Forskning viser at 1 av 4 treffer den rette på nettet. Er nettdating blitt en allmenn akseptert sjekkearena?

- At jeg møtte kjæresten min over nett er både motstridende og ironisk, fordi jeg alltid har tenkt på nettdating som desperat sjekking.

Benedikte Hagen (23) vil ikke påstå at hun er en erfaren sjekker, og mener at hun var heldig som traff blink da hun først begav seg utpå sjekkemarkedet.

- Jeg har aldri gått inn for å date noen over nett. Jeg tenker at det er mulig å være heldig slik jeg var da jeg møtte Jørgen, men at man også bør være forsiktig med hva man deler, og med hvem.

Følelsen av kontroll viktig

 Om nettdating

Ifølge en nordisk undersøkelse fra svenske TNS SIFO viser det seg at nordmenn finner sin partner via Internett eller gjennom venner og kjente.

Å møte partneren ute på byen er bare halvparten så vanlig som å møtes på nett.

Hvor møtte du din partner?
- Gjennom en nettdatingside 23%
- Gjennom venner/kjente 22%
- På jobben 13%
- På en pub, bar eller nattklubb 11%
- På skolen/universitetet 6%
- Annet 6%
- På en fest eller middag 5%
- Gjennom en hobby eller interesser 5%
- På reise eller ferietur 4%
- På offentlig sted (museum, utendørs, utstilling o.l.) 3%
- Gjennom kontaktannonse i avisen 0%

 

Samlivsekspert på kvinnebladet KKs nettsider, Peder Kjøs, mener at nettdatingens rykte om desperate sjekkere er en utdatert oppfatning. Han mener at det er mange fordeler ved å treffe en potensiell partner over nettet.

- Nettdating har nå blitt den vanligste måten å treffe partneren sin på. Det er en moderne, praktisk, billig og trygg måte å sjekke ut markedet på, og en fin måte å møte folk, fordi du får anledning til å vurdere veldig mange flere «kandidater» enn for eksempel på en fest, på byen eller på jobben. Sjansen for å finne en som passer er altså større - rett og slett fordi du treffer så mange.

Samlivseksperten trekker frem følelsen av kontroll som en av hovedgrunnene til at så mange benytter seg av nettdatingtjenester.

- Man får muligheten til å «sile» ut veldig mange, i tillegg til at du beholder kontrollen. Du kan kommunisere mye, og eventuelt bryte kontakten uten å ha eksponert deg så mye, sier han.

LES OGSÅ: Bli smartere av mer sex

 

Ikke bare fordeler

- Med nettdating får man ryddet av veien masse trøbbel hvis man gjør matchingen før man velger hvem man vil treffe og bare søker blant de som matcher best. Men man må huske på at det også er ulemper ved denne typen dating.

Gründeren bak nettsjekkingssuksessen Sukker.no, Morten Gulliksen, mener at den enkelte må være bevisst på baksidene ved en så lett tilgjengelig form for dating.

- Ting går fort på nettet. Man må beherske seg og gi seg selv ro til å finne ut om den man har kontakt med er noe å satse på. Det er lett å falle for fristelsen, gi slipp og gå videre nå som tilgangen har blitt lettere, men slik er det jo når man er student. Det er mange over alt. Det som er viktig da er å fokusere på indre ting i tillegg til de ytre. Det å passe sammen som person er svært viktig.

For å gjøre denne matchingen lettere, utviklet Gulliksen sammen med kollega Morten Berg en relasjonsmatch, som adresserer 70 av de viktigste tingene å matche på i et forhold. Et system de i fjor vant den årlige Etablererprisen for.

Gulliksen er usikker på hvor stor vekt den enkelte tillegger relasjonsmatchen, og tenker at de mange som kun er ute etter et fysisk eventyr nok ikke tenker på matchingen som et viktig punkt. Han understreker at nettdating er for alle – ikke bare de preget av seksuelle behov. Selv om det finnes mange av dem.

Det kan samlivsekspert Kjøs si seg enig i, og legger til at det er forskjeller mellom kvinner og menn.

