(StudentTorget.no):

Bacheloroppgaven er kanskje det mest krevende arbeidet man skal gjennom i løpet av tre år som bachelorstudent ved et norsk universitet eller høgskole. For mange kan det virke skremmende å skulle skrive en så stor oppgave, og de fleste studenter har nok heller aldri skrevet en så omfattende tekst før. Her er ti tips til hvordan du skriver en god bacheloroppgave.

 

1. Begynn tidlig

Det dummeste man gjør i januar, er å tenke at det er lenge til mai. Bacheloroppgaven strekker seg over et helt semester, fordi det er forventet at oppgaven skal være av en viss størrelse og kvalitet. Er du en av dem som vanligvis velger å gjøre ting i siste liten, bør du altså tenke deg om to ganger. Bacheloroppgaven krever både tid, energi og innsats. Derfor bør komme i gang så fort som mulig, slik at du har god tid.

 

2. Velg et tema du er interessert i

Når du skal skrive en stor oppgave som sannsynligvis kommer til å kreve blod, svette og tårer, er det lurt å velge et tema du selv har en interesse for. Det trenger ikke være noe du allerede kan mye om - temaet for oppgaven kan like gjerne være noe du ønsker å vite mer om. Kanskje har du hatt noe på pensum i løpet av de siste tre årene som virket interessant? Å velge et tema som pirrer nysgjerrigheten din vil komme til hjelp når det virkelig røyner på utover våren.


 

3. Ikke bruk for lang tid på å finne en problemstilling

En klassisk tabbe mange studenter gjør, er å vente lenge med å formulere en god problemstilling. Mange tenker kanskje at halve jobben er gjort bare man bestemmer seg for et tema, men uten en god problemstilling har det ikke noe å si hvilket tema du ønsker å jobbe med. Allerede da du velger et tema for oppgaven, bør aktuelle problemstillinger surre i bakhodet. Hvis du allerede har tenkt på et par aktuelle problemstillinger, har du noe håndfast å bringe til bords når du dukker opp til første veiledningstime.

LES OGSÅ: Skippertak - StudentTorgets skippertaksguide

 

4. Bruk veilederen din!

Veilederen er til for å brukes! Som student har du rett på et visst antall veiledningstimer, og du bør bruke opp rubbel og bit av disse timene. Sammen med veileder bør du legge en plan for hvordan veiledningstimene skal disponeres. For eksempel kan man avtale å møtes hver 14. dag for å ta en gjennomgang av arbeidet som har blitt gjort siden sist.

Veilederen er en viktig støttespiller i skriveprosessen, og kan bidra med ris og ros, bedre struktur og konstruktive tilbakemeldinger. Veilederen kan også bidra med nyttige tips hvis du har kjørt deg fast, og kan bidra med litteraturtips til oppgaven.


 

5. Sett opp en plan

Sett opp en plan for når du skal være ferdig med med de forskjellige delene av oppgaven. Du kan for eksempel sette deg et mål om å ha lest ferdig litteraturen i løpet av februar, slik at du kan bruke de resterende månedene til å skrive selve oppgaven. På den måten strukturerer du tiden din, og vet hele tiden hvor langt du har kommet i arbeidet med oppgaven.

LES OGSÅ: Gode studievaner du bør skaffe deg ved skolestart

 

6. Ta pauser!

Når man skriver på en bacheloroppgave er det lett å bli nedsablet i sitt eget arbeide. For din egen del bør du huske å innvilge deg selv noen velfortjente pauser i ny og ne. Når du planlegger skrivingen av oppgaven, kan du samtidig definere hvilke dager det passer å jobbe med oppgaven, og hvilke dager du heller vil slappe av. Da kan du for eksempel bestemme deg for å jobbe med oppgaven på ukedagene, men ta det med ro og nyte livet når helgen kommer.

Kjenner du på presset rundt det å skrive ferdig oppgaven er det (faktisk ikke) dumt å planlegge en ferietur sammen med venner eller kjærester utpå vårparten. En langweekend i en storby på kontinentet kan være akkurat det du trenger for å stresse ned og roe nervene før «The Final Push» i ukene før innlevering.


 

7. Sørg for at det formelle er i orden

I en bacheloroppgave forventes det at du viser til kilder, siterer på riktig måte og klarer å sette opp en litteraturliste. Hvis du er usikker, kan du sjekke hvilken referansestil instituttet ditt benytter seg av. Det er ikke likegyldig hvilken referansestil man bruker, og noen passer bedre til spesifikke fagområder enn andre. Når du har funnet ut hvilken referansestil som skal benyttes, bør du finne en god guide til denne referansestilen (google it!) og bruke den nøye når du fører inn kilder. I litteraturlisten bør alt være på stell før du leverer inn oppgaven. Da slipper du at manglende stilpoeng trekker ned på den endelige karakteren.

LES OGSÅ: Kaizen: Metoden som gjør deg til en bedre student

 

8. Les korrektur

Når du er ferdig med selve oppgaven er det et must å lese korrektur. Vi vet at dette kan fremstå som den ultimate drittjobben når du endelig har kommet deg gjennom en stor og krevende oppgave, men det er likevel viktig: I et intervju med nettavisen Khrono uttalte professor Bernt Hagtvet at skrivefeil «… er irriterende og setter sensorene i hevngjerrig humør». Man kan med andre ord trygt si at det er mye å vinne på å levere en oppgave som ikke er skjemmet av særskrivning, skrivefeil og språkleifer.

Hvis du ikke har energi til å gjøre jobben selv, kan du alltids ta kontakt med skriveføre venner og familiemedlemmer, og høre om de kunne tenke seg å ta jobben. Ellers finnes det også korrekturlesere, tekstbyråer og frilansere som kan gjøre en språkvask av oppgaven mot betaling.


 

9. Bli ferdig i tide

Når du planlegger (se pkt. 5) bør du ha en ambisjon om å bli ferdig med oppgaven minst én uke før innleveringsfristen. Da får du tid til å gå gjennom småting, som litteraturliste, språkvask osv., samtidig som at du slipper å stresse noe voldsomt i dagene før innlevering (slik mange av dine medstudenter garantert kommer til å gjøre!) Mange studieretninger har innleveringer eller eksamen i andre emner rundt samme tidspunkt som innleveringsfristen til bacheloroppgaven. Blir du ferdig med bacheloroppgaven en uke eller to i forveien kan du bruke den ekstra tiden til å fokusere på disse.

LES OGSÅ: Slik unngår du latskap i studiehverdagen

 

10. Ikke stress (mer enn nødvendig!)

Nei, vi sier ikke at du bør ikke slappe av for mye mens du skriver oppgaven. Når du sitter dypt nede i pensumstoff og teorien er i ferd med å ta rotta på deg, er det likevel greit å huske at bacheloroppgaven tross alt ikke er en uoverkommelig barriere. Hvert år sitter tusenvis av studenter og skriver en bacheloroppgave, akkurat som du gjør nå. Og de aller, aller fleste av dem klarer det helt fint. I 2016 var det faktisk bare 1,78 prosent som fikk karakteren F, og dermed strøk på bacheloroppgaven.

Altså ender færre enn to av hundre innleverte bacheloroppgaver med stryk. Har du allerede klart deg gjennom tre år og nådd helt frem til å skrive en bacheloroppgave, er den statistiske sannsynligheten for at det går ad undas forsvinnende liten. Hvis du er i ferd med å knekke under vekten av flink pike/gutt-syndromet er dette noe å minne seg selv på!