(StudentTorget.no):

 

Tincidunt integer eu augue augue nunc elit

Navn: Carl Martin Holm

Alder: 23

Fra: Kristiansund

Studerer: Bachelor i luftfartsfag (pilotutdanning) 

 

Studieforløpet – Kan du fortelle litt om hvordan det ser ut?

Bacheloren er bygd opp litt unormalt. Det første året foregår i Tromsø. Da har man tre fag per semester hvor man jobber med matte, fysikk, filosofi, sikkerhet, generell flyteori og organisasjon og ledelse. Deretter går man to år i Bardufoss. Da har vi Atpl-teori, teorien vi trenger for å få flysertifikat. Vi har 13 forskjellige fag hvor vi lærer om alt fra fysikken rundt fly, motorlære, flight planning osv.
Det er få ting som slår utsikten når man flyr her oppi nord. Det er et fantastisk klasserom. 

 

Hvilke fag oppleves som mest krevende?

Selve flyteorien er veldig krevende. Man har masse eksamener. Vi har fem eksamener i hvert fag, hvor det ofte er to til tre ukers mellomrom mellom hver eksamen. Det faget som de fleste synes er mest krevende er Performance, som handler om opptreden til fly og deres grenser. 

 

Studentbarometeret

Hva drikker man på studentfesten? 
 - Fernet

Hvor reiser man i sommerferien? 
 - Irland

Hva ser man på TV?
 - Kongen befaler

Hva trener man? 
 - Klatring

Hva gjør man på fredagskvelden? 
 - Tar en pils

Hvem er man i vennegjengen?
 - Den som organiserer

 

Hvilke forkunnskaper kan være verdifulle å ha før man begynner på studiet? 

Praktisk sett må man ha r1- matte og fysikk. Sånn erfaringsmessig kan det være greit å ha flydd litt fra før av, men man lærer alt fra begynnelsen her så det er ikke nødvendig. Det gjør det selvfølgelig lettere i begynnelsen om man har flydd før, men det jevner seg ut etter hvert. 


 

Hvor mye tid er det normalt å bruke på studiene? 

I løpet av en uke går det ganske mye tid til skole. Vi sitter med fag hver dag. Vi har en studieuke som gjør at vi ikke har fri i helgene. Man kan bli satt opp til å fly på f.eks en lørdag. Vi jobber ganske jevnt og trutt, og det fungerer mer slik at man kan ta fri andre dager i uken. Studiet tar mye tid, men det er verdt det og man får mye igjen for det. 
På grunn av korona har selve studiet blitt forlenget for mange. Det kan ta flere måneder å få flydeler, og i den verste perioden av pandemien var skolen stengt i tre til fire måneder. Dette har gjort at noen har måttet forlenge utdanningen med opp til ett år. 

LES OGSÅ: Vurderer du å studere informatikk? Les dette først!

 

Hvor «krevende vs. sosialt» oppleves studiet? 

Det er veldig lett å ha sosiale stunder her. Vi har et studentorgan, der to av stillingene er arrangementsansvarlig og baransvarlig. De to arrangerer diverse sosiale happenings i form av skiturer, sammenkomster om kveldene osv. Vi får tid til å være sosiale, men man må være klar over at man kanskje må ut og fly dagen etter. 

 

 

Fortell litt om arbeidsform, og hvordan fagene gjennomføres. 

Klassen er delt inn i kull. Vi er vanligvis 12 stykker som har undervisning sammen. Det er vanlig klasseromsundervisning hvor vi går gjennom teori. Kapitlene blir gått gjennom i blokker, så har man gjerne tester etter hver blokk for å sjekke fremgang. Man har en teorieksamen til slutt som er multiple choice. 
Det er i tillegg  krav om å ha 150 flytimer for å få CPL (Commercial Pilot License). Vi får til slutt 220 flytimer fordi vi i i tillegg har instrument training, som lærer oss å fly i dårlig vær, og Multicrew cooperation. 


 

Finnes det muligheter for utveksling til utlandet i løpet av studietiden? 

Nei, ikke i form av det det vanligvis bruker å være. Visse kurs kan man ta i utlandet, for eksempel London, men på grunn av korona har ikke dette gått de siste årene. 

LES OGSÅ: Lyst til å studere paramedisin? Les om Maris erfaringer!

 

Er det vanlig/lett å kombinere deltidsjobb ved siden av studiene? 

Ja, i alle fall rundt tredje året. Da skal man skrive bachelor og fly, så det blir tid til å jobbe ved siden av, og det er det mange som gjør. Det er mange steder i Bardufoss som ansetter studenter. 

LES OGSÅ: Lyst til å studere bioteknologi- og kjemiingeniør? Da bør du lese dette!

 

Har du ellers noen tips du vil dele til dem som vurderer å studere til å bli pilot? 

Opptaksprøvene er litt annerledes. Det handler ikke bare om karakterer, det er en mye større prosess. Man må ha intervju, ta datatester osv. De ser mye på hva slags person du er og hvordan du jobber med andre folk. Jeg vil anbefale de som vil søke å vise at de er sosiale, omgjengelige folk. Det er også viktig å holde roen, være kald og kalkulert. 

LES OGSÅ: Lyst til å bli lærer på ungdomsskole eller videregående? Da kan lektorutdanning være noe for deg!

 

Beskriv til slutt studiet med tre ord!

Spennende, utfordrende og veldig gøy!