Snøen har smeltet, det er varmere i lufta og dagene varer lengre. Våren er her, og med seg bringer den gode kriblinger i både kropp og sjel.

Når gradestokken kryper oppover og parkene fylles av lettkledde jenter og gutter, kan du være sikker på at den magiske vårfølelsen dukker opp i kroppen. Følelsen som får det til å sitre i kroppen, og som gjør at du ønsker å tilbringe hvert eneste ledige øyeblikk på en gressflekk med utepils, engangsgrill, venner - og en vårflørt.

- Det å være våryr kan kanskje best beskrives som en ubestemmelig eufori som oppleves som en total kroppslig fornemmelse her og nå, en slags eksistensiell velvære, nesten litt sprituell.

Richard Bruvoll jr. er sexolog, og driver egen praksis hvor han tilbyr sexologisk rådgivning, psykoterapi og veiledning. Han kan fortelle at når dagene blir lengre og lysere, blir hormonproduksjonen i kroppen vår påvirket – noe som igjen kommer til uttrykk i hvordan vi tenker, føler og oppfører oss.

- Melatonin-nivået synker og serotonin-nivået øker betraktelig, dette gjør at vi blant annet føler at vi får mer energi og overskudd enn vi kanskje hadde i løpet av de mørke vinter-månedene.

Han påpeker at det sosiale – relasjonene til menneskene rundt oss – også spiller inn på hvor våryre vi blir.

- I takt med at temperaturen øker blottlegger vi mer og mer hud, og byr litt mer på oss selv. Huden er dessuten vår største erogene sone! Dette blir  en selv-forsterkende «sosio-bio-feed back»-krets. Synet av alle de glade, vakre og sexy menneskene setter i gang fantasien. Tenk deg bare en varm sommerdag på stranden, og se for deg alle de glade ansiktsuttrykkene. Det er ikke få kvadratkilometer med erogene soner som avdekkes på en middels stor norsk strand i juli...

LES OGSÅ: Unge avholdsfolk havner utenfor

 

«Åpningshowet» for sommeren

Våren er tiden der blomster springes ut, da gresset blir grønt og solen titter frem. For Annette Wessel Nybrott er våren også nedtelling til sommerferien, og hun innrømmer at hun som så mange andre bli våryr.

- Vi kaster av oss plagg etter plagg ettersom sola steker, og «åpningshowet» for sommeren har begynt. Hvem liker vel ikke å titte på veltrente kropper etter en lang og kald vinter? Om våren får jeg glade følelser og blir mer lysten. Jeg blir mer forventningsfull, og får tanker om «et nytt og bedre liv» når våren kommer. Jeg blir også mye mer positiv og glad i livet.

Hun merker godt at det kribler på flere steder når våren er i anmarsj.

- Det kommer en liten følelse av å være våryr når jeg ser en smule veltrent gutt i t-skjorte, som har fin bil der jeg hører motoren bortover den bare veien. Da springer jeg etter og roper «Jeg vil være med!». I hvert fall i fantasien. I virkeligheten er det bare øynene mine som springer etter bilen - som helt klart er en «penisforlenger»!

Wessel Nybrott er ikke alene om å forbinde våren med sengevalsen; statistikk tilsier at det er korrelasjon mellom sommer og barnefødsler, da mars er den måneden det fødes flest barn.

- Det er vel en grunn til at de kaller det «blomsten og bien» og ikke «snømannen og gulrota»?

LES OGSÅ: Klamydia - plikt til å melde fra - er du godt nok beskyttet mot smitte?

 

 

Tenk deg våryr

 

 

Sexolog Bruvoll forteller at det finnes et hormon som har veldig god effekt med tanke på ønsket om seksuelt samkvem.

- Hormonet oxcytocin blir ofte kalt «The Love Hormone». Noe så enkelt som vennlig hudkontakt, en god klem og lignende, sender oxcytocin-nivået opp i skyene. Se bare på det euforiske blikket hos nybakte mødre som ammer - ikke rart far blir litt sjalu.

- Så ta mer på hverandre, berør hverandre og klem hverandre - det er en av verdens mest vidunderlige «medisiner»! Og det skulle vel være unødvendig å tilføye at oxcytocin-nivået er «rocket-high» gjennom elskovsakten?

Sexologen mener det er mye man kan gjøre for å bli mer våryr, dersom dette er ønskelig.

- Noen sverger til diverse afrodisikum, og tror du det vil hjelpe, ja, så gjør det! Placebo-effekten vil uansett virke inn, så bruk denne positive «agenten» samt kjør MTV (MindTeleVision) – og  da mener jeg ikke med fjernkontrollen på bordet foran deg, men med din indre fjernkontroll og TV-skjerm.

Han nevner seksuelle fantasier som eksempel på «programmer» som vil sette ditt indre «apotek» i sving, og som i sin tur vil øke både serotonin- og oxcytocin-nivåene i kroppen din.

- Den menneskelige psyke er langt mer spennende enn all verdens månelandinger: Universets minst utforskede planeter sitter midt mellom ørene våre, og nettopp der sitter også det viktigste kjønnsorganet: «kjønnsorganisten». Så spill på denne, og bruk sinnet ditt aktivt, positivt og fordomsfritt. Det er et utrolig mektig instrument du er utstyrt med, og som du kan bruke til å skape en nær sagt hvilken som helst eufori med.

LES OGSÅ: Hasse Hope - Folket vil ha sjekking

 

 

- Utforsk, lek og bruk kondom

 

Våren bringer med seg lysten, og Bruvoll mener det er en tid hvor man bør «være vennligsinnet, «open-minded», utforske, gi deg hen, leke og elske i vei». Likevel påpeker han viktigheten av være påpasselig.

- Jeg reiser rundt i Norge med et infotaiment-show som heter Tracks, hvor det første jeg bruker å gjøre når jeg entrer scenen, er å erklære arenaen som sykdomsfri sone. De fleste har likevel vett til å tenke seg hva som kan være risikofylt, og har de ikke det får de heller oppsøke skolenes mange utmerkede helsesøstre – og brødre. Bruk enkle og greie kjøreregler og vis respekt for dine og andres grenser. Så kan du elske grenseløst.

- Har du noen tips til de våryre?

- Jeg tror magien er mye viktigere enn biologien. Elskov er healing: «sexual healing»! Ta gjerne med deg det vakre imperativet til Mannen fra Nazaret: «Dette er mitt bud til dere, Elsk hverandre befalte Jesus» (Joh. Ev). Så elsk hverandre, utforsk dere selv og hverandre, ha med magien og ha en fantastisk deilig og euforisk sommer.

Fra Wessel Nybrott er tipset enkelt og greit:

- Bruk kondom! Det er nok av de som får en ubehagelig overraskelse i magen etter hvert.