Kovu valgte å ta bachelorutdannelsen sin i utlandet, og havnet ved Aberystwyth University i Wales. Er du interessert i psykologi, og ønsker en utdannelse som gir deg mange ulike jobbmuligheter? Da kan dette være noe for deg!
Navn: Kovu Kingsrød
Alder: 21
Studieretning: Bachelor i psykologi (BSc Psychology)
Universitet: Aberystwyth University
Studiested: Aberystwyth, Wales
Hvorfor valgte du å dra til Wales?
– Jeg visste ganske lenge at jeg hadde lyst til å studere i utlandet. Det var mye fordi jeg hadde en del venner på nettet, forteller Kovu.
– Jeg hadde vært og besøkt en del av dem i Storbritannia, og da spesifikt i England. Jeg hadde lyst til å se hvordan det var å leve der; ikke bare være på besøk hos vennene mine.
Planen til Kovu var egentlig å dra til England, men da han var på en utdanningsmesse på videregående, kom han over standen til Across the Pond.
– Det er et firma jeg anbefaler, fordi det er helt gratis, og det er folk som har studert i Storbritannia som hjelper deg med søknadsprosessen.
Kovu snakket med en som hadde studert i Aberystwyth i Wales. Han syntes det hørtes veldig spennende ut, og bestemte seg for å dra dit istedenfor.

Hvordan var søknadsprosessen?
Across the Pond gjorde søknadsprosessen ganske enkel.
– De var veldig hjelpsomme med tanke på hvilke studier som var godkjent i Norge og sånt.
– En stor forskjell er at det ikke bare er karakterene dine som teller i Storbritannia. Du må sende noe som heter "personal statement", der du forteller mer om deg selv, forklarer han.
Kovu understreker at hvis man ligger litt under karaktersnittet, men skriver en god personal statement, kommer man mest sannsynlig inn på Aberystwyth University likevel.
– Jeg tror det er mye mer fokus på personen enn på karakterer.
– Hvis det er snakk om Cambridge eller Oxford har snittet mye å si, men sånn generelt sett er det mer fokus på personen, utdyper han.
Hva studerer du?
Kovu tar en bachelor i psykologi; BSc Psychology. Han forklarer at man i Storbritannia kan velge mellom å ta en Bachelor of Science, eller en Bachelor of Arts. Selv valgte han å ta en Bachelor of Science.
– Hvis du vil jobbe som psykolog, eller innenfor det feltet, må du passe på at du tar en Bachelor of Science. Jeg tror ikke man blir godkjent med en Bachelor of Arts i Norge.
LES OGSÅ: Idunn studerer engelsk litteratur og filmstudier i England
Hva slags kompetanse går du ut med?
Kovu forklarer at de har noen kjernefag, slik som utviklingspsykologi, nevropsykologi, sosialpsykologi og evolusjonspsykologi.
Det finnes også mange ulike valgfag:
– Vi har for eksempel juridisk psykologi, noe jeg synes er veldig spennende.
– I Storbritannia går det også an å ta en delt grad. Jeg kjenner mange som studerer psykologi og kriminologi, fortsetter han.
– Min drøm er å forske, så jeg har veldig lyst til å jobbe på et universitet hvor jeg både underviser, og forsker ved siden av.
– Annet enn det kan man gjøre veldig mye med en bachelor i psykologi; det er veldig mange som ser etter miljøterapeuter, men da må man ofte ha litt erfaring også, forklarer han.
Kovu understreker at han ikke tar et profesjonsstudium. Studiet er i stor grad orientert rundt det akademiske. Det er derimot ikke vanskelig å opparbeide seg arbeidserfaring.
– Jeg vet at man kan jobbe som assistent når man er student, og at man kan jobbe i NHS, National Health Service, etter studiet. Alt du trenger er en bachelorgrad.
– Du kan jobbe i HR, du kan jobbe som saksbehandler hos NAV, du kan jobbe som skolerådgiver og du kan jobbe på helsestasjon for ungdom, utdyper han.
Kovu trekker også frem at det er mulig å jobbe som musikkterapeut, og også innenfor PR og markedsføring.
– Utviklere vil veldig gjerne ha input fra folk som har studert hva som får folk til å bli interessert og sånt.
– Jeg har ikke tatt noen fag om terapi og hvordan man snakker med folk. Det er ikke den retningen jeg har tenkt å gå. Det er så utrolig mye man kan gjøre, fortsetter han.
Hvordan fant du et sted å bo?
Kovu forteller at man som student ved Aberystwyth University er sikret et sted å bo det første året.
– Jeg bodde med åtte folk det første året. Alle hadde sin egen do, men vi delte kjøkken. Det var veldig greit, og der møtte jeg også veldig mange. Det er en fin måte å bli kjent med folk på.
– Jeg anbefaler virkelig å bo på campus i et studentnabolag, for da er det mye enklere å skaffe seg venner, utdyper han.
Kovu forklarer videre at det er normalt å flytte inn med noen av vennene sine det andre året, men at man kan fortsette å bo på campus hvis man ønsker det.
