Ida (24) tok bachelor i kultur og kommunikasjon ved UiO, og har også et år med design og kommunikasjon fra OsloMet.
Nå går hun master i Aarhus, og har blant annet lært å kode, og kan lage sin egen nettside.
Navn: Ida Kruse Rasmussen
Alder: 24
Studie: Digitalt liv
Studieby: Aarhus, Danmark
Hvorfor valgte du det studiet du nå går?
Jeg var usikker på hva jeg skulle gjøre etter bacheloren. Jeg følte ikke at jeg hadde noen praktiske kunnskaper jeg kunne bruke i arbeidslivet.
En master var liksom det neste på lista over ting å gjøre. Jeg hadde en zoom-samtale med en venninne som studerte i Aarhus, og spurte henne om råd. Hun anbefalte meg å komme til Aarhus, og jeg tenkte først nei, jeg skal ikke komme dit bare fordi du vil at jeg skal det.
Men så sjekka jeg opp universitet der, og gikk gjennom alle masterne de tilbød. Så fant jeg denne, som virket som om den var en kombinasjon av den akademiske siden jeg hadde fra bacheloren, og en mer praktisk tilnærming jeg savnet.
Jeg lærer nå å kode, og har laget en hjemmeside helt fra start til slutt. Jeg har faktisk lært meg noe praktisk! Vi har også hatt litt økonomi og prosjektledelse, som min mor er veldig glad for.
Kan du fortelle litt om studiets innhold og hvordan undervisningen foregår?
Det er på mange måter likt som bacheloren. Vi har tre forelesninger i uken, og en del selvstudie. I programmering har vi to ekstra timer i uken med en slags læringsassistent, som her kalles en TA, hvor man kan sitte og få hjelp til å kode. Det syns jeg er kjempefint når man gjør noe praktisk.
Det er en medstudent fra året over som har hjulpet oss i de timene. Vi er ferdige med siste eksamen nå på tirsdag, og da er det en fra min klasse som blir TA for de nye studentene.
Det er helt sykt hvor mye jeg har lært på ett år. Før visste jeg ikke hva Javascript var, nå kan jeg lage min egen hjemmeside og kode ting, og vet hva API er. API er et stykke kode som blant annet gir en muligheten til å få informasjon fra ulike nettsider.
Til min eksamen nå har jeg laget min egen hjemmeside, og brukt API for å gjøre det.
Jeg lagde da en twitterkonto som heter «paygap app», som poster tweets om hvor stort paygap forskjellige selskaper har.
LES OGSÅ: Lyst til å studere markedsføring og merkevareledelse? Les om Kaias erfaringer!
Kort oppsummert, hva lærer man på ditt studium?
Det du går ut med er en teoretisk og en praktisk kunnskap om hvordan sosiale medier fungerer, og hvordan folk forholder seg til hverandre på sosiale medier.
Ikke bare kan jeg lage en nettside, men jeg lærer også om det sosiale – hvordan vi forholder oss til hverandre, og også den økonomiske siden av det.
Det er veldig bredt og tverrfaglig, så det er litt vanskelig å oppsummere.
Vi har nettopp sett statistikk over hva folk jobber med etter at de har fullført dette studiet, og hvor lang tid det tar før folk får jobb, og det tar ikke lang tid.
Hvis man er ambisiøs kan man gå inn i prosjektledelse, hvis man har en lidenskap for koding kan man gå inn i IT-verdenen, hvis man vil jobbe med salg og markedsføring kan man ende opp med det.
Det er en i kullet som har som deltidsjobb å lage skilt i matbutikker. Det er veldig spesifikt, jeg tror ikke jeg kommer til å havne der, men poenget er at man kan gjøre så mye bredt.
Jeg syns det er veldig fint med det praktiske, for det var det jeg savnet på bacheloren. Og så er det mye hva du selv gjør det til. Det kan være kreativt, eller mer teknisk.
Det var en student i fjor som hadde design-bakgrunn og lagde nettsider som var sykt kule.
