Årlig oppdages drøyt 20.000 tilfeller av klamydia, men Folkehelseinstituttet sliter med å få unge til å bruke prevensjon. «Kondomer er turn off», sier studentene.

Nordmenn er verdensmestre i å ha tilfeldig sex, men spredningen av kjønnssykdommer tilsier at vi ikke er like ivrige når det gjelder bruk av kondom. Siv Gamnes er daglig leder ved Sex og samfunn, senter for ung seksualitet og spesialist i Sexologisk rådgivning, og har et klart råd til de single og seksuelt aktive:

- Bruk kondom! Kondom hindrer smitte som skjer mellom slimhinnekontakt.

Mandag til torsdag har klinikken Sex og Samfunn åpent på kveldstid, og legene og sykepleierne har som regel hendene fulle med ungdommer som ønsker å teste seg for kjønnssykdommer.

- Blant ungdom er klamydia mest vanlig. Drøyt 20.000 tilfeller oppdages årlig. Herpes og kjønnsvorter er også utbredt, men disse finnes det ikke tall på hvor mange som får. Ved Sex og Samfunn jobber vi aktivt for å forebygge seksuelt overførbare infeksjoner, uplanlagte graviditeter og abort, forteller Gamnes.

LES OGSÅ: Kulturintervju: Sigrid Bonde Tusvik

 

Et halvt år uten symptomer

Folkehelseinstituttet melder om at rundt én av 20 seksuelt aktive unge til enhver tid har klamydia, og de senere årene er det blitt påvist stadig flere tilfeller av klamydia i Norge. Thea (20), som ønsker å være anonym, er glad for at hun ikke lenger er bærer av smitten.

- Da jeg var 18 fikk jeg kontakt med en tidligere skolekamerat, som jeg alltid har sett på som litt «løs». Etterhvert fikk vi god kontakt, og det viste seg at han ønsket seg kjæreste. Vi endte opp med å ha sex, men det hele endte like fort som det startet. Et halvt år etterpå begynte det å skje underlige ting nedentil, forteller hun.

Klamydia gir få plager, og at mange kan gå lenge uten å oppdage at de bærer en seksuelt overførbar sykdom. Thea er glad for at hun fikk symptomer, men innrømmer at det var tung å finne ut at hun hadde en kjønnssykdom.

- Jeg merket først at det begynte å svi når jeg var på do, i tillegg til at det klødde sinnssykt nedentil. Etterhvert fikk jeg også blødninger, samt brun utflod.

På dette tidspunktet hadde Thea og hennes nåværende kjæreste vært sammen i et knapt halvt år, og sammen dro de til legen for å ta urinprøve. Kort tid etter fikk de svar: Positiv klamydiatest.

- Jeg lurte jo selvfølgelig på hvem det var som hadde smittet meg, men det var jo ganske så enkelt å oppklare i og med at jeg ikke har hatt så mange one night stands. Jeg kontaktet min tidligere skolekamerat og sa ifra om hvordan det stod til.

LES OGSÅ: Pulevenner - Friends with benefits

 

Flaut med kondom?

 Generelle symptomer på SOI

Man kan være smittet uten å ha symptomer, men om en først får plager så dreier det seg oftest om:

Jenter
✔Forandret utflod: mengde, farge, konsistens
✔Blødning mellom menstruasjonene
✔Kløe/svie i underlivet
✔Ubehag ved samleie
✔Svie ved vannlating
✔Kløe/svie i endetarmen

Gutter
✔Utflod fra urinrøret uten å være opphisset
✔Svie ved vannlating
✔Kløe i urinrøret eller under forhuden
✔Utslett/sår hud på penishodet
✔Kløe/sår slimhinne i endetarmen

Infeksjoner som herpes og kjønnsvorter kan gi synlige sår eller vorter. Hiv gir ingen symptomer fra kjønnsorganer.

Kilde: Sex og Samfunn

 

Studenter er i den mest utsatte aldersgruppen for seksuelt overførbare infeksjoner. Det vises tydelig i nyere statistikker der ungdom under topper flere av listene. Hva er det som gjør at de fleste lar kondomen ligge ubrukt i nattbordskuffen?