LES OGSÅ: Andrea fikk stipend fra Aker Scholarship
Kan du beskrive en vanlig dag på universitetet?
Vanligvis drar ikke Kovu til campus hver dag. Han har undervisning omtrent tre dager i uken.
– Nå som jeg driver med bacheloroppgaven min, må jeg opp til psykologifakultetet ganske ofte. Den programvaren jeg skal bruke er bare tilgjengelig på de spesifikke dataene i laben.
Ellers understreker han at studiehverdagen i stor grad avhenger av hva du velger å gjøre den til selv.
LES OGSÅ: Hvordan skrive anbefalingsbrev
Hvordan er studentmiljøet?
Kovu synes at studentmiljøet er veldig bra. Han trekker særlig frem studentklubbene, og forteller at han er med i en håndverksklubb.
– Craft Society arrangerer markeder på skolen, eller er med i markeder, slik at vi kan selge noe av det vi lager og tjene litt penger.
Kovu angrer på at han ikke ble medlem av en studentklubb i løpet av de to første årene.
– Jeg tenkte at det sikkert ikke utgjorde en så stor forskjell, men det har hatt så mye å si i år. Jeg har blitt kjent med så mange.
– Jeg føler det er en viktig del av å være student her; å være med på forskjellige fritidsaktiviteter og ting du interesserer deg for, fortsetter han.
– Hvis du ikke er interessert i noe spesifikt, men liker å gå ut og sånt, er det mange som gjør det også.
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Når Kovu ikke er på universitetet, spiller han gitar, lager ting og får besøk av venner. Han pleier også å tilberede mat med romkameraten, se på filmer og gå på tur.
– Det blir mye å dra ut om kvelden med folk. Jeg vet ikke helt hvordan det er i Norge, men Storbritannia har en veldig egen drikkekultur.
– Heldigvis er det ikke sånn at du må drikke heller, hvis du ikke vil det, forklarer han.
LES OGSÅ: Mathias studerer språkvitenskap i Skottland
Liker du å reise?
Kovu liker å reise, men forklarer at det ikke har blitt så mye av det i løpet av studietiden på grunn av korona. Han har derimot fått tatt seg en tur til Birmingham og Liverpool.
Han har også reist på hyttetur med vennene sine til Snowdonia.
– Jeg og noen av vennene mine leide en liten hytte i fjor litt lenger opp i Wales. Ingen av oss kjører, så vi tok kollektivtransport dit. Det var ved et stjernehimmelreservat.

Noe av det Kovu liker best med å reise, er å bli kjent med nye kulturer.
– Selv om jeg har bodd her i snart tre år, lærer jeg nye ting hele tiden. Dette er et land det ikke blir snakket så mye om.
– Det synes jeg er veldig kult; å se nye steder som har mye historie, men som du kanskje ikke har hørt om før engang, utdyper han.
Hvordan er prisene sammenlignet med i Norge?
– Leveprisene er mye billigere enn i Norge, i alle fall her jeg bor.
– Hvis du bor i London, er det kanskje annerledes, men generelt sett i Storbritannia er ting billigere. Alkohol for eksempel; mye billigere. Alt på matbutikken; mye billigere, forklarer han.
– Det gjør at du har mange sparemuligheter på den fronten.
– Når det kommer til skolepenger, er det mye dyrere. Her koster det å gå på skole, forteller Kovu.
Heldigvis får man støtte fra Lånekassen:
– Mamma var veldig på det at alle har studielån, i alle fall i den verdenen vi lever i nå.
– Hvis du skal komme deg fremover, kommer du til å ha et lån. Det er helt vanlig, og det er ingenting å skamme seg over, fortsetter han.
LES OGSÅ: Daniel studerer arkitektur i Dundee i Skottland
Hva har vært det mest utfordrende med å studere i utlandet?
Kovu synes det vanskeligste med å studere i utlandet har vært det sosiale.
– Det var annerledes å komme til et sted der alle hadde vokst opp med de samme TV-seriene, kunne alle de samme referansene og hadde sin egen måte å tulle på.
– Humor i Storbritannia er veldig annerledes enn humor i Norge. Det var veldig vanskelig for selvtilliten i starten, fordi jeg følte at jeg ikke kunne være med i samtalen, utdyper Kovu.
Han forklarer derimot at det gikk seg til, etter hvert som de ble bedre kjent.
Er det noe du skulle ønske du visste før du dro?
– Prøv å være med på ting. I hvert fall det første året; gjør en innsats for å være med på så mye som mulig. Jeg tror det er veldig viktig for å få seg nye venner i starten, forklarer han.
LES OGSÅ: En kort oppsummering av tre år som student i London
Har du noen andre råd å gi?
Kovu nevner at han har blitt kastet inn i situasjoner hvor det har oppstått uventet drama:
– Hvis du føler at det ikke er verdt tiden din, dropp det.
– Hold på de vennskapene som gir deg det du føler at du trenger. Sett noen grenser, fortsetter Kovu.
– Man møter på mange forskjellige mennesker, så da er det viktig å velge dem som passer overens med dine verdier.