Daniel Jensen Sneltvedt flyttet til Dundee i fjor høst, og er nå på andreåret i en femårig mastergrad innen arkitektur.

Han synes det er et spennende studium, og er fornøyd med å ta utdanningen i Skottland.

 

Utveksling til Storbritannia

Navn: Daniel Jensen Sneltvedt

Alder: 22

Studieretning: Master i arkitektur 

Studiested: University of Dundee, i Dundee, Skottland

 

Hvorfor valgte du å dra hit?

Jeg visste at jeg ville studere arkitektur, og at det ville være bedre i utlandet, fordi nordmenn ikke er så gode på den kunsteriske delen av å designe noe, men heller gode på ingeniørbaserte ting.

Jeg tenkte i utgangspunktet på Italia, men landa på Skottland, fordi jeg heller ville bli god i engelsk. 

Jeg har hørt mye bra om England også, men folka i Skottland er mer sjarmerende, og du får den samme utdanningen, samtidig som det er billigere.

Mange reiser til Skottland for å være i Edinburgh, men jeg kikka på mange kåringer og rankinger, som viste at Dundee var like bra, med tanke på arkitektur, så jeg valgte denne byen istedenfor.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Du må starte tidlig.

Før 2020 var det ganske greit, fordi det var før brexit, så man trengte ikke visum for å komme inn.

Men nå er det en mye større prosess, og de er veldig treige fordi det nettopp har skjedd. Det tok tre-fire måneder å få visum.

Først måtte jeg skrive et motivasjonsbrev.

Deretter måtte jeg ta kontakt med en av lærerne mine fra videregående, for å få et anbefalingsbrev fra dem, og så sende det inn til universitetet.

Jeg brukte Across the Pond, som hjalp meg med å sette opp en konto for å bruke søknadsportalen de har i Storbritannia.

Jeg leverte inn de forskjellige søknadene og brevene i januar, så begynte jeg på studiet i september.


 

Hva heter studiet ditt, og hva innebærer det?

Studiet mitt er en integrert master i arkitektur.

Det er satt opp til at man først går tre år, så har man et års praksis, fullfører fjerde- og femteåret, og så har et siste år med praksis, før man tar en praktisk eksamen, som gjør deg til verifisert arkitekt i Storbritannia.

Vi fra Norge trenger egentlig ikke praksisen, så jeg kan bare ta alle fem årene, og så dra hjem til Norge og være verifisert arkitekt, men praksisen er bra for erfaringen.

Etter tredjeåret, spesialiserer man seg, så vi kan bevege oss videre til urbant design, landskapsarkitekt, hus og alt mulig. Vi kan jobbe kunstnerisk og designbasert, eller fokusere på ting som byplanlegging.

 

 

Hva er den største forskjellen fra å studere i Norge?

Den største forskjellen er nok at alt er på engelsk. Mange av kameratene mine sier de ikke vil studere i engelskspråklige land, fordi de er så dårlige i engelsk, men det er egentlig ikke noe problem.

Jeg følte at jeg ikke var noe god i engelsk, men etter en måned går det flytende med en gang, og man blir overrasket over hvor god man egentlig er.

Det er også mye ferie.

Man får en måneds juleferie, man kan ta tre ukers påskeferie, hvis man forbereder seg godt, og man er ferdig i midten av mai, så det blir 4 måneders sommerferie.

Så det er jo cirka seks måneder av og seks måneder på, men det er mye mer hektisk når det først står på.


 

Kan du beskrive en vanlig dag for deg der du er nå?

De fleste dagene starter skolen kl. 9, med en forelesning for å få oss på skolen.

Det er i gjennomsnitt én forelesning om dagen, og så er det fri på onsdager, men alle kommer inn og jobber uansett.

Etter forelesningen, går vi opp til studioet, hvor vi på en måte har forskjellige klasserom, som vi bruker til å jobbe med prosjekter.

Da gjør vi ting, som å designe modeller, teste hvordan lys fungerer når modeller settes i ulike settinger, og gjør andre forskjellige ting. Vi er sosiale og jobber, noen ganger litt for mye sosialt, så går vi hjem sånn i fem-seks-tiden.

