En undersøkelse utført i Storbrittania viser at tallet på klamydiasmittede har steget fra 6 til 8 prosent på 2 år. Tendensen er den samme her til lands.  - Klamydia er generelt sett veldig vanlig blant unge mennesker og studenter, sier Tromsølege.

Du kjenner kanskje til teorien om at mellom ethvert menneske på kloden er det bare seks ledd som skiller oss. Dette er utgangspunktet for den britiske apotekkjeden Loyds Pharmacy i England, som har opprettet en sex-kalkulator for å få folk til å praktisere mer sikker sex.

I et intervju med nyhetsbyrået AFP sier Clare Kerr som er talsperson for apoteket at et samleie ikke bare er intimitet mellom bare to personer, men det er i prinsippet ledd i en kjede av seksualpartnere.

- Når vi ligger med noen, ligger vi ikke bare med den personen, men også med hans eller hennes tidligere partnere - deres partnere og så videre.

Alene har kjønnsykdommen Klamydia økt med hele åtte prosent i tidsperioden fra 2006 til 2008. Tallene fra en undersøkelse gjennomført i Storbrittania viser i tillegg at et gjennomsnittsmenneske har hatt totalt åtte seksualpartnere, noe som ifølge Dagbladet forvandles til 2,8 millioner partnere ved bruk av apotekkjedens kalkulator.

LES OGSÅ: Sexpartnere studenter parti

 

Øker også i Norge

Tall fra Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) viser at tendensen er den samme her til lands. I MSIS rapport kommer det frem at det i 2008 ble meldt om 23 488 tilfeller av klamydia fra landets laboratorier.

Dette er en økning på 2,7 prosent sammenliknet med 2007.

Lege ved ved Sosial Medisinsk Senter i Tromsø Inger Hilde Trandem ser på utviklingen som bekymringsverdig, men påpeker at det også viser at stadig flere tester seg enn før.

- Klamydia er generelt sett veldig vanlig blant unge mennesker og studenter. Her har vi sett en økning i tilfeller av smitte med klamydia. Samtidig indikerer statistikken på at det er stadig flere som tester seg.

LES OGSÅ: Her er de beste sjekkestedene!

 

Finnmark og Troms øverst

Økningen i antall meldte tilfeller av klamydia fortsatte i 2008 for tiende år på rad. Statistikken fra Folkehelseinstituttet viser også at det er i de nordliste fylkene at smittefaren er størst.

Dette er noe Trandem ikke kan forklare årsaken til, men hun mener det kan ha sammenheng med at det finnes ngod beredskap mot sykdommen.

- Klamydia blir ofte ikke sett på som spesielt farlig, hvert fall ikke i sammenlikning med f.eks HIV. Hadde HIV vært mer utbredt i Norge ville kanskje  folk ha beskyttet seg mer, forklarer hun og utbroderer

- Slik klamydiasmitten fortsetter å spre seg nå kan det tyde på at folk tar lett på det å være smittet, det er jo bare å ta en tablett, forklarer legen.

LES OGSÅ: Ordbok for han og henne

 

- Synliggjør et problem

Tromsølegen kjenner til tallene fra undersøkelsen som ble utført i Storbrittania, men er skeptisk til sex-kalkulatoren som Loyds Pharmacy har opprettet.

- Det handler om å synliggjøre problemet for å få folk til å forstå alvoret. Men å ta disse tallene bokstavelig ut i fra et slikt mattematisk overslag vil ikke være mulig da hvertenkelt samleie vil variere fra person til person.

Hun ser allikevel nytten av å profilere problemet i så stor grad, og mener det kan føre til økt folkeopplysning.

- Det er et artig forsøk på et PR-stunt som tydeligvis har virket, og så lenge det får folk til å tenke gjennom konsekvensene av ubeskyttet sex er det en positiv vinkling.

LES OGSÅ: Student og prostituert i oslo

 

Du har plikt om å melde fra

Klamydia smittes ved samleie; ved kontakt mellom slimhinner på kjønnsorganer eller i endetarmen. En av fem som har samleie med en smittet person, vil statistisk sett få infeksjonen. Bakterien kan også overføres gjennom munnsex, men slik smitte spiller trolig liten rolle i smittespredningen.

Ifølge forskrift om allmennfarlige smittsomme sykdommer, er klamydia en sykdom du har plikt om å melde fra til legen din om du tror du er smittet. Du har også plikt i å fortelle hvem du kan ha blitt smittet av, og hvem du selv kan ha smittet.

Tandrem oppfordrer studenter til være åpen om sykdommen ovenfor helsepersonell, og insisterer på at de er der for å hjelpe.

- Er du smittet er det viktig å informere tidligere sexpartnere, hvert fall et halvt år tilbake i tid om at de står i fare for å ha blitt smittet. Dette kan vi godt hjelpe deg med. Det viktigste er å ha åpenhet rundt temaet slik at vi kan hjelpe til med å redusere videre spredning av smitten.

Kilde: Folkehelseinstituttet, Lovdata.no,  Dagbladet, AFP