(StudentTorget.no):

Eksamen er en situasjon hvor du skal sitte stille lenge, og klemme ut det du kan av pensum av hjernen. Det er viktig å ha en sunn hjerne, ved over tid å trene og spise sunt. Men på kort sikt finnes det også lure triks for å få nevronene i sving.

 

Koffein

Koffein er en kjent og kjær oppkvikker. En metastudie publisert i Journal of Alzheimers Disease i 2010, oppsummerer at koffein virker forbedrende på våkenhet, konsentrasjon, og humør. Man skal bare være oppmerksom på at koffeinens effekt varierer avhengig av dose og toleranse: litt kaffe er angstdempende og øker velvære, men for mye kan føre til angst og frynsete nerver.

 

Tyggis

Å tygge tyggegummi kan også øke årvåkenhet, hjelpe oss til å holde konsentrasjonen, samt forbedre reaksjonstiden vår, viser en studie ved Cardiff University.

– Tygging stimulerer trigeminalnerven, som stimulerer deler av hjerne som har med årvåkenhet å gjøre. Og vi vet at tygging øker hjerterytmen, som i sin tur øker blodtilførselen til hjernen, forklarte professor Andrew Smith, til Daily Mail.


 

Glukose

Glukose, i kroppssammenheng blodsukker, er cellenes primære energikilde, og fungerer som en booster for hjerneaktivitet. I en metaundersøkelse publisert av NASA i 2007, viser forskerne til at glukose har en positiv virkning på kognitive funksjoner som hukommelse, oppmerksomhet, motivasjon og årvåkenhet.

De primære kildene vi får glukose fra, er karbohydrater eller stivelse og sukker, og inntak av slike påvirker økning og fall i blodsukkeret. Det er derfor viktig at man spiser frokost før eksamen, og sukkerholdige drikker har blitt vist å forbedre mentale prestasjoner på kort sikt. Motsatt er det vist at lavt blodsukker fører til dårligere prestasjoner, så det er viktig å huske å spise i god tid.

LES OGSÅ: Slik gjør du en all nighter

 

Nikotin

Det har i flere årtier vært kjent at nikotin virker forbedrende på såkalte kognitive funksjoner. Spesifikt snakker vi da om bedre hukommelse, oppmerksomhet og romlig sans, skriver forskere fra blant annet Karolinska Institut i Sverige. Så om du røyker, er ikke eksamensdagen dagen å slutte med dette på.


 

Sitron

Å spise sitroner er fremmende for oksygenomløpet i hjernen, i følge Pierce Howard, ph.d. og leder for Applied Cognitive Sciences i North Carolina. I boka, The Owners Manual for the Brain, skriver han at sitroner har en renere konsentrasjon av negativt ladede ioner, som øker oksygenomløpet i hjernen. Dette fører i sin tur til at man blir mer årvåken, mindre trøtt, og får mer mental energi.

LES OGSÅ: Blind klagesensur blir standard innen høyere utdanning

 

Fysisk aktivitet

Apropos blodomløp, gir fysisk aktivitet økt blodtilførsel til hjernen, noe som øker konsentrasjonen rett etter, viser en metaundersøkelse publisert i Journal of School Health i 2005. Det kan derfor være en god ide å få med eksamensvakten på en liten gåtur, eller å ta noen froskehopp mens du er ute på pause.

LES OGSÅ: Eksamensnerver - slik unngår du dem

 

Fikling

På en mindre skala, er en aktivitet som hjelper mange med fokus, å fikle med noe med hendene. Under tenkepauser, når du ikke skriver, kan fikling være en god måte å øke konsentrasjonen på. Fiklingen bør ikke være forstyrrende for andre, så gode fikleredskaper kan være en penn man snurrer rundt fingrene, en glatt sten, en liten ball, eller noe å klemme på. Bruk fantasien, og husk at det skal bli godtatt av eksamensvaktene.