GÅR PÅ DANSESKOLE I NEW YORK: Anna, Sigrun og Marianne lever ut dansedrømmen i New York.
Det bor drøye åtte millioner innbyggere i storbymetropolen New York City. StudentTorget har møtt tre av dem. Anna Strand Andersen, Sigrun Birkeland og Marianne Støylen går på danseskolen ”Dance New Amsterdam,” midt imellom Broadway og Chinatown, downtown Manhattan. Er det like bra som det høres ut?

De tre har vært her siden august og planen er å bli her til februar. Sigrun (25) og Marianne (23) har hver sin bachelorgrad fra ballethøgskolen i Norge, Anna (21) ønsker å søke seg dit når hun kommer hjem, eventuelt til skoler her i USA.

 

Hvordan er skolen lagt opp?

Sigrunn: På mange måter er vi mye friere her enn i Norge til å legge opp hverdagen vår selv. Vi går paa et såkalt internasjonalt visaprogram, og dermed har vi klasser sammen med studenter fra hele verden.

Anna: Kravet er at vi må være med på minst 35 danseklasser hver måned.

Hver klasse varer i gjennomsnitt to timer, så det betyr at vi som regel tar to klasser hver dag. Med mindre de bestemmer seg å ta en shoppingtur på Fifth Avenue istedet, selvsagt...

Foreløpig har det ikke blitt så mye shopping. Kanskje fordi timeplanen deres på skolen er spennende nok i utgangspunktet? Moderne dans, ballett, yoga, jazz, magedans, pilates, thai massage (!) og mye mer. Hver måned kommer også nye, kjente dansere innom som gjestelærere.


Jentene bor i en litt sliten, men koselig leilighet i området Astoria rett utenfor Manhattan. De betaler 2100 dollar i måneden, noe som tilsvarer ca 4200kr hver per måned.

- Det var kjempevanskelig å finne leilighet da vi først kom hit! sier Marianne. Spesielt når man er tre stykker. Veldig få leier ut for mindre enn et år av gangen og man skal passe seg for å bruke en megler som kan komme til å ta masse penger av deg. Dessuten er banksystemet faktisk mye lenger etter enn i Norge. Amerikanere ler av begrepet ”nettbank” fordi det ikke eksisterer her enda. Istedet brukes et gammeldags system der man betaler husleie og andre regninger med sjekker som man sender i posten.

LES OGSÅ: Norske Kristina (23) studerer drama i USA

Jentene anbefaler å bruke internettsiden www.craigslist.org for å finne leilighet. Dessuten må man regne med at standarden på leilighene her ikke er på langt nær like høy som i Norge dersom man vurderer å bo og studere her.

 

Er det dyrt å bo i New York?

Anna: ja, det er selvsagt ikke billig. Og på grunn av nye regler hos Lånekassen får vi ikke støtte til oppholdet her.


Sigrun: Det var grunnen til at jeg ikke hadde råd til å være her lenger enn et halvt år, det blir for dyrt.

Både Sigrun og Marianne overlever på etableringsstipendet de har fått fra Statens Kunstnerstipend i Norge, i tillegg til sparepenger. Anna bruker også av sparepengene sine.

LES OGSÅ: Eirik fikk Fulbright-stipend til å studere film i USA

Marianne: Problemet er at vi har ikke tillatelse til å jobbe her, så derfor får man heller ingen penger på den måten. Men på den annen side; dollaren er veldig lav (ca 5,5 kr per dollar) så pengene rekker langt!

Til tross for pengemangel; jentene virker som om de har det veldig gøy:

Anna: Vi har vaert på to konserter her til nå: Bjørk og Turboneger. Å se Bjørk i Madison Square Garden var STORT! Etterpå dro vi på ”afterparty” og dit kom både Bjoerk selv og oppvarmingsbandet hennes. Timbuktu var der også, og Bjørk stod i kø for å kjøpe sin egen øl. Det var det samme etter Turbonegerkonserten i Times Square; vi dro på fest med hele gjengen etterpå og hadde det kjempegøy!

LES OGSÅ: Sigurd studerer økonomi og ledelse i USA

Det er rett og slett en helt annen stemning her enn hjemme i Norge. Folka er mye mer åpne og hjelpsomme, og de har en mye lavere terskel for å snakke med fremmede.


De fleste utesteder stenger rundt fire om natten (selv om noen holder åpne så lenge det er god stemning) og da er det vanlig å gå på restaurant , sitte ned og bestille fin mat fra menyen..!
 
Savner dere Norge?
(Unisont) Ikke foreløpig!