Jeg kan selvfølgelig bare snakke for meg selv og mitt universitet (City University), men dette er et eksempel på hvordan en uke kan se ut som en andreårsstudent på journalistikkstudiet. Som på de fleste studier er timeplanen annerledes første og andre semester. Her har jeg valgt å kombinere timeplanene. Det vil derfor se ut som det er en del flere timer i uken enn det faktisk er. I første semester hadde jeg 15 timer i uken, andre semester hadde jeg 21.

 

Mandag

10.00 - 12.00 Writing and reportage
Dette faget bygger videre på faget Introduction to Reporting and Writing fra førsteåret. Det ligger mye i ordet hva dette faget er – rett og slett skriving. Dette året har fokusert på å skrive kort og presist. I fjor var fokuset mer på å lære oss å skrive godt, mens i år har vi hatt kortere oppgaver. Jeg trodde det skulle være enkelt, men det viste seg å være svært vanskelig å plukke ut de riktige sitatene fra intervjuobjekter og si alt jeg ville si med få ord. Oppgavene dette året har vært et portrettintervju (https://upcirclebeauty.com/blogs/upcircle/the-roots-of-upcircle-a-chat-with-anna), en anmeldelse og en feature med minst tre kilder.



13.00 - 15.00 Employability and Enterprise Skills for Journalists
Igjen ligger innholdet i faget mye i ordet. Dette faget handler om hvordan man skal få seg en jobb når studiet er over. Vi måtte gjennom et falskt jobbintervju, presentere en businessidé i gruppe og produsere en online portfolio (https://heddajfors.wordpress.com/). Et nyttig fag, der jeg blant annet har lært at en engelsk CV er meget ulik en norsk en.


16.00 - 18.00 Introduction to Advanced Practical Journalism
Dette faget er kun for å forberede oss til et fag vi skal ha til neste år. Faget går ut på å produsere et helt magasin. Dette faget tok for seg en del av de mest grunnleggende ferdighetene man må ha i Adobe-programmet InDesign, for å kunne produsere et estetisk vakkert magasin. Jeg koste meg skikkelig i disse timene og gleder meg til å gjøre mer av det til neste år.

LES OGSÅ: Starten på slutten – Hedda Johansen Fors reflekterer over tiden som journalistikkstudent i London

 

Tirsdag

09.00 - 12.00 Online and Social Media Journalism
En del om hvordan den journalistiske bransjen har måttet tilpasse seg en online platform, en del om hvordan man skal markedsføre seg selv på sosiale medier, og en del om fake news og andre utfordringer. Vi hadde en online news day, som går ut på å produsere innhold på dagen og laste det opp på en nettside. En oppgave var også å produsere en portfolio med en feature (jeg skrev om russetiden) (https://heddajfors.wordpress.com/2019/04/16/russetid-the-norwegian-month-of-insane-partying-reckless-spending-and-exclusion/), pluss skjermbilder av hvordan vi promoterte innlegget på sosiale medier, og forklaringer på hvorfor dette ville gi suksess.



13.00- 15.00 Shorthand (valgfag)
Shorthand er et gammelt skriftspråk for journalister, og det er også ofte brukt i rettssaker. Det går ut på å erstatte bokstaver og deler av ord med tegn som er raskere å skrive. Dette betyr at man har en større sjanse for å diktere alt ord for ord enn hvis du skulle ha skrevet alt i så kalt «longhand». Det er ingen oppgaver i den forstand, men prøver stort sett hver time etter jul for å teste hvor raskt man klarer å skrive. Jeg kom opp til 100 ord i minuttet.

 

Foto: Hedda Johansen Fors

LES OGSÅ: Å uteksamineres under en pandemi

 

Onsdag

09.00 - 11.00 Power without Responsibility
Det mest akademiske faget i år. Det handlet om hvordan media påvirker samfunnet og hvordan media må ta ansvar for sin påvirkningskraft. Vi lærte om en del spennende saker og teorier. Vi hadde et gruppefremlegg der vi snakket om hvordan realityprogrammer som Love Island påvirker seerne, og et essay, der jeg skrev om kjønnsstereotypier i Friends og The Big Bang Theory.

12.00 - 14.00 Shorthand (valgfag)

LES OGSÅ: Forskjellen på England og Norge

 

Torsdag

09.00 - 11.00 Shorthand (valgfag)
Shorthand er seks timer i uka fordi det er så viktig med regelmessig øving og input. Det er jo faktisk som å lære seg et helt nytt språk.


 

12.00 - 14.00 Visual Journalism (valgfag)
I korte trekk handler dette faget om å ta bilder. Vi lærte ulike teknikker samt litt bilderedigering i photoshop. Oppgavene var et essay om en fotograf, et essay om arbeidserfaring innenfor fotografi og en bildeportfolio (https://heddajfors.wordpress.com/photos/).

LES OGSÅ: Ni grunner til å studere i Storbritannia

 

Fredag

14.00 - 17.00 / 09.00 - 17.00 Audio and Video Journalism
Dette faget bygger også videre på et fag fra i fjor. Første semester var det kun tre timer i uken, men halvveis i andre semester var det hele dagen. Første del var mye teori og litt praktisk arbeid om hvordan man skal produsere en god radio- eller TV-pakke, og gode radio- og TV-program. Siste del brukte vi på ha news days. En øvelse hver til radio og TV, og to ordentlige. Det var veldig hektisk og krevende, men også veldig gøy. På begge dagene var jeg «behind the scenes» og drev med det tekniske aspektet, noe jeg synes er veldig gøy.