I dag underviser Lykke Sofie utvekslingsstudenter ved TV-skolen i sosiale medier.
I tillegg til dette, driver hun selv en Tiktok-konto med over 38 tusen følgere, og har derfor også sosiale medier som jobb ved siden av. Nå deler hun tips til hvordan man lykkes med studiet i TV-ledelse.
Navn: Lykke Sofie Myrås
Alder: 26
Jobber som: Underviser i sosiale medier
Underviser ved: TV-skolen i Lillehammer
Hva tror du gjorde at nettopp du landet denne jobben?
– Det var nok en kombinasjon av at de kjente meg fra studiet, at de har sett hvilke egenskaper og kunnskap jeg har og at jeg har den kompetansen jeg har på sosiale medier.
Hun tror også at det er viktig med folk som holder på med noe som er bransjenært, og vet hva som skjer i bransjen.
– Det er nok også det at de på TV-skolen verdsetter personer som er relevante med det de holder på med; at de holder på med det her og nå, og ikke at de gjorde det for 20 år siden.
Hvordan strukturerte du hverdagen din som student?
– Det kan være greit å nevne at jeg er diagnostisert med ADHD, så struktur er jo noe som er veldig vanskelig for meg, men som jeg også er veldig avhengig av. Det er et lite paradoks der.
Selv om det var vanskelig, gjorde hun sitt beste for å strukturere hverdagen.
– Jeg er veldig fan av lister og planer, så det er kanskje noe som hjalp meg med å komme meg gjennom.
– Jeg har utallige notatbøker fylt ut med "to do"- lister, så det er nok det beste svaret på hvordan jeg strukturerte hverdagen. Å skrive ned og planlegge er alfa og omega for meg, forteller Lykke Sofie.
Har du noen studieteknikker du anbefaler?
– For meg er det å få ting ned på papir. Jeg er spesielt glad i post it-lapper, de bruker vi veldig mye ved TV-skolen og i TV generelt.
Hun har også en annen studieteknikk hun var glad i å bruke.
– Jeg liker den studieteknikken hvor man jobber i 25 minutter, og så tar pause i 5 minutter. Da deler man på en måte opp arbeidet, og får delmål istedenfor et kjempestort mål som virker uoppnåelig.

Hvordan jobbet du med fagene inn mot eksamen?
– Nå er nok TV-ledelse litt annerledes strukturert enn det mange andre studier er, og vi har mindre pensum, så jeg må innrømme at jeg har lest veldig lite de tre årene jeg har gått på TV-skolen.
Hun har likevel noen tips til hvordan man kan jobbe når man får eksamensoppgavene.
– Jeg strukturerte det vel alltid sånn at jeg printet ut eksamensoppgaven og hadde den foran meg, og streket ut de tingene som var viktigst sånn at jeg ikke gikk glipp av noe.
Hun tror det er spesielt viktig å lese oppgavene nøye.
– Jeg liker også å ha en ja-fase hvor alt er lov, hvor jeg skriver masse uten å tenke på for eksempel kilder, og så ser jeg hva som kommer ut av det.
– Etterpå går jeg tilbake og ser gjennom det litt mer kritisk. Det skaper rom for å skrive slik at jeg får ut alt jeg har i hodet, forklarer Lykke Sofie.
Cirka hvor mange timer i uken brukte du på å studere?
-Veldig mange, fordi dette studiet er slik at man ofte er på skolen til sånn 19-20 om kvelden i perioder.
Selv om ukene var noe varierende, oppsummerer hun med at studiet krevde mye tid.
– Jeg brukte nok i alle fall en 7-8 timer, mens vi i noen perioder var på skolen i 12 timer.
– Det er et studie som krever at man er veldig mye fysisk til stede, så det er ikke så mye tid til jobb ved siden av, forteller hun.
LES OGSÅ: Hvordan lykkes med studiet Medier og kommunikasjon?
Har du noen hjelpemidler du kan anbefale?
– Det er vel mest appen Pomodoro.
Pomodoro er en app som hjelper med studieteknikken med samme navn, som går ut på å jobbe i 25 minutter før man tar en pause på 5 minutter.
– Jeg brukte også mange lister, jeg elsker lister og skriver ned alt jeg skal gjøre, enten med penn og papir eller i en app.
– Jeg har brukt "Google keep" mye, som er fin fordi man kan dele listene med andre hvis man for eksempel har gruppearbeid, fortsetter Lykke Sofie.
LES OGSÅ: Hvordan lykkes med faget SVEXFAC?
Gjorde du noe på fritiden, som du mener gjorde deg til en bedre student?
– Det er vel det å ha et nettverk, og noe som var verdifullt for meg var å ha et nettverk utenfor studiet.
– Det kan bli litt sånn at man havner i en boble, så det er litt deilig å komme seg ut av den og få et litt annet perspektiv på ting, utdyper hun.
På fritiden gikk Lykke Sofie blant annet på pole dance.
– Der møtte jeg folk fra helt andre studier, noe som også hjalp meg i mitt studie hvis vi plutselig trengte noen til et intervju, eller gjester i studio. Så nettverk er alltid verdifullt, tenker jeg.
Har du tre tips til hvordan man kommer seg best mulig gjennom TV-ledelse?
– Ikke vær redd for å spørre når du ikke forstår noe, det tror jeg gjelder for alle. Det er veldig mange ganger jeg har gått med noe og tenkt at dette bør jeg vite, men så får jeg ikke vite det fordi jeg ikke har spurt.
– Prøv å dele opp ting som virker veldig store, og lag ting i mindre kategorier. I TV har vi ofte kjempestore prosjekter som virker overveldende, så da er det viktig å stykke dem opp slik at de blir mer håndterbare, fortsetter hun.
– I TV-ledelse, som jobber i team med folk som går andre linjer, kan dette være litt frustrerende av og til. Så det å forstå at folk har forskjellige erfaringer og perspektiver, og prøve å sette seg inn i hvordan andre ser ting, tror jeg generelt er verdifullt.
LES OGSÅ: Filmene som hjelper deg forstå ex.phil
Har du noen råd til andre som fullfører samme utdanning og som snart skal ut i jobb?
– Man må være skikkelig på ballen, i TV spesielt må du ta kontakt med folk og ikke være redd for å ringe. Man må være på, og ikke være redd for å vise seg fram og å ta plass.
Det å ringe folk sier hun at man ofte møter på i TV-bransjen.
– Så tren på å ringe, for det er det mange som synes er veldig skummelt.