Hvordan kom du frem til at det var til London/Storbritannia du ville dra?

Fra jeg var yngre, har jeg alltid hatt en drøm om å bo i London, da jeg skulle begynne å studere innså jeg at det var en fin mulighet til å følge drømmen.

 

Utveksling til Storbritannia

Navn: Victoria Anita Høymork

Alder: 20

Fra: Kolbotn

Studerer: Kriminologi

Studiested: Kingston University, London, England

 

For meg, var det et enkelt valg at det var London jeg ville til, men jeg er glad jeg valgte et universitet som er utenfor sentrum.

Kingston er en koselig liten by og det tar kun 20 minutter med toget inn til sentrum. Jeg liker å bo sentralt, uten å nødvendigvis bo midt i sentrum, da er Kingston perfekt.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Storbritannia og i Norge?

Den største forskjellen mellom Norge og Storbritannia, er hvor høflige folk er.

Stopper biler for deg, løfter man hånden for å takke, selv om det er ved en fotgjengerovergang.

Går man inn eller ut på kafé og møter noen i døren, er det normalt at man holder opp døren for hverandre.

Blir man invitert på te hos noen, betyr dette som regel middag og det lønner seg å komme sulten.

Jeg har også flere engelske venner som ikke inviterer venner hjem til seg før man er godt kjent, dette er fordi for mange, spesielt den eldre generasjonen, er hjemmet noe privat.

Derfor har man pubene, som er veldig sosiale og populære.

Det er også alltid noe å gjøre og oppleve, hjemme i Norge syntes jeg ofte søndager kan være kjedelige, men siden alt er åpent her hele uken, er det alltid noe å finne på.

 

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Forrige studieår, hadde vi all undervisning på universitetet; vi hadde fire fag, som varte tre timer hver. Dette gjorde det lett å lese seg opp til forelesningene, fordi vi hadde hele faget i en ‘sitting’.

Det var en del å lese selv utenom forelesningene, men alt føles fornuftig, ettersom det man har lest om blir snakket om i forelesningene.

Hver uke, er det nye temaer man lærer om, så det lønner seg å møte opp til hver forelesning, men alt av presentasjoner blir lagt ut på nett, hvis man ikke får møtt opp.

Til jul, hadde jeg ikke eksamen, kun innleveringer og en gruppepresentasjon.

Innleveringene blir lagt ut i god tid i forveien og planlegger man godt, er det fint mulig å skrive oppgaven før desember.

Til sommeren, skulle jeg egentlig ha en eksamen, den skulle vare i 1 time og være en blanding av ‘multiple choice’ og kortsvarsoppgaver. Siden England gikk i lockdown, ble eksamenen gjort om til en oppgave.

På studiet mitt, er vi mellom 80-180 personer, det varierer litt fra forelesning til forelesning.

Timeplanen min i år blir annerledes, på grunn av korona. Halvparten av forelesningene mine blir på skolen og halvparten online, og hvert fag er delt opp til å vare i halvannen time.

Første året har vært en blanding av sosiologi og kriminologi, men andre året kan man velge noen fag selv, og jeg har kun kriminologifag.

Mange tror kriminologi er et studium hvor man ender opp som etterforsker etter endt utdanning. Det er ikke nødvendigvis sant.

Studerer man kriminologi, studerer man hvordan lovene blir laget, hvordan lovene blir brutt, og hvordan samfunnet reagerer på at lovene blir brutt.

Vi har snakket litt om psykologi, mye om samfunnet og hvordan samfunnet er bygd opp, vi har vært med og sett på rettsaker, og skrevet oppgaver om hvordan rettssystemet er bygget opp.

Det er et relativt teoretisk studie, noe man burde være klar over før man starter.


 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

En vanlig studiedag for meg, er som regel veldig kort.

Så jeg har som oftest tid til å lese, ta en kaffe eller sove lenge før forelesning.

Den lengste dagen min i fjor, var fra 9-17, men da hadde jeg en pause på to timer imellom forelesningene.

Jeg hadde også flere dager i uken fri forrige studieår.

Ettermiddager og kvelder blir ofte brukt på biblioteket med venner, for å enten studere eller sosialisere. Det er mye fritid til å lese og gjøre seg kjent med stoffet.

LES OGSÅ: Personal Statement - Hvordan skrive et godt motivasjonsbrev?

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Storbritannia?

I starten, syntes jeg det som var mest utfordrende var faguttrykk, men dette kom seg fort.

Jeg kan derimot forestille meg, at hvis man studerer lengre nord i England, at noen dialekter kan være en utfordring, ettersom de kan være litt vanskelig å forstå.

LES OGSÅ: Slik søker du restplasser i Storbritannia

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

I Kingston, kan du bo veldig billig og veldig dyrt.

Første året, er det normalt å bo på skolen sine boliger kalt «halls of recidence».

Disse er som regel ganske billige, og har både strøm, vann og internett inkludert. Her deler man som regel kjøkken med alt fra 3 andre til 15 andre. Mange steder kan man få eget bad.

Bor man i privateide boliger, kan man bo både dyrt og billig, noen steder er strøm, vann, internett og etc. inkludert, andre steder ikke.

Det er lurt å dra på visninger og gjøre god research, før man flytter inn et sted, for å være sikker på at man får det man betaler for.

Det finnes også mange privateide studentboliger. Dette er altså boliger som et privat selskap har lagd, tilpasset studenter.

Disse er ofte litt dyrere, men man får ofte noen «goder» ved å bo slik, som for eksempel treningssenter, kino, vaskerom og vakter som er på stedet 24/7, og alt er inkludert i prisen. Her kan man ofte velge å bo i en studioleilighet, eller dele kjøkken med andre og ha en en-suite for seg selv.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen, er jeg med venner, på kafeer og opplever nye ting.

Hvis man vil, kan man melde seg inn i societies på universitetet. Jeg har mange venninner som er med på dansing, noen på cheerleading, ski og badminton.

Selv, er jeg med i et internasjonalt society. Her har vi temafester, filmkvelder, quiz kvelder og går ut sammen på tvers av ulike nasjoner.

Societies gjør det oftere lettere å bli kjent med andre utenfor studiet.

 

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet i Kingston er godt.

Det er en studentby, og i juleferien og sommerferien sies det at det er helt stille. Det er tilrettelagt godt for studenter, med egne skolebusser som går til og fra de ulike campusene, og til byen og boligene.

Kingston har ikke mange utesteder, men man kan alltids ta toget inn til London sentrum.

Men Kingston er nok ikke byen å dra til, hvis man vil på mange og spennende utesteder.

Det er derimot flere hyggelige og sosiale puber i området.

LES OGSÅ: Å være student i London

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg anbefaler Kingston på det sterkeste.

Det er et superfint område å bo i, med både storby i nærheten, men også mulighet for å ta det rolig i parker som er like ved.

Universitetet er glad i utenlandsstudenter, og det er godt lagt opp for internasjonale studenter fra hele verden. Det kommer mennesker fra alle steder i verden.

Selve Kingston by er lett å gjøre seg kjent i, og man har alt man trenger på ett sted og alt er i gåavstand, men man har alltid mulighet til å ta kollektivt.

Mitt beste tips, er å gjøre mye research før man reiser, se på bilder av boligene til skolen, er det mulig å bli kjent med noen før du reiser, så ta kontakt med de du kan. Det er en lettelse å ha noen bekjente, når man plutselig står på egne bein i et nytt land.

Universitetene lager som regel facebookgrupper før skolestart, hvor man har muligheten til å bli kjent med andre.

Og spar penger og opplev flere steder enn kun der du bor, Storbritannia har mye å by på!