Vi hadde for eksempel et fag som heter Digital organisering, hvor vi skulle skrive om vårt algoritmiske selv. Vi hadde også en oppgave hvor vi skulle unngå å være på sosiale medier, på nett eller tv i 24 t., og så skrive en refleksjonsoppgave om hvordan det var.
Ingen musikk, ingen skjerm, ingenting. Jeg måtte legge mange planer for å ha noe å gjøre.
Hva er det beste med å studere det du studerer?
Det er mye det jeg har snakket om; at jeg får et faktisk verktøy for å bruke de teoriene jeg har studert og lært. Det synes jeg er veldig fint.
LES OGSÅ: Vurderer du å bli pilot? Les dette først!
Hva er det morsomste/kuleste du har gjort på studiet?
Vi hadde en oppgave hvor alle skulle lage sitt eget sosiale medium. Så vi lagde alle sammen nettsider med funksjonene til sosiale medier; som å kunne snakke med hverandre, bli venner med hverandre og kommentere på hverandres sider.
For et par år siden kunne jeg ingenting om koding, og nå føler jeg at jeg kan sykt mye.
LES OGSÅ: Vurderer du landskapsarkitektur? Les dette først!
Hva slags muligheter åpner studiet ditt for?
Det blir jo de tingene jeg nevnte i stad: salg og markedsføring, i IT-verdenen, eller prosjektledelse.
LES OGSÅ: Borgar er honoursstudent ved Universitetet i Oslo
Hva er mest utfordrende med studiet?
Jeg tror økonomi og prosjektledelse er mest utfordrende for meg. Men kodinga er jo også vanskelig å lære seg, for man lærer å tenke på en helt annen måte.
Litt som å lære et nytt språk. Det krever mye når man har et halvt år på å lage et helt nytt sosialt medium.
Det går så fort, så det er krevende, men også veldig gøy.
Det har vært sykt stress å skulle levere alle disse oppgavene og alt vi har gjort, men nå er jeg bare sykt glad for alt jeg har lært og klart.
Kan du fortelle litt om skolen og studentmiljøet?
Aarhus er jo et gammelt universitet, og det har jo sine tradisjoner.
Det største studentarrangementet i Norden, tror jeg, foregår her og er det som kalles Kapsejlads.
Kapsejlads er en konkurranse hvor ulike studentforeninger konkurrerer i å padle over til andre siden av en dam, og å chugge øl. De trener seg opp månedsvis i forveien.
Det finnes til og med en egen wikipedia-side for arrangementet.
Klokken fire om morgenen dro vi inn i studentparken for å sette opp camp, og allerede da var det fullt. Vi fant likevel en plass og satt der og drakk hele dagen.

I år var det ingeniørene som vant. Estimert antall tilskuere var mellom 35 - 40 000 personer.
Det er generelt masse liv her. Mange studentbarer, ølen er skikkelig billig og det er mange kule tradisjoner å være med på. Det er liksom alltid noe å være med på.
LES OGSÅ: Vurderer du bachelor i barnevern? Les dette først!
Hva er drømmejobben din?
Nå skal jeg faktisk på praksisplass hvor jeg forhåpentligvis får holdt litt på med UX-design, som er hvordan man designer og utformer nettsider slik at de skal funke best mulig. Det handler om brukervennlighet og estetikk.
Hvis du kommer til en eller annen nettside med en knapp som ikke gjør noe, er det dårlig UX-design.
Så drømmejobben er nok enten innenfor det området, eller så har jeg vurdert å ta en doktorgrad innen feminisme og bygge på det teoretiske grunnlaget jeg har fra både bachelor og master.
Har du noen tips til andre som ønsker å studere det samme?
Et generelt tips hvis du vurderer å studere i et annet land: man må ha is i magen når det kommer til offisielle ting. Det tok flere måneder før jeg fikk dansk personnummer.
Når det gjelder valg av studie: det gjelder å følge magefølelsen. Hvis man har en god følelse på et studium, hopp på det.
Det er jo bare kjekt!