Årsakene til at man har sex med hverandre er opplagt subjektiv. Men hva betyr egentlig den bakenforliggende driften for hvorfor man har det? Vi har snakket med to eksperter på temaet.

En ny sesong av den populære tv-serien Paradise Hotel er i gang, og dusinvis av nordmenn sitter klistret til skjermen i håp om mer intriger, fyll og nakenhet. Det vil muligens være feil å si at serieskaperne går inn for å bygge opp et program som appellerer til tittebehovet i seerne, men det er klart at sex er en viktig ingrediens for programmets suksess.

Akkurat det vedkjenner en av seriens store profiler Petter Pilgaard seg også, og på tross av at han ikke ser på sex som seriens mål og mening, så ser han absolutt at mye tilrettelagt for noen runder under dyna.

- Det er jo i utgangspunktet en slags avansert stollek, hvor det gjelder å bygge såpass sterke relasjoner at man ikke blir stemt ut. Men klart, det er mye som ligger til rette for at disse unge, pene menneskene skal få seg noe.

Selv hadde Petter aldri sex på Tv, men han har hatt sex på privaten, og snakker usjenert om hvorfor.

- Jeg legger ikke så mye i det lengre. For meg er det mindre intimt å ha sex med noen enn å kline, - er jeg kåt så har jeg sex. Jeg tror ikke at det er et spesifikt mannlig behov lengre heller, man ser jo til stadighet at yngre grupper av mennesker debuterer seksuelt, og det gjelder begge kjønn.

LES OGSÅ: Slik er studentenes sexvaner

 

 

Sex for reproduksjon

 

Ved Senter for molekylærbiologi og nevrovitenskap på Universitetet i Oslo sitter forsker Ole Herman Ambur. Hans forskningsfelt omfatter sex hos forskjellige arter og hvordan sex oppstod og har blitt dyrket frem av evolusjonen. Har sex med nytelse å gjøre eller reproduksjon, eller kanskje begge deler?

Svaret på dette er kanskje subjektivt anlagt, men hvis det finnes en iboende drift i oss mennesker, hva innebærer det egentlig? Hvorfor har vi sex?

- Det spørsmålet kan besvares på mange måter og man vil få forskjellige svar ettersom hvem man spør. Den mest nærliggende forklaringen er kanskje basert på den fysiologiske som vil kunne utdype hvordan ulik stimuli vekker lysten og evnen til å ha sex, mener Ambur, han forklarer videre at seksuell aktivitet har en naturlig tilknytning til evolusjonen.

- Evolusjonsbiologien forklarer at sex finnes fordi det er mer robust enn aseksuell reproduksjon og at det gir mer og bedre tilpasset avkom over tid. Man kan si at vi har sex fordi vår evolusjon har lagt ned i oss mange egenskaper som øker sannsynligheten for at vi får (mange) barn.

- Hvordan har synet på dette forandret seg de siste 20 årene?

- Vi har fått mye større forståelse for hvordan sex i naturen, helt fra bakterier til mennesker, er en og samme prosess og at denne har utviklet som følge av det samme selektive presset.

- I over hundre år har det vært påpekt at sex har utviklet seg pga. sin evne til å skape variasjon blant avkommet. Gjennom mitt arbeid viser vi at dette bare er halve sannheten og at resultatet av å skape genvariasjon paradoksalt nok ikke er å utvikle men tvert om å bevare det evolusjonen har brukt mange millioner av år på å tilpasse.

LES OGSÅ: Avstandsforhold - slik får du det til å vare når dere forenes igjen

 

 

Sex for nytelse

 

Kontrasten kan kanskje synes stor til Pilgaard og deltakerne på Paradise Hotel, som for kort tid tilbake kom med lovnaden om mer Tv-sex enn noensinne. Men går det egentlig an å ha for mye sex?

- Egentlig ikke, eller jo, hvis du får en slags nymfoman lidelse av det hele som gjør at du må ha sex for enhver pris kan det jo bli skadelig, men stort sett tror jeg unge mennesker har sex uten å ha noe større mål enn rein nytelse, mener Pilgaard.

Tror du deltakerne tenker på det evolusjonære ved å ha sex?

- Nei, det tror jeg det er fint lite av. Generelt vokser unge i dag opp med troen på at alt løser seg, i sin ytterste konsekvens finnes jo abort, før det angrepiller og prevensjon. Sex er ikke så farlig nå, som det fremsto som før i tiden.

For synet på seksuell aktivitet er stadig i utvikling. For 40 år siden var en seksuell revolusjon nødvendig for å skape fri seksuell aktivitet. Siden midten av 90-tallet har internett revolusjonert menneskets blikk på sitt seksuelle selv, og grensene er stadig i bevegelse.

- Jeg tror folk krever mer av hverandre nå, de fleste typer av seksuell aktivitet er akseptert, også hos svært unge mennesker, mener Petter.

LES OGSÅ: Datingtips: Den aller første daten - slik gjør du

 

 

”More is more”

 

Ambur tror som Pilgaard heller ikke at den enkelte kan ha for mye sex. Det kan i verste fall føre til ubalanse i biologien.

- Fra et evolusjonært synspunkt er svaret nei. Avkom er naturens valuta og her gjelder den materialistiske regelen om at ”more is more”. Den eneste målbare suksess i evolusjonsbiologi er antallet avkom man etterlater seg.

- Er det farlig å ikke ha sex?

Fra et evolusjonært perspektiv er det ille. Blant mine bakterier i laboratoriet, som også kan reprodusere seg aseksuelt, betyr fravær av seksuell reproduksjon at det gjennom generasjoner hoper seg opp med skadelige mutasjoner i arvestoffet, DNA. Dette gjør bakteriene mindre tilpasset, noe som kan føre til at hele populasjonen kollapser og dør ut. Faktisk er sex så viktig at nesten alle planter og dyr ”gjør det” i kampen for å overleve.

Og nå begynner trådene å knyttes sammen mellom teori og praksis. For Ambur ser Pilgaards poeng om sex som en kulturelt bindeledd uten noen større mening enn akkurat det.

- Når det gjelder deltakerne i Paradise Hotel, så stiller dette seg sikkert annerledes da man må formode at det neppe blir barn av serien. Det er også viktig å påpeke at evolusjonsbiologien ikke er normativ og at mennesket i høy grad er et kulturelt vesen.

Pilgaard er derfor av de mest høykulturelle i sitt felt, og som ansikt utad for en Tv-serie som i tabloid perspektiv oser av sex, er han også rett mann å spørre: hvor går egentlig grensa?

- Jeg tror alle mennesker må finne sin egen grense for hva de ønsker av seksuell aktivitet. Man reagerer jo på det ulikt på forskjellige stadier i livet, selv finner jeg ikke en eneste celle i kroppen som har lyst på barn nå. Men kanskje en dag vil ting stille seg helt annereldes, avslutter Pilgaard lurt.