- Mange bruker datingtjenester som ren underholdning. De er på nett bare for å flørte og søke spenningen, uten å være ute etter noen partner. Det er nok flere menn enn kvinner som ganske enkelt er ute etter sex.

Det tror også Benedikte.

- Jeg har inntrykk av at kvinner og menn har forskjellige forventinger til nettdating. Ganske mange søker nok bare et kortere eventyr, sier hun.

Slik lykkes du som nettsjekker

Morten Gulliksen, gründer av nettdatingtjenesten Sukker.no gir deg sine beste tips for sjekking på nett:

Bruk tid

Vær aktiv med å sende melding til flere

Ikke bli blendet av utvalget og husk at du er i konkurranse med andre

Ikke sikt på stjernene, men noe under hvis du ikke blir nedrent av mail

Skriv en god profil, men ikke konform

Få en av motsatt kjønn til å optimalisere dine bilder og din tekst

Omtrent alle må leve med mange avslag, så ikke ta det så tungt.

Hvis du vil i mål med den endelige kjæresten så vær realistisk.

Er man underlegen så kan det bli kortvarig uansett og brudd er mye verre enn avslag på nettet. Lykke til!

LES OGSÅ: Dateguide få en vellykket date

 

1 av 4 møter kjæresten på nett

For Benedikte tok det ikke lang tid før hun visste at Jørgen var den rette. 2 måneder etter deres første samtale, kunne de defineres som kjærester. Nå, snart 3,5 år senere er de lykkeligere enn noen gang, og planlegger sitt kommende bryllup. Hun er allikevel skeptisk til fenomenet.

- Jeg har fått meg kjæreste på en måte som strider mot det jeg ser på som fornuftig. Jeg ville overhodet ikke vært foruten kjæresten min, men jeg kunne aldri ha gått inn for å treffe en kjæreste over nett. Jeg ønsket meg nye venner, og mitt forhold er et resultat av en god kjemi som ble sterkere og sterkere over tid.

Selv om Benedikte ikke er en av dem som bruker Internett som sjekkearena til vanlig, viser en undersøkelse fra TNS SIFO at dette er den vanligste formen å sjekke på. 23 prosent av de spurte i undersøkelsen som hadde funnet ny kjæreste de siste fire årene, svarte at de hadde funnet kjæresten sin på nettet.

- Fordelen med nettdating er jo at man tidligere i løpet kan finne ut om man er på samme bølgelengde. Når man da møtes i virkeligheten vet man kanskje om noen temaer man kan snakke om uten at det føles unaturlig eller flaut. Man møter da fysisk noen man allerede har delt tanker med, sier Benedikte.

LES OGSÅ: Tinderbilder fotograf Henrik Holm om dating og bedre tinderprofil Studentopplysningen #33

 

- Vær deg selv

 Her kan du sjekke på nett

sukker.no

blink.no

gaysir.no (for lesbiske og homofile)

match.com

møteplassen

q500.no

 

Samlivsekspert Kjøs mener at det er klare forskjeller mellom dating på nettet og dating på andre arenaer.

- Fraværet av kroppsspråk og subtile signaler er jo fraværende. En person kan virke kul på nettet, men framstå veldig annerledes når dere møtes. Men de som bruker nettet mye, lærer seg jo å lese andre sosiale signaler, som skrivestil, hvor ofte og hvor fort folk svarer, hvor langt de skriver, hvordan profilbildet er og så videre. Mennesker er sosiale dyr og etablerer raskt nye sosiale koder og regler.

Han råder de som ønsker å prøve seg som nettsjekkere å være seg selv.

- Vær ærlig. Ikke skriv det du tror den andre vil lese eller tilpass sannheten, da blir det bare dumt når dette blir oppdaget. Prøv så godt du kan å sjekke ut om den andre også er ærlig. Det er bedre å møte noen etter ganske kort tid og få sjekket ut om dere passer sammen enn å ha kontakt på nett lenge og bli forelsket i en fantasi.