Talen er klar: Frivillig arbeid ved siden av studiene gir uerstattelige fordeler når man skal søke jobb.
– Det finnes ting man ikke kan lese seg til, og som man må ha praktisk erfaring med. Det er ikke alltid så viktig hvor man har det fra. Snarere handler det om hvilke arbeidsoppgaver det innebærer, sier Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.Undersøkelser viser at studenter med relevant arbeidserfaring kommer raskere og lettere ut i jobb, sammenlignet med sine late medstudenter.
Hellsten anbefaler å finne seg noe som er interessant fremfor å tenke taktikk.– Har man mulighet til å arbeide frivillig, så er det veldig positivt for arbeidsgiver. Først og fremst bør engasjementet være relatert til den karrieren du ser for deg. Begynn allerede i starten av studiet å peile ut hva du vil jobbe med, og deretter hvordan man kan bli bedre kvalifisert for å nå målet, oppfordrer lederen for Karrieresenteret.
Snarveien gjennom nåløyet
Utenriksdepartementets (UD) aspirantkurs er ikke bare et nåløye fordi det har mange søkere. På toppen av kravene om en mastergrad og solide språkkunnskaper, ønsker UD seg søkere med bred erfaringsbakgrunn.– Man bør ha en viss erfaring utover studier, og gjerne kompetanse med internasjonalt tilsnitt. Verv og engasjement ved siden av studiene mener vi at forteller noe om kapasiteten til å prestere mer enn å få gode karakterer. Når vi ser søkere som får til begge deler, er det spennende kandidater for oss, sier underdirektør ved UDs rekrutteringsseksjon, Svein Bæra.
De få heldige som blir med på aspirantkurset er destinert til spennende karrierer i utenrikstjenesten med hovedoppgave å representere Norge i ymse internasjonale sammenhenger. Arbeidsstedene er ofte norske ambassader i utlandet.– Å jobbe utenlands krever breddekompetanse og evnen til å sette seg raskt inn i andre forhold. Det er klart at enkelte engasjement er mer relevant, men engasjement generelt sett er noe som teller positivt. I følge Bæra er tillitsverv i frivillige organisasjoner eller jobb i utlandet, for eksempel som studentpraktikant på norske utenriksstasjoner, noe som faller i smak på 7. juniplassen.
LES OGSÅ: Følg opp kontaktene fra karrieredagen
Nyttig i alle jobber
Er drømmen å sprade dresskledd rundt på Aker Brygge på vei til og fra jobb mens du venter på gullkantede lønnsslipper i posten, er det heller ikke dumt å legge en pen porsjon innsats ned utenfor pensum. Selv i yrkesrettede utdannelser må du forholde deg til dine klassekamerater som straks etter uteksaminering, forvandles til konkurrenter i jakten på jobb.
– Engasjement gjør at man stikker ut i en søkerbunke, og kan fortelle noe om samarbeidsevner og ambisjoner, sier Eivind Grønstad, Informasjonsdirektør i DNBNor. Han forklarer at konsernet satser på mangfold og derfor er det ikke nøye hva engasjementet består i.
LES OGSÅ: Ekspertråd fra Bjørn Vihovde i Ernst & Young
– Poenget er at om man har vært idrettstrener, speiderleder, engasjert seg i miljøspørsmål eller hatt relevante bijobber, viser det at søkeren har glød for ting og et bredere perspektiv, sier Grønstad.
Engasjement indikerer større kapasitet
– Vi tror noen kanskje bruker fine titler, sier Kjetil Erikstad. Han er ansvarlig for rekruttering av Young Professionals i Orkla-konsernet og mistenker at «UKE-Bardirektør» har en vel lovende klang over seg.
– Når vi vurderer en CV, ser vi blant annet på hvilke aktiviteter kandidatene har vært involvert i ved siden av studiene. Kombinasjonen av et krevende studium og tyngre verv kan gi indikasjoner om en kandidats kapasitet totalt sett. Det å være UKA-ansvarlig samtidig som man har prestert et godt vitnemål, kan indikere et godt utviklingspotensiale, sier Erikstad.
LES OGSÅ: Lærerutdanning, viktigere med relasjonsbygging enn faglig kunnskap
– Karakterene er uansett viktige, men har man hatt et tungt verv kan det kompensere for et lavere snitt, og kan i visse tilfeller rangeres høyere enn en kandidat med høyere snittkarakter.
Hvordan engasjere seg?
De fleste studentforeninger setter pris på flere hjelpende hender, så mye er opp til deg:
Ideelle organisasjoner
Lokale avdelinger av studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH), Røde Kors, Natur og Ungdom, Amnesty International, Fremtiden i våre hender, Medisinstudentenes
seksualopplysning, Studenter uten grenser og jusshjelp finnes ved de fleste læresteder. Som oftest heter det at jo flere dess bedre til å dekke organisasjonenes varierte aktiviteter, alt fra organisering av aksjoner til kakebaking på temakvelder. Forkunnskaper forlanges sjelden,
og av initiativ, innsats og vilje følger ferdigheter.
LES OGSÅ: Jobbsøkingstips fra KarriereStart.no
Idrettslag
Så lenge du har ånda, gir resten seg selv. Kjøp medlemskort i studentidretten og velg og vrak i foreninger. I flere idrettsgrener holdes det kurs for nybegynnere hvor du kan føle deg vel blant likesinnede uten OL-medaljer.
Sosiale foreninger
De fleste studiebyene har et eget studentsted med en drøss av aktiviteter, fra å servere øl eller arrangere konserter til å lage radio. Studentersamfundet i Oslo, Samfundet i Trondheim, Driv i Tromsø, Kvarterert i Bergen og Østsia i Kristiansand rekrutterer hvert semester. Å arbeide sammen er en uvurderlig måte å bli kjent på, og har ikke sjelden en helt annen sosial tone enn den man finner på lesesalen og forelesning.
LES OGSÅ: Skal du bli selvstendig næringsdrivende? Slik oppretter du ditt eget foretak
Faglige, politiske og religiøse foreninger
Interesser forener folk, og visse pasjoner har sannsynligvis bedre betingelser på universiteter enn på hjemstedet ditt. Hvis du har en drøm om å diskutere matematiske formler eller
gudsbevis til soloppgang over et par øl, er dette stedet for deg.
Studentpolitikk
Flere av våre folkevalgte på Løvebakken startet sin karriere i studietiden, så hvis du føler deg kallet til å forme nasjonen og fremtiden, er studentpolitikk stedet for deg. Hvis du sitter med inntrykket at studentpolitikken prater mye og utretter lite, er det ikke sikkert at det er feil, men det er uansett en liten pris å betale målt i potensielle karriereutsikter. Intrigefaktoren
er høy, så her er muligheter for å piffe opp en ensformig lesesalstilværelse. Sjekk ut hvordan studentpolitikken på ditt lærested er organisert og finn ut hvor meningene dine hører hjemme i den lokal-studentpolitiske aksen.
LES OGSÅ: Valgt feil karriere? Les ekspertenes råd
Studentforeninger
UiO: www.uio.no/studentliv/studentforeninger
UiB: www.studentportal.uib.no/Studentliv
NTNU: www.ntnu.no/studitrh/info_studentliv/info_studentorg
UiTø: www.uit.no/studier/studentforeninger/1
UiS: www.uis.no/studentliv/studentorganisasjonar/
UiA: www.uia.no/no/portaler/student_og_studier/studentliv/studentforeninger