Jeg pleier også å dra på treningsstudio etterpå, men det er noe jeg har fått inntrykk av at ikke er en så stor greie her, sammenlignet med Norge.

I Norge, er vi overraskende gode til å gå på treningsstudio, mens her er det mer sånn "vi stikker ned på puben og tar oss en øl". Det er greit det og, men over fem år, kan det kanskje bli en litt dum vane. 

LES OGSÅ: Stine studerer Film og TV ved London Metropolitan University

 

Hvordan er studentmiljøet?

Vi er ikke så gode på den fadderuka, i motsetning til i Norge.

Førsteåret, hadde jeg litt følelsen av at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg, så da er det veldig kjekt å komme inn i en studentleilighet. Hvis man har flaks der, blir man kjent med ålreite folk som drar deg med ut og introduserer deg for flere folk.

Jeg kom også inn i en tid hvor det fortsatt var litt covid, så alt var litt åpent, men studiene organiserte ikke noe sosialt for at folk kunne møtes i starten.

Bortsett fra det, er det veldig populært å gå på klubb. Dundee er en by på størrelse med Trondheim, men har et mye bedre klubbmiljø enn man finner i for eksempel Oslo.

Å gå på klubb er ikke begrenset til bare fredager og lørdager. Det skjer nesten hele uka, men på tirsdager, onsdager og lørdager er det mest populært, det er da folk drar dit. Hvis du kjeder deg på en tirsdag, vet du i hvert fall at du kan stikke på en klubb uten problemer.

 

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Mesteparten av alt det sosiale skjer på skolen, så jeg ender opp med å bruke mye tid der.

Når jeg ikke er der, er jeg stort sett på gymmen.

Men det er veldig populært å stikke ut og spise her, det er ikke en så stor greie i Norge. Man stikker gjerne på restaurant etter skolen og "viber" der.


 

Hvordan er prisene, sammenlignet med Norge?

Det er mye billigere her, spesielt med tanke på alkohol.

Hvis du vil ha et morsomt førsteår, og kanskje andreår også, hvis det ikke er for hektisk, kan du ha det ganske gøy, for en øl på byen koster 30-40kr.

Det gjelder nesten alt egentlig, mat og take-away får du så å si for halv pris. Her er det dyrt, hvis man bestiller noe som koster mer enn hundre kroner.

LES OGSÅ: Forskjellen på England og Norge

 

Hva er mest utfordrende med å studere der du er nå?

Det eneste som var utfordrende i starten, var at det tok lang tid for meg å få visumet mitt, så det var en liten periode jeg trodde at jeg ikke ville komme frem i tide til start og dermed måtte ha gjort det digitalt.

Jeg rakk akkurat fram i tide, men man må søke visum i god tid.

LES OGSÅ: Herman studerer International Event Management i England

 

Er det noe du skulle ønske du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?

Hvis du er under 22, kan du søke om gratis busspass, som gjør at du kan ta buss hvor du vil i Skottland helt gratis. Men det må man søke om, så det tar en liten stund før man får det.

Jeg bruker også en app som heter Unidays, hvor man får mange gode rabatter. 

LES OGSÅ: Studievalg-link sak

 

Har du noen andre tips til studenter som vurderer å gjøre det samme som deg?

Jeg ville sett en del på skolepenger, for etter brexit har det blitt veldig dyrt å studere enkelte steder. Mange blir skremt av hvor dyrt det kan være.

Men man kan få en veldig bra utdanning for halvparten av prisen til de største universitetene, bare ved å se på rankinger og hvor bra de forskjellige skolene gjør det.

Et generelt tips for noen som vil studere arkitektur, er å dra til enten Dundee eller Edinburgh, men jeg anbefaler Dundee, fordi det er en mer kompakt by, som er veldig bra for studentmiljøet.

Hele universitetet er samlet på ett sted, og hvis du går ut på byen, er sjansen stor for å møte andre studenter.