Hvordan kom du fram til at det var til Skottland du ville dra?

Jeg har bestandig vært bestemt på å dra til utlandet for å studere, da jeg anser fordelene det gir som verdifulle, samtidig som utfordringene det fører med seg vil gi meg noe å vokse på.

 

Utveksling til Storbritannia

Navn: Kristi Wiull

Alder: 23

Studieretning: Business Management med HR

Studiested: Heriot-Watt University, i Edinburgh, Skottland

 

Forhåpentligvis, vil jeg etter utenlandsoppholdet mitt sitte igjen med en utvidet forståelse for kultur og språk, større selvstendighetsevne, samt opplevelser og minner jeg ikke ville vært foruten.

Jeg ønsket meg til Storbritannia på grunn av språket og tryggheten i den korte reiseveien.

Opprinnelig, så jeg for meg å reise til London, men fant omsider ut at det ble en for kaotisk by for meg.

Jeg hadde venner og bekjente, som snakket veldig varmt om Edinburgh, og endte til slutt med å søke meg til Heriot-Watt University.

  

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen til bachelorgrader i Storbritannia skjer gjennom UCAS, et system jeg vil tro tilsvarer Samordna Opptak i Norge.

Skolene ser ikke bare på karakterer, men også på tillitsverv, motivasjonsbrev og anbefalingsbrev. Det er litt omfattende, men jeg synes det var greit å gjennomføre.

Man kan søke opptil fem ulike programmer på forskjellige skoler, for så å godta eller avvise de tilbudene du mottar.


 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Jeg studerer International Business Management med fokus på Human Resource Management.

Det er et studieløp på fire år, hvorav de to første er ganske generelle og så og si felles for de ulike retningene innenfor fagområdet business.

Etter dette, nuller det seg mer inn mot det programområdet man går, og man får også flere valgmuligheter til å velge de fagene som motiverer og interesserer deg mest.

Undervisningen foregår både gjennom større forelesinger og mindre ”tutorials”, som ledes av skolens PhD-studenter.

Jeg trives godt med en del selvstudier og er fornøyd med tilnærmingen til læring de har på Heriot-Watt.

LES OGSÅ: Hvorfor jeg valgte å studere i Skottland

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Skottland og i Norge?

Har aldri vært student på universitetsnivå i Norge, men ut ifra samtale med venner i Oslo, har jeg inntrykk av at jeg får mer frihet enn dem, med tanke på oppsett av undervisningen.

Semestrene er svært intensive, men til gjengjeld korte, noe som gir gode muligheter for jobb og/eller internships i ferier, når man kan tilby arbeidsgivere lengre ansettelsesperioder.

I tillegg, er det selvfølgelig en utfordring å følge undervisningen på et annet språk, spesielt med den spenstige aksenten skottene har, men dette er noe som man fort venner seg til, og man ender opp med en verdifulle språkegenskaper, når man etterhvert blir mer dreven.


 

Hvordan er en vanlig dag i Skottland?

Utenom studentmiljøet, er det beste med tilværelsen i Edinburgh byen i seg selv.

Er vanligvis ikke så observant på omgivelser, men tar ofte meg selv i å tenke over hvor vakkert det er her. Jeg synes det er en gjennomgående behagelig atmosfære, folk er hyggelige, åpne og enkle å ha med å gjøre.

Været er derimot ustabilt og uforutsigbart, og jeg har som regel alltid med meg både solbriller og paraply, siden det været du våkner til om morgenen sjelden er en god indikator på det du møter gjennom resten av dagen.

Dagene går stort sett i en busstur ut til skolen, undervisning og lesing, før vi ofte gjør noe sammen på kveldene f. eks. middag, trening, en tur på bar e.l.

LES OGSÅ: Mathias studerer språkvitenskap i Skottland

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet er helt fantastisk og er den klart største årsaken til at jeg trives så godt her.

Det er mange norske studenter i byen og sammen kan vi nesten betegnes som en stor familie.

Man merker at vi nordmenn klamrer oss en del til hverandre, men om man vil utvide vennekretsen i andre retninger er det lite problematisk å skaffe seg internasjonale venner.

Studentorganisasjonene ANSA og NORSA arrangerer stadig store og små sammenkomster, som f. eks. fadderuken, halloween, bowling, julebord, 17. mai osv., og ikke minst nyttårsballet på The Balmoral, som også trekker til seg mange ikke-Edinburghere.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Når det kommer til leiepriser, avhenger det selvsagt av standarden man ønsker.

Sammen med to venner, betaler jeg 1600 GBP for en stor, relativt moderne leilighet midt i byen og synes ikke det er noe urimelig.

Mat og drikke holder et generelt lavere prisnivå, og alle nordmenn her fryder seg over pints for en tredjedel av prisen hjemme.

Skolepenger spiser en del av støtten og valutakursen er en bestandig usikkerhet, men med litt fornuft og planlegging, holder man hodet helt fint over vann.

LES OGSÅ: Ann-Cathrine Sollie studerer politikk og internasjonale relasjoner i Norwich, England

 

Vil du anbefale andre å studere i Skottland, og har du noen tips til nye studenter?

Å studere i Edinburgh er en av de beste avgjørelsene jeg har tatt, og jeg anbefaler det på det varmeste!

Jeg gleder meg til å komme tilbake, så snart jeg reiser herfra.

Mitt tips til tilkommende studenter, er å ta nytte av den friheten man har til å disponere sin egen tid, og skape en god balanse mellom skolen og det sosiale.