(StudentTorget.no):

En hjemmeeksamen er en eksamensoppgave der du uten overvåkning skal besvare en faglig oppgave utfra aktuell faglitteratur og pensum. For veiledning i hvordan det akademiske innholdet skal formes og formuleres, kan du sjekke ut linkene nederst i artikkelen. 

Dette er en guide til det som kan være enda vanskeligere: å komme i gang, og få skrevet oppgaven før den siste dagen, i en tilstand av panikk. 

Vi har hentet tips fra forskjellige bøker om oppgaveskriving under tidspress. Også har vi snakket med en skrivementor på OsloMet. 

 

Din (vaklende) mentale helse under hjemmeeksamen

En hjemmeeksamen er en fysisk og mental påkjenning. Du skal måles på hva du kan demonstrere at du har forstått av pensum, og du er ikke en gang så sikker på det selv. 

– Det er flere av oss mentorene som har opplevd at mange er stressa over oppgaveskriving, forteller skrivementor Oda Nedrejord, fra Studieverkstedet på OsloMet.

 

 

En ting du neppe synes du har tid til under hjemmeeksamen er trening. Men fordelen ved å trene er at du sover bedre om natta, er i bedre humør og sannsynligvis ser lysere på utsiktene for å overleve eksamen. Og så må du ta noen pauser fra skrivinga uansett. 

– I forhold til stress, er det veldig lurt å ta seg pauser og sove om nettene, sier Nedrejord. 

Det er også viktig at du spiser godt, sunt og jevnlig. Hjernen er kanskje det organet som bruker flest liter på mila, og det er viktig å holde den kjørende.

Sentralstimulerende stoffer er din venn. Det vil si kaffe. Koffein stimulerer hjernen og hjelper konsentrasjonen, men pass på så du ikke drikker for mye, da du ender opp med kaffenerver - skjelven og med lettere noia.  


 

Før hjemmeeksamen

En del forberedelser kan gjøres i forkant av hjemmeeksamenen. En av disse er selvfølgelig lesing av pensum. 

– Vi anbefaler folk å lese pensum lenge før en hjemmeeksamen, så de bare kan konsentrere seg om skrivingen, sier Nedrejord. Verdt å ta med seg.

 

 

I dagene opp mot hjemmeeksamen kan du gjøre noen praktiske tiltak. I boka «Lynspeciale - Sådan gør du!» av den danske coachen Mette Bjørn, slås det et slag for å lage en ramme så du får arbeidsro resten av uka: Sørg for at folk vet at du ikke blir særlig tilgjengelig, skru av lyden på mobilen, kanskje til og med legg den vekk. Kjøp inn mat og frukt til kjøleskapet. Finn frem litteratur, og sett deg inn i de formelle kravene til oppgaven.

LES OGSÅ: Ti sitater som inspirerer deg før eksamen

 

Første trinn: Forstå hva oppgaven går ut på

Når du har fått utlevert hjemmeeksamen, forteller skrivementor Oda Nedrejord at det er viktig at du leser oppgaveteksten nøye. For å gjøre dette kan du ta den fra hverandre og se på viktige begreper. Målet er at du får besvart hele oppgaven. Ellers kan en uke fort være bortkasta. 

LES OGSÅ: Tips til deg som skal ha hjemmeeksamen

 

Andre trinn: Kom i gang med skrivingen!

Asbjørnsen og Maasø har skrevet Bachelorboka, og de legger vekt på at det er viktig å komme tidlig i gang med å skrive under en hjemmeeksamen, og mener altfor mange tror de må lese og tenke ferdig først. Dette er feil. Du kan tenke mens du skriver.  

Skrivementoren fra HiOA anbefaler også å bare sette i gang med å skrive om temaet, helt uten struktur, for å få en fornemmelse av det du skal skrive om, få ut ideer og komme i gang. 

– Du blir veldig fort streng med deg selv. Det blir vanskelig å skrive hvis du blir altfor opptatt av det formelle og språket, forklarer Nedrejord. 

Asbjørnsen og Maasø anbefaler her for eksempel å skrive alt du kommer på om emnet på fem minutter. Dette kan både fungere som oppvarmingsøvelse eller som utgangspunkt for den videre skrivinga.

Det kan også være lurt å idemyldre, forteller Nedrejord. 

– Da får du frem det du tenker er viktig fra starten av, og kan heller ta vekk etterhvert. Men du får i hvert fall ned alle ideene dine når du er opplagt og klar for å starte med hjemmeeksamenen. 

 

 

Tredje trinn: Lag en struktur for oppgaven

Etter at ideene og/eller friteksten din er nede på papiret, er det lurt å skrive en disposisjon for oppgaven, for å skape en struktur som du bygger opp oppgaven etter. 

– Når du lager disposisjonen, er det viktig å ha problemstillingen for øye, og kikke på den hele veien mens du skriver, så du får med den røde tråden, sier skrivementoren. 

Asbjørnsen og Maasø legger vekt på at oppgaven skal ha en tydelig struktur som er lett å følge for en leser som ikke er deg selv.

Oppgaver som er lengre enn fire-fem sider, anbefaler de å dele opp med forskjellige overskrifter, og det er lurt å notere omtrent hvor mange tegn du skal ha i hvert avsnitt, for å unngå det sensorene i følge Bachelorboka kaller "å bygge en marmortrapp opp til utedassen". Det vil si å skrive en laaaaang innledning til en syltynn drøfting. 


 

Fjerde trinn: Skriv innholdet

I denne delen bruker du disposisjonen som utgangspunkt. I følge coach Mette Bjørn, er det en god ide å starte med å skrive innledningen, deretter skrive de sentrale delene, og så skrive avsnittene som får de til å henge sammen. Til sist skriver du konklusjonen, hvor du samler opp alle delkonklusjonene fra avsnittene dine. 

Hvis du sitter fast i denne delen av skriveprosessen, kan det være en god ide gå tilbake til idemyldringen igjen, eller se på det man har skrevet fra friskrivingen. 

Selvkritikk kan være veldig lammende, og det er ofte lettere å komme videre med teksten når du har noe å ta av. Ikke gi deg, selv om du har lyst. Ikke sjekk Facebook. Ikke sett på en klesvask. 

LES OGSÅ: Åtte ting du ikke bør gjøre før en prøve

 

Femte trinn: Les gjennom og skriv om

Når du ser på en dataskjerm lenge nok, blir du blind. Asbjørnsen og Maasø anbefaler derfor å lese teksten din høyt for deg selv, for å avsløre kronglete setninger, uforståelig språk og gjentakelser. 

Rett til innledningen din etter at du har lest igjennom hele oppgaven, så det du sier du skal skrive om, faktisk er det du skriver om. 

Hvis det er tid til det, kan det være en god ide å få en du kjenner til å lese korrektur for deg. De kan se noen andre ting. 

Selv om det i de innledende fasene kan være lurt å bare skrive rett fra levra, sier Bachelorboka at det er viktig at det siste utkastet er "slæng"-fritt, faglig og saklig skrevet. 


 

Sjette trinn: Avlever

Ikke glem å avlever. Husk at det som regel er kø ved printerne på skolen, så møt for all del opp i god tid hvis du ikke har printer hjemme.

Ta deg en øl. Senk skuldrene. Og se nå å få tatt den klesvasken.