Du kan få støtte fra lånekassen til å ta første året av en bachelorgrad i USA. I Norge. I tillegg jobbes det mot full støtte også i USA. Enkelte skoler er allerede godkjent av lånekassen.

Etter at lånekassen sluttet å støtte første året av en fireårig bachelorgrad i USA, et såkalt freshman year, har antall søkere til studier i USA gått kraftig ned. I Norge vurderes nemlig dette tilsvarende tredjeklasse på videregående skole. American College of Norway (ACN) tilbyr «freshman year» i Moss med full støtte fra lånekassen.

 

Grundig forberedelse og bedre karakterer

– Hvorfor er det interessant å ta første året av en amerikansk bachelorgrad i Norge, når målet er å dra til USA?

– Mange lar seg skremme av den omfattende søknaden amerikanske universiteter krever at man fyller ut. Det er mye man ikke vet, som må fikses. I tillegg til at du kan ta alle kursene førsteåret i USA tilbyr, hjelper vi deg med alt det praktiske – fra å fylle ut søknaden, til å forberede deg på hva som venter ved et amerikansk universitet. I tillegg får man også støtte fra lånekassen, forteller Krista Lauritzen, daglig leder ved ACN.


 

Vitnemål fra USA

Fullført år gir et vitnemål fra University of North-Dakota. Deretter kan man søke om opptak ved et hvilket som helst universitet i USA, og begynne rett på andre året.

– Hvis man ikke har gode nok karakterer fra videregående til å komme inn på feks Berkley, kan året hos oss forbedre dine karakterer, og forberede deg til en svært annerledes studiehverdag i USA, legger hun til.

Selv har de en snittgrense på 4,5, og tok i år opp 50 studenter.

– Vi hjelper deg også med å finne Amerikanske universiteter med godt rennomè.

 

Velg rett alternativ

– Ønsker du å ta kun ett studieår i USA, anbefaler jeg å først ta et år i Norge, råder Tove Lain Knudsen, studentrådgiver i U.S - Norway Fullbrightfoundation for Educational Exchange.

LES OGSÅ: Hva er en Associate degree?

– Finnes andre alternativer?

– Vi leter stadig etter alternativer. Noen skoler kvalifiserer også til støtte til første året. Vi arbeider med å få inn flere, men har nå faktisk hele femtiseks skoler som er godkjent for studiestøtte, forteller hun. Mange av disse er i toppskifte prismessig, men også ofte kvalitetsmessig.


Listen over disse finner du her.

Les om støtteordninger på www.fullbright.no.

 

Skoler som lar deg hoppe rett på andre året, fra vgs:

• Augustana College, Sioux Falls
• California Lutheran University
• Clark University
• Concordia College
• Lewis & Clark College
• Linfield College
• Luther College
• North Park University
• Pacific Lutheran University

LES OGSÅ: En vanlig hverdag på amerikansk high school

(www.fullbright.no)

 

For mer informasjon:

www.americancollege.no
www.usastudier.no
www.fullbright.no
www.ansa.no
www.lanekassen.no

 

Studenter skremmes av søknaden

 
Tredjeklassingene Johan Sørum og Magnus Mjøsund ved St.Hallvard videregående skole, sikter mot studier i USA, men etterlyser mer informasjon om søknadsprosessen. På utdanningsmessa i Spektrum i januar fikk de opplysningene de trengte.
Hva skriver man i en søknad som ber deg skrive tjuefem sider om deg selv? Hva regnes under såkalte «utenomfaglige» aktiviteter? Trenger man språktest?

– Mange kommer til oss og fortviler. Hva skal de skrive? Så viser det seg at de både har drevet med idrett og hatt faste dager i uken hvor de hjelper mormor med daglige gjøremål. Dette må man bruke for alt det er verdt, forteller Lauritzen.

 

Omfattende prosess

Og ganske riktig. De kommende studenter lar seg skremme av søknadens omfang.

– En store utfordring er søknaden, men samtidig bekymrer man seg også for om man får venner, økonomisk støtte og slike ting, forteller Johan Sørum, tredjeklassing ved St. Hallvard videregående. Han og klassekamerat Magnus Mjøsund har tatt turen til utdanningsmessen i Spektrum 2008. De snuser begge på muligheten for å studere i USA, og syntes tilbudet til ACN er fristende.

LES OGSÅ: Idrettsstipend for norske studenter - kombiner idrett og utdanning


– Det er viktig å tenke på om man får støtte, og hvordan man skal finansiere året, men mest av alt bør man betrakte studiet som en investering. Jeg tenker først og fremst på å bare ta ett år i utlandet, smiler Sørum.