- Noen synes det er flaut å trekke fram et kondom i «gjerningsøyeblikket». Det at de har kondom tilgjengelig mener de kan vise at de «forventet» at «noe skulle skje». Eller at de kan bli stemplet som «lett på tråden» eller «horebukk» om de på forhånd har utstyrt seg med kondom, tror spesialist Gamnes.

Hun har opplevd at noen kommer med forklaring om at de oppfattet partneren som så «ren og frisk» at de antok at det ikke var fare for smitte, og tror også at mange unnlater å bruke kondom fordi den kvinnelige partneren bruker hormonell prevensjon som p-piller, noe som gjør tanken på smitte fjern.

- Og så er det uttrykket at det føles som «å spise sjokolade med papiret på», som er årsaken hos mange. Kondom kan nedsette førligheten, men det finnes mange ulike typer kondom og noen er så tynne at de knapt merkes, men er likevel forebyggende i forhold til seksuelt overførbare infeksjoner,  sier Gamnes.

- Hvor ofte burde man sjekke seg for kjønnssykdommer?

- Vi anbefaler at man tester seg etter hvert partnerbytte, ubeskyttet sex eller om det oppstår plager som kan være relaterte til seksuelt overførbare infeksjoner. Flere infeksjoner kan behandles enkelt med antibiotika – for eksempel klamydia, gonore, mycoplasma og syfilis. Andre typer kan ikke behandles, men fører til at man må ta forhåndsregler.

LES OGSÅ: Ordbok for han og henne

 

- Kan skje alle

Thea tror sex-spesialist Gamnes har rett i grunnene til at mange lar være å bruke beskyttelse under samleie.

- Det blir som å slikke på en slikkepinne med plasten på. I mitt tilfelle så syns jeg så absolutt sex er best uten kondom, for kondomet nedsetter følelsen både for meg og min partner, sier hun.

- I tillegg har vi de vanlige unnskyldningene som at man ikke har et kondom i nærheten, og gjerne med alkohol i blodet. Dessuten tror jeg mange syns det er litt flaut å spørre om partneren kan bruke kondom, spesielt om du ikke kjenner denne personen noe særlig, fortsetter hun.

Hun synes ikke det skorter på mulighetene for gratis informasjon og prevensjon, og tror at det er personlig erfaring som må til for at flere skal begynne å bruke beskyttelse når de har sex.

- Faktisk så tror jeg at de som ikke bruker beskyttelse må erfare hvor kjipt det  faktisk er å få en seksuelt overførbar sykdom. Vi har jo allerede en del muligheter for å få tak i gratis kondomer, så det mangler ikke på det.

- Er det å ha en kjønnssykdom tabu i dagens samfunn?

- Både ja og nei. Kjønnssykdommer blir ofte sammenlignet med at man har hatt x antall partnere, og dette bildet trenger ikke nødvendigvis være riktig. Jeg synes selv at jeg ikke har hatt veldig mange partnere, og jeg var uheldig likevel, så det kan jo skje alle. Det viktigste er at man sier ifra, slik at det ikke sprer seg videre, for du kan jo faktisk bli infertil, avslutter hun.

 De mest vanlige kjønnssykdommene

Klamydia
Den mest vanlige kjønnssykdommen, mest utbredt blant de under 25 år. 60-80 % har ingen plager. Smitter ved samleie. Bakterien kan gjøre en steril. Behandles med antibiotika.

Herpes
Sår og blemmer som gjør vondt, enten ved munnen eller på kjønnsorganene. Viruset blir i kroppen resten av livet, men du kan få behandling som lindrer plagene og gjør utbruddet kortere.

Kondylomer
Kjønnsvorter gir synlige vorter i området på og rundt kjønnsorganet, endetarmsåpning og i lysken som kan klø. Det finnes en vaksine mot kjønnsvorter. Vorter som ikke behandles forsvinner av seg selv innen ett til to år.

Mycoplasma
Gir de samme plagene som klamydia-bakterien. Bakterien kan gjøre en steril. Behandles med antibiotika.

Sopp og bakteriell vaginose (BV)
Ikke egentlig seksuelt overførbare, men veldig vanlige infeksjoner. BV kan overføres seksuelt mellom lesbiske seksualpartnere. Begge sykdommene gir endret utflod i form, farge og lukt.

Les mer om disse og andre kjønnssykdommer her.