene.
Jeg tror det er viktig å ikke forsømme de fremskrittene som også gjøres i verden. Å gi de gode nyhetene sin rettmessige plass i nyhetsbildet, om ikke annet enn for menneskers psykiske